Du visar för nĂ€rvarande 📊 Statistikfreak (Nyhetsbrev #422)

📊 Statistikfreak (Nyhetsbrev #422)

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorerannonsörer och donatorer.


Hur gÄr bokförsÀljningen? Foto: iStock.

EN TANKE

Galen i statistik. Även om bokbranschen frĂ€mst handlar om text Ă€r det oundvikligt med en hel del siffror. Inte minst försĂ€ljningssiffror som Ă€r nĂ„got alla Ă€r nyfikna pĂ„ och som det talas mycket om – samtidigt som de vĂ€ldigt sĂ€llan visas. Och nĂ€r de vĂ€l visas Ă€r det lite som i sekretessbelagda handlingar. Stora delar har maskats.

Som förlÀggare och ÄterförsÀljare kan man lÀtt bli lite statistikfreak nÀr det numera gÄr att se försÀljningen om inte i realtid sÄ Ätminstone dygnsvis. Hur mÄnga exemplar har den nya boken egentligen sÄlt? Hur gÄr rean?

Bland indieförfattare Àr det ett vÀlkÀnt fenomen att dagligen logga in hos distributörerna för fysiska respektive digitala böcker för att se hur mÄnga böcker som sÄlts. Och numera kan Àven digitala ÄterförsÀljare lÀggas till listan över statistikkÀllor.

Som utgivare av en (skulle man kunna sÀga) digital tidning finns motsvarande nyckeltal i form av besökare, prenumeranter (gratis och betalande), affiliateklick och ytterligare nÄgra.

Den Ärliga försÀljningsstatistiken Àr nÄgot av höjdpunkten för statistikfreaks. DÀr fÄr vi för en gÄngs skull en verklig överblick och till skillnad frÄn dygnsrapporterna kan man utlÀsa de lÄngsiktiga trenderna. Och ofta Àr det just dessa som Àr intressanta.

I veckan slĂ€pptes den hĂ€r rapporten, som hade fĂ„tt en rejĂ€l ansiktslyftning jĂ€mfört med tidigare, och jag lĂ€ste den givetvis och skrev ner 10 reflektioner. Även innehĂ„llsmĂ€ssigt hade den kompletterades jĂ€mfört med tidigare Ă„r. Men visst lĂ€ngtar man efter Ă€nnu mer siffror just nĂ€r det gĂ€ller antalet sĂ„lda böcker?

Tills dess fĂ„r vi nöja oss med att statistikmissbruka siffrorna för vĂ„ra egna böcker eller förlag. DĂ€r kan vi fĂ„ vĂ„rt eget svar pĂ„ hur rean 2023 gick jĂ€mfört med 2022. Eller gĂ„r. Även om de fysiska bokhandlarna börjar minska antalet rea-bord sĂ„ ligger de (ofta) halverade fpriserna kvar under hela mars mĂ„nad i Bokinfo och dĂ€rmed hos nĂ€tbokhandlarna.

PÄ tal om ansiktslyftning sÄ har nyhetsbrevet ocksÄ fÄtt en liten sÄdan som dessutom ska fÄ samma utseende pÄ webben som i inboxen.

/Sölve och vÀnnerna pÄ Boktugg


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„. Stötta Boktugg. LĂ€s mer om priser hĂ€r och/eller kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Sponsorer

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Sidan finns inte – Boktugg INSIDER
No description found.
Sidan finns inte – Boktugg INSIDER
No description found.

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris.


UPPSNAPPAT

đŸŒč Dödsfall. Christopher Fowler, författaren till den populĂ€ra thrillerserien om Bryant & May (ej översatta till svenska), har avlidit vid 69 Ă„rs Ă„lder efter att ha diagnostiserats med cancer för tre Ă„r sedan. Den 20:e boken i serien London Bridge Is Falling Down gavs ut 2021. Fowlers död meddelades av hans man Pete pĂ„ författarens Twitter-konto, vilket utlöste en ström av kondoleanser frĂ„n fans och kollegor. (The Guardian)

đŸ‘© Tronskifte. PĂ„ 1960-talet skrevs bara 18 % av de utgivna böckerna av kvinnor. Idag Ă€r det över hĂ€lften, skriver Quartz och hĂ€nvisar till en ny studie författad av ekonomen Joel Waldfogel. Skiftet skedde 2020 och har bidragit till bokbranschens tillvĂ€xt. Inte nog med att kvinnorna fĂ„tt fler böcker utgivna – de sĂ„lde dessutom mer i snitt Ă€n mĂ€nnens. Författarnas kön har avgjorts med hjĂ€lp av förnamn men tack vare storleken pĂ„ dataunderlaget menar Waldfogel att felen bör blir försumbara.

