fbpx

Kristianstad Bokfestival 2017 har temat Gränslöst

Ulrika Thorsson Foto: Privat

Bokfestivalen i Kristianstad äger rum för 18:e gången den 7-9 september. Festivalen som i snitt lockar 4000 besökare gästas i år bland annat av Majgull Axelsson och Torbjörn Flygt.

I år ska Kristianstad Bokfestival spränga gränserna och förena människor. Med hjälp av litteraturen vill arrangörerna skapa en symbol som verkar mot stängningen av nationsgränser och som rubbar besökarnas invanda cirklar under temat Gränslöst.

– I världen finns geografiska gränser som ibland skiljer människor åt, säger festivalens samordnare Ulrika Thorsson. Men litteraturen går inte att stänga in, den hittar ständigt nya vägar och tar sig nya former och uttryckssätt för att på så sätt komma nya läsare på spåren. Genom möten med författare som inte följer gängse genregränser eller stryker sina läsare medhårs hoppas festivalen kunna medverka till upplevelser som går utanför det ordinära.

ANNONS

Ulrika är bibliotekarie i Åhus och sedan förra året är hon den som samordnar Kristianstad Bokfestival. Festivalen i sig har funnits sedan 1999 och i snitt 4000 besökare brukar delta under de tre festivaldagarna. För att genomföra festivalen får de ekonomiskt stöd från flera håll, bland andra Kultur & fritidsförvaltningen i Kristianstad kommun, Kulturrådet och samarbete med filmstudion, olika bokförlag och Musik i syd.

– Vi har försökt att tänka på att välja författare som skriver i olika genrer i år, säger Ulrika. Till exempel kommer Johannes Anyuru som både skriver poesi och prosa, författaren Lena Andersson och konstnären Dan Wolgers. De utgör en intressant kombination med konstverk och analyserande texter som finns i en nyutkommen bok Egentligheter. Serieskaparen Nina Hemmingsson som med sina bilder och oneliners är ännu en variant på litteratur deltar också.

I blandningen av skön- och facklitterära författare återfinns också Majgull Axelsson, Torbjörn Flygt, Jonas Bonnier och Per T Ohlsson m fl – samtliga deltar med tanke på att de ska knyta an till det gränslösa antingen tematiskt eller genremässigt. Majgull och Torbjörn har dessutom nysläppta romaner med sig i packningen.

Barn och unga har ett eget program som riktar sig särskilt till dem. Många poeter är inbjudna för att underhålla den yngre publiken, bland andra Hamza Hirsi som underhåller med poesi, rap, hiphop och poetry slam. Anna Axfors och Elis Burrau berättar om livet som ung poet och biblioteket vänder sig till gruppen av unga vuxna med programserien Ett eget rum.

– Där medverkar unga själva och intervjuar olika författare, berättar Ulrika. Under festivalen intervjuas också bloggaren Flora Wiström som har romandebuterat. För de yngre barnen blir det både maskeradkalas och fika för de som har deltagit i Sommarboken och läst sex stycken böcker under sommarlovet.

Med flera festivaler bakom sig har festivalledningen gjort en del förändringar inför årets upplaga. Programmet kommer att hålla på lite längre på kvällarna och börja senare på fredagen så att de som arbetar på fredagens förmiddag inte ska missa något.

– Det är viktigt för oss med låga trösklar in till litteraturen och tillgängligheten till våra program, säger Ulrika. Festivalen är ett sätt att manifestera litteraturen och dess betydelse för människor. Vi hoppas genom festivalen göra litteraturen och dess författare lättillgängliga för Kristianstad med omnejd, genom att erbjuda litterära möten på ett enkelt och tilltalande sätt. Man måste inte ta sig till storstäder för att kunna få ta del av kulturprogram. Även i mindre städer finns det stora möjligheter och med en stor variation i programmet vill vi tilltala många olika besökare.

Läs mer om Kristianstad Bokfestival här.

Bilden: Ulrika Thorsson, foto: Privat
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny