I länder bortom illamående

I länder bortom illamående
Författare
Förlag Nilbild
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor204
Vikt250 gr
Utgiven2017-11-21
SABIb
ISBN 9789163937569
I LÄNDER BORTOM ILLAMÅENDE – En bok om en Bipolär Resa

Vid 55 års ålder fick Maria Nil diagnosen ”Bipolärt syndrom II”. Då fick många oförklarade, dramatiska och även traumatiska händelser och upplevelser sin förklaring. Under alla år hade saker hänt, som verkat vara utom kontroll, samtidigt som de djupa depressionerna tog mer och mer av hennes kraft och liv.

Insikten i att ha levt som Bipolär ända sedan tonåren, och att förstå varför så många situationer och relationer varit konstiga och svåra, har varit en tudelad lättnad. Först kunde hon förstå varför allt oförklarligt hade hänt, men sedan kom också den stora sorgen över alla förlorade år. År som innehållit snabba växlingar med djupa depressioner, och höga toppar i en virvel av händelser och kreativitet.

Upplevelserna under 40 års tid som Bipolär har i boken blivit kallade ”Länder”, eftersom de har varit så som resor emellan känslor och olika långa perioder av mani, ångest, panik, depression och oförklarliga föreställningar om hur livet ska vara.

Maria Nil vill berätta om sitt liv, djupt inifrån den innersta känslan och delar med sig av det som innehållit maniska perioder och djupa depressioner blandade med panikartad ångest. Hon har upplevt stor sorg, och ibland har hennes försvar inför smärta medfört overkliga syner då saker och ting kommit henne alltför nära.

Maria Nil har velat berätta sin historia med fantasi och magiska landskap där det finns de som hon kallar ”Hjälpare”. Här finns även humoristiska inslag, som oftast fått sitt uttryck i nya ord och ordlekar, som är färgade av hennes bipolära personlighet med många vilda tankespår.

Resan går genom länderna Självömkansträsket, Sorgslätterna, Ångestskogarna, Panikbergen, Hyperängarna, Deppardyningarna, Vilseländerna och Floden Våndan.

Citat från en läsare: "Jag har just läst en helt fantastisk bok. En viktig bok! Som jag varmt kan rekommendera. Den är inte bara viktig utan även underhållande och rolig, och innehåller en skatt av underbara och talande illustrationer i form av bilder, eller snarare konstverk som författaren själv har gjort.

Varför viktig? Jo, det är så att Maria här beskriver väldigt realistiskt och utan omsvep hur verkligheten kan upplevas i olika annorlunda tillstånd dit vi kan bli utkastade (eller inkastade) och där vi kan känna oss väldigt ensamma, utlämnade och oförstådda. Maria beskriver detta genom att måla upp för oss ett inre landskap med olika "länder" där helt andra naturlagar och villkor råder än i den vanliga världen.”

Det här är färgstarka miljöer, farliga och skrämmande- men där finns också platser att vila och återhämta sig, och snälla Hjälpare i form av fantasifulla varelser som hjälper dig tillbaka till den verklighet som vi kallar den "verkliga".