đŸ—žïž Kritikerkritik. Författaren Inger Edelfeldt (som sjĂ€lv skrivit litteraturkritik) skriver om recensioner i en debattartikel i DN. Hon menar att de kan vara förvirrande eller missvisande. Edelfeldt pĂ„minner kritiker om att författarens referensramar kan skilja sig frĂ„n deras egna, att det inte Ă€r nödvĂ€ndigt att tvinga sig igenom en ”trĂ„kig” bok och att kritikern bör titta pĂ„ de existentiella temana som driver berĂ€ttelsen. Edelfeldt sjĂ€lv Ă€r aktuell med romanen De som ger sig av och har nyligen mottagit Selma Lagerlöfs litteraturpris 2022.

đŸŽŸïž BiljettslĂ€pp. Nu har BokmĂ€ssan i Göteborg (28 september – 1 oktober) slĂ€ppt biljetterna till Ă„rets mĂ€ssa med Early Bird-priser (som gĂ€ller fram till 28 april). Exempelvis kan man köpa entrekort till torsdagen eller fredagen för 215 kr (ord pris 255 kr). Ännu mer sparar man pĂ„ seminariekort, 4-dagarskortet Guldkort för 2 450 kr (Ord. pris 3 200). HĂ€r hittar du biljetter och priser.

🎧 Ljudbokstopplista. Mikael Ressems senaste Erik Sandström-deckare Dödsblomman gick direkt in pĂ„ förstaplatsen pĂ„ listan över de mest lyssnade och lĂ€sta titlarna pĂ„ Storytel Sverige förra veckan. Dessutom har han en bok pĂ„ femte plats.
1. Dödsblomman, Mikael Ressem, upplĂ€st av Fredde Granberg, Lind & Co
2. Som vi lekte, Ninni Schulman, upplĂ€st av Mirja Turestedt, Bazar Förlag
3. Elddopet, Jesper ErsgĂ„rd, Patrick ErsgĂ„rd, upplĂ€st av Fredde Granberg, Storyside
4. MĂ€rkta för livet, Emelie Schepp, upplĂ€st av Gunilla Leining, Norstedts
5. Kodnamn Hades, Mikael Ressem, upplĂ€st av Jonas Malmsjö, Lind & Co
6. Irina och jag â€“ VĂ€nskap pĂ„ liv och död, Jessica Springfeldt RĂ„ket, upplĂ€st av författaren, Storytel Original
7. En sista önskan, Jonas Moström, upplĂ€st av Eva Röse, Norstedts
8. Allt för din skull, Karin Sundberg, upplĂ€st av Sofia Berntson, Tiden
9. Familjen Lambs Ă„terkomst, Lisa Jewell, upplĂ€st av Maria Lyckow, Printz Publishing
10. BlodmĂ„ne, Jo NesbĂž, upplĂ€st av Jonas Malmsjö, Albert Bonniers Förlag
Topplistan baseras pÄ antal avslutade ljud- och e-böcker hos Storytel de senaste sju dagarna.

đŸ§‘â€đŸ€â€đŸ§‘ Toppmöte. Nordiskt litteraturpolitiskt toppmöte arrangeras 27 september 2023 i samband med BokmĂ€ssan i Göteborg. Politiker, bransch, forskning, tjĂ€nstepersoner och författare bjuds in i syfte att stĂ€rka det litteraturpolitiska samtalet, utbyta erfarenheter och lĂ€ra mellan de nordiska lĂ€nderna. Programmet slĂ€pps i juni och kommer Ă„terspegla ett urval av litteraturens mest aktuella frĂ„gor.

📚 Antikvariatsrea. Det gĂ„r att handla böcker Ă€nnu billigare Ă€n pĂ„ Bokrean. Just nu sĂ€ljs ”Boklager frĂ„n antikvariat”. Högsta bud i skrivande stund Ă€r 11 000 kr vilket Ă€r ungefĂ€r en krona per bok eftersom boklagret omfattar ”cirka 10-12000 volymer, cirka 200 löpmeter.” Frakt ingĂ„r dock inte och 20 kubikmeter böcker (bĂ„de antikvariska och nyare) kostar förmodligen lika mycket till att transportera frĂ„n Mölndal. VĂ€rdering: 100 000 kr.

🎧 Poddböcker. Vid konferensen Hot Pod Summit diskuterades vad en podcast egentligen Ă€r idag och hur man tjĂ€nar pengar pĂ„ den. Dels blir det allt vanligare med video (Youtube satsar pĂ„ att bli en podcastspelare) men vi har Ă€ven den svĂ„ra grĂ€nsdragningen mot ljudböcker.
– Alla Ă€r rĂ€dda för att kalla en podcast en ljudbok och en ljudbok en podcast. Men om du kisar med ögonen Ă€r det svĂ„rare att skilja dem Ă„t – och det accelererar bara under de nĂ€rmaste Ă„ren, sa Nir Zicherman, medgrundaren av podcast-hostingtjĂ€nsten Anchor som nu leder Spotifys ljudbokssatsing, i ett panelsamtal och noterade att Spotify riktar sig till -”den omedvetna lyssnaren” med sitt utbud av ljudböcker.
Dan Zitt pÄ Penguin Random House Audio berÀttade att det förekommer att poddare tar 15 avsnitt av en podcast och sÀtter ihop dem till en ljudbok och att det knappast gÄr att skilja ljudböcker frÄn podcasts lÀngre. (Hollywood Reporter)

