Edouard Cointreau, grundare av Gourmand Awards, med boken Den stora smakresan av Richard Bengtsson och Anette Rosvall. Foto: Anders Oskal

Här är alla svenska vinnare i Gourmand Awards 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I början av juli avgjordes tävlingen Gourmand Awards, ofta kallad för kokböckernas Oscarsgala, i Macau, Kina. Ett 40-tal svenska titlar prisades.

– Trenden över hela världen är att vi ser fler böcker om både öl och alkoholfritt. Sverige utmärker sig genom regelmässigt hög kvalitet på böcker inom både mat och dryck, säger Edouard Cointreau, grundare och president för Gourmand Awards, i ett pressmeddelande.

Totalt 216 länder och regioner deltog i årets tävling. Sverige, Frankrike och Kina är tre länder som särskilt utmärker sig i antal priser.

– Det är med en enorm stolthet jag ser kockar, förläggare och författare samlas under svensk flagg i dessa stora sammanhang. Jag är särskilt glad över att se hur både bilden av Sverige utvecklas och nyanseras i andras ögon, många böcker översätts och når nya marknader, säger Pelle Agorelius, som driver Saxhyttegubben i Grythyttan, samt representerar Gourmand Awards i Sverige.

Samtliga svenska vinnare i Gourmand Awards 2019

Kategori: TV

WFtv5 SERIES

Vår tid är nu, ”Our time is now” (SVT)

WFtv13 SPIRITS

The history of Swedish whisky, Carl Lönndahl

Kategori: Drinkböcker

W1-3 Wine Magazine

Livets Goda 1:a

W1-4 Drinks Book of the Year

Alkoholfritt till maten, Richard Man (Bonnier Fakta) 3:a

Alkoholfritt : till maten

Alkoholfritt : till maten

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-06-07
  • ISBN: 9789174248548

W1-5 French Wine

Champagne, 49 million bubbles in a bottle, Fredrik Schelin (Lava) 2:a

W1-6 European Wine except France

Cava, Spaniens populäraste mousserande vin, Anna Wallner (Grenadine) 1:a

Cava : Spaniens populäraste mousserande vin

Cava : Spaniens populäraste mousserande vin

  • Förlag: Stevali
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-06-11
  • ISBN: 9789188397294

W2-1 Drinks with no Alcohol

Smoothie Bibeln, Eliq Maranik (Grenadine) 2:a

Smoothie bibeln

Smoothie bibeln

  • Förlag: Stevali
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-11-09
  • ISBN: 9789188397324

W2-4-1 Gin

Jakten på en perfekt gin & tonic, Hans-Olov Öberg (Louise Bäckelin förlag) 1:a

W2-4-2 Whisky

Skottlands bästa whisky, Ingvar Rönde (Tukan) 2:a

W2-6 Matching Food and Wine

Den stora smakresan, Richard Bengtsson, Anette Rosvall (Lava) 3:a

W2-8 Beer

Brygga stiltypisk öl, Peter Eronson, Magnus Vasilis (Grenadine) 1:a

W3-1 Drinks History

Whisky, en god historia, Örjan Westerlund (Grenadine) 2:a

Whisky:  en god historia - Skottland

Whisky: en god historia - Skottland

  • Förlag: Stevali
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-11-05
  • ISBN: 9789188639226

W3-2 Drinks Education

Prova öl, titta, dofta, smaka, Peter Eronson, Robert Andersson (Grenadine) 3:a

Prova öl - titta, dofta, smaka

Prova öl - titta, dofta, smaka

  • Förlag: Stevali
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-04-05
  • ISBN: 9789188639394

W3-4 Drinks Writing

Svenska drycker, Martin Ragnar (Carlsson) 3:a

W4-1 Drinks Special Awards

SErika Lagerbielke: Form för alla sinnen, Petter Eklund (Carlsson)

Erika Lagerbielke : Form för alla sinnen

Erika Lagerbielke : Form för alla sinnen

  • Förlag: Carlsson
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-09-28
  • ISBN: 9789173319447

