Svensk ordbok ser över ordet snippa

Svensk ordbok vill se över definition. Arkivbild: NORA LOREK / TT.

Svensk ordbok ska se över sin definition av ordet snippa, rapporterar P4 Halland.

Ordbokens huvudredaktör Emma Sköldberg ser problem med att bokens definition av ordet används i rättegångar.

– Vi tycker det är en väldigt beklämmande historia och vi vänder oss mot att ordboken används i sådana här sammanhang. Vi tycker inte att ordboksdefinitionen ska vara utslagsgivande i juridiska sammanhang. Vi kommer se över definitionerna igen, säger hon till Sveriges Radio.

Det var i förra veckan som Hovrätten för västra Sverige valde att fria en man som stod åtalad för våldtäkt mot en tioårig flicka, eftersom domstolen inte tydligt kunde definiera innebörden av ordet ”snippa” – vilket var det ord flickan valde att använda när hon skulle beskriva händelsen.

– Det som vi beskriver är baserat på vad som står i skrivna texter. Och det är texter av vuxna för vuxna, och barn kan lägga andra betydelser i orden. Det är inte en barnordbok på så sätt, säger Emma Sköldberg.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.