fbpx

Laddat tema på 2018 års upplaga av Kristianstad bokfestival

Temat för 20:e omgången av Kristianstads Bokfestival är begär.

Om en vecka hålls Kristianstad bokfestival och det blir tjugonde gången som arrangörerna lyckas med att bjuda över 4 000 besökare på en gratis festival full av litteratur, böcker och aktuella författare. 

Den 6-8 september firar Kristianstad lite extra då det är bokfestival för tjugonde gången i Kristianstads Kulturkvarter. Festivalen är tillägnad alla litteraturälskare som inte kan få nog av bra berättelser oavsett vilken skriven form de än kommer i. Årets tema är passande nog bokbegär och vänder sig till alla som redan har en förkärlek till böcker eller vill skaka liv i den.

Årligen bjuder Kristianstad bokfestival sina besökare på ett tjugotal författare som berör det aktuella temat i sina böcker. I år gästar bland andra Mats Strandberg, Johan Theorin, Aris Fioretos, Malin Lindroth, Stina Wirsén och Anna Fredriksson och invigningstalet hålls av Maria Ehrenberg, regionalbibliotekarie i Halland.

ANNONS

– Varje år har vi haft runt ett 20-tal författare med aktuellt fokus och som gärna nyligen släppt en bok, säger Eva Fridlund, festivalsamordnare. Förutom vanliga böcker, romaner och deckare försöker vi även få in andra former av text och i år är det drama.

Temat begär är laddat och årets författare har skrivit om både kärlek, besatthet, svartsjuka och våld. Att välja ett så starkt ämne är ett medvetet drag från arrangörerna:

– Förra året hade vi gränslös läsning som tema men i år ville vi ha något annat eftersom festivalen ligger så nära valet. Med temat begär vill vi sticka ut från demokratispåret – det är viktigt i sig men vi vill inte blanda in oss i det och bli politiska, säger Eva och fortsätter: Att ha ett tema fungerar överlag bra, det blir lättare att jobba och lägga upp ett bra program med något som håller ihop det.

ANNONS

Mellan 4 000 och 4 500 personer brukar besöka festivalen som förutom en konsert på lördagskvällen är helt kostnadsfri – först till kvarn gäller och när det är fullt så är det fullt. Men det är sällan något problem och arrangörerna gläds åt att kunna erbjuda något för alla:

– Det är tack vare bidrag från kommunen som det går, säger Eva. Det här är bibliotekets festival och bibliotekets verksamhet ska vara gratis så det känns bra.

Kulturkvarteret som plats samlar festivalens programpunkter i en stor och en liten sal, på en bistroscen och i biblioteket. Närheten mellan de olika scenerna skapar en gemenskap som Eva tycker tillför något extra:

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

– Man går mellan salarna, lyssnar, stannar och äter något och går vidare, säger hon. Kulturkvarteret är en väldigt bra plats där allt är samlat och skapar ett folkliv och ett folkhav kring festivalen som alla blir en del av.

I år kommer mindre förlag att sälja böcker i Kulturkvarterets foajé. Det är en gest mot de mindre förlagen för att lyfta fram dem och ge dem plats:

– Vi tänkte att det var trevligt om det hände något i foajén också och tyckte det var en bra plats för en sådan grej, säger Eva. De mindre förlagen får inte så mycket uppmärksamhet och försvinner ofta till förmån för de stora förlagen så vi vill kunna ge dem den möjligheten.

För mer information om Kristianstad bokfestival och hela programmet besök hemsidan.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.