Kategori: Kokböcker

A06 Special Awards

(Arctic, Sápmi) EALLU, THE HERD in russian, (Arctic Council, World Reindeer Herders)

#Fool Politics, Lotta & Per Anders Jörgensen (Fool Agency)

A08 TV Europe

Vår tid är nu, Fritzdorf, Rosenlind, Avehall, Alexen (Grenadine, SVT, Jarowski) 1:a

A10 Innovative

Climate change, Irene & Per Moneeo (Taste of Sound) 2:a

A12 First Cookbooks

Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga, My Feldt (Bonnier Fakta) 3:a

A14 Self Published

Kokbok, Niklas & Kristoffer Lindblad 3:a

B1 Food Book Publisher of the Year – Europe

Bonnier Fakta 2:a

B2 Best Book of the Year in all Categories

Blå kokboken 2, Anna Benson (Benzer) 2:a

Blå kokboken II

Blå kokboken II

  • Förlag: A Benson
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-09-20
  • ISBN: 9789186455552

B8-2 Design Europe

Andra långkok, Jens Linder, Design Nina Ulmaja (Bonnier Fakta) 3:a

Andra Långkok

Andra Långkok

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-09-18
  • ISBN: 9789174247473

B16 Bestselling Authors, Brands

Rutiga kokboken (Norstedts) 3:a

C22 Best Arctic Food Culture

Palt, en svensk klassiker i osedvanligt många varianter, Karl Fredrik Mattsson (Norstedts) 2:a

D2 Health and Nutrition for the Public

Vitally important! Cookbook, Mai-Lis Hellenius, foto Bruno Ehrs (Holm & Holm) 1:a

Livsviktigt! Kokboken

Livsviktigt! Kokboken

  • Förlag: Tukan Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-08-13
  • ISBN: 9789177833871

D13 Sport and Nutrition

Maten, ditt bästa träningsredskap, David Jonsson (Bonnier Fakta) 2:a

Maten : ditt bästa träningsredskap

Maten : ditt bästa träningsredskap

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-03-13
  • ISBN: 9789174247787

D14 Spices and Herbs

Chiligaraget, Mark Wilcox (Natur & Kultur) 2:a

E1 Easy Recipes

Hur lätt som helst, Jessica Frej (Harper Collins) 1:a

Hur lätt som helst

Hur lätt som helst

E2 Single Subject

Låt bönor förändra ditt liv, kokboken, Birgitta Höglund, Patrik Olsson, Lars-Erik Litsfeldt (Bladh by Bladh) 3:a

E6 Vegetarian

Vår gröna kokbok, Sara Begner (Norstedts) 3:a

Vår gröna kokbok

Vår gröna kokbok

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-25
  • ISBN: 9789113080970

E9 Cheese Milk

Vegomejerier, Emelie Holm (Norstedts) 3:a

E13 Vegan

Det veganska köket, Mattias Kristiansson (Vegoriket) 1:a

E14 Pastry Professionals

Chokladmakarens handbok, Gustav Mabrouk (Arena) 3:a

Chokladmakarens handbok

Chokladmakarens handbok

  • Förlag: Bokförlaget Arena
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-09-24
  • ISBN: 9789178435159

E15 Breakfast

Frukost hela dagen, Anna & Rasmus Axelsson (Natur & Kultur) 3:a

E16 Sandwich

Mackor, Jonas Cramby (Natur & Kultur) 3:a

E19 Fermentation

Fermentera 2.0, Jenny Neikell (Norstedts) 3:a

Fermentera 2.0 : grönt med goda bakterier

Fermentera 2.0 : grönt med goda bakterier

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-08-10
  • ISBN: 9789113085616

F7 Charity Fundraising Europe

Habogänget, Mat med flera mål (Lunds kommun) 1:a

Boken kan beställas över mejl på matmedfleramal@gmail.com.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »