Doften från mammas kurdiska kök

Doften från mammas kurdiska kök
Författare
Förlag Carlsson
GenreMat och dryck
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2018-07-20
ISBN 9789173318815
"När jag var liten brukade min mor tillsammans med andra kvinnor i kvarteret koka vete i stora grytor över öppen eld. Alla grannkvinnor hjälpte till och det var som en fest. Vi barn tyckte mycket om det kokta mjuka vetet och fick alltid en liten skål att äta ur medan vi satt på trottoarkanten i kvarteret. Så beskriver författaren Sirwa Azez hur hennes intresse för matlagning en gång väcktes. Kurdiskt ris, aprikos- och russingryta, kött- och ockragryta, vindolmar, bulgurbullar med köttfärsfyllning, grön krossad vete, mors kufte, sjugrönsakssoppa och inlagda grönsaker i vinäger är bara ett fåtal exempel på rätter som här presenteras. Tyngdpunkten i den här boken är kurdisk husmanskost i text och bild. Recepten är anpassade till de råvaror som finns tillgängliga i Sverige, de illustreras med aptitliga bilder på de olika rätterna.

Sirwa Azez växte upp i södra Kurdistan och hon sätter in recepten i sina sammanhang genom levande skildringar av sin uppväxt i staden Slemani. Det var en trygg uppväxt i en stor kärleksfull familj trots den politiska otryggheten och den ständiga skräcken för repressalier pga. sådana för oss självklara saker som att ha de böcker man själv föredrar i bokhyllan. Eller för att någon i familjen plötsligt skulle försvinna av någon godtycklig anledning uppfunnen av de irakiska myndigheterna. Boken ger också ett sammandrag av den dramatiska kurdiska historien med ständig turbulens