📚 Indi-ebok. Bookshop.org har sedan 2020 etablerat sig som ett alternativ till Amazon och erbjuder bĂ„de lokala bokhandlare och författare att skapa en egen webshop. Hittills enbart tryckta böcker. Men senare i Ă„r ska Bookshop Ă€ven börja erbjuda eböcker, skriver Publishers Weekly. Dessutom blir de förlag dĂ„ Our Strangers, en novellsamling av Lydia Davis slĂ€pps. Den kommer endast att sĂ€ljas av indiebokhandlare och online pĂ„ Bookshop. Författaren vill inte att boken ska sĂ€ljas pĂ„ Amazon.

📉 Lillabörsbolaget. Förra veckan rapporterade bokbranschens börsjĂ€ttar Storytel och Bokusgruppen. PĂ„ torsdagen var det dags för Hoi Publishing (som börsnoterades i juli 2022) att summera 2022 i sin bokslutskommunikĂ©. OmsĂ€ttningen ökade till 10,95 (10,75) Mkr. Rörelseresultatet gick i motsatt riktning dĂ€r en vinst pĂ„ 542 tkr byttes mot en förlust pĂ„ 3,3 Mkr. Detta förklaras till stor del av kostnader relaterade till börsnoteringen (dĂ€r man tog in ca 6 Mkr i nytt kapital), men Ă€ven satsningar pĂ„ marknadssidan som gett ökade personalkostnader. Den danska förlagsverksamheten stod för 1,1 Mkr av nettoomsĂ€ttningen. Inför 2023 hoppas Hoi mycket pĂ„ förlagsagenturen Hoi Agency (som representerar vissa av förlagets författare internationellt) och den nĂ€rliggande investeringen i Script46 (Hoi Ă€ger 25 %).

TEXTANNONSER

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

Din annons hĂ€r? sales@boktugg.se

FLER RUBRIKER

Deckare som utspelar sig i SkĂ„ne finns det gott om, men nĂ„got samlat arrangemang för SkĂ„nes deckarförfattare har inte funnits förrĂ€n nu. För första gĂ„ngen anordnas SkĂ„nska deckarmĂ€ssan i Lund….

I dagarna öppnar ansökan till Ă„rets feriepraktik för unga. OcksĂ„ denna sommar finns chansen att prova pĂ„ att jobba som författare i Kalmar lĂ€n. – Det kĂ€nns fantastiskt att kunna…

WAPI anstĂ€ller en sĂ€lj- och marknadschef, Petra Ward, idag kommersiell chef pĂ„ Polaris, tilltrĂ€der sin nya tjĂ€nst i april. Förlaget anstĂ€ller ocksĂ„ Arianna Bommarco som förlĂ€ggare pĂ„ Stockholmskontoret. Petra Ward…

UtlĂ€ndska böcker sĂ€ljer bra i Sverige, inte minst böcker som blivit populĂ€ra pĂ„ TikTok. Colleen Hoover hade sex titlar pĂ„ listan över den 20 mest lönsamma utlĂ€ndska böckerna i Sverige…

Washington Post Ă€r en av mĂ„nga amerikanska tidningar som valt att plocka bort den tecknade serien Dilbert efter att dess skapare Scott Adams i en rasist-rant pĂ„ sin Youtube-kanal kallat…

Den mest lönsamma boken hela 2022 – alla format sammanrĂ€knat? Spindeln av Lars Kepler sĂ„lde mest i kronor. HĂ€r Ă€r topplistorna pĂ„ böckerna som drog in mest pengar under hela…

Svensk ordbok ska se över sin definition av ordet snippa, rapporterar P4 Halland. Ordbokens huvudredaktör Emma Sköldberg ser problem med att bokens definition av ordet anvĂ€nds i rĂ€ttegĂ„ngar. – Vi tycker…

Den Ă„rliga rapporten över bokförsĂ€ljningen i Sverige Ă€r hĂ€r, denna gĂ„ng för 2022 och framför allt utvecklingen 2018-2022. UppfrĂ€schad design och en del siffror som saknats tidigare gör det till…

FörsĂ€ljningen av böcker i Sverige backade under 2022 för första gĂ„ngen pĂ„ nĂ€rmare ett decennium. SĂ€rskilt orovĂ€ckande Ă€r att barn- och ungdomslitteratur tappade stort, sĂ€ger Svenska förlĂ€ggareföreningens vd Mikaela Zabrodsky….

Efter den succĂ©boken En dag dog Hannah, alla andra dagar levde hon, kommer journalisten och tv-profilen Patrick Ekwall senare i Ă„r med en deckare. – Jag har lĂ€nge tĂ€nkt tanken, men…


DEBUTANTER