Dilbert-serien plockas bort efter rasistiskt uttalande av Scott Adams

Washington Post är en av många amerikanska tidningar som valt att plocka bort den tecknade serien Dilbert efter att dess skapare Scott Adams i en rasist-rant på sin Youtube-kanal kallat svarta amerikaner för en ”hatgrupp” och uppmanat vita amerikaner att hålla sig borta från svarta, skriver CNN.

Distributören Andrews McMeel Universal valde därefter att bryta med Adams. Det gör även The Penguin Random House-imprintet Portfolio som i september 2023 skulle ha gett ut Scott Adams nya bok Reframe Your Brain. De har tidigare gett ut bland annat den till svenska och på Pagina utgivna Alternativa fakta : hur du påverkar din omgivning när sanningen inte spelar någon roll.

”Mitt förlag för icke-Dilbert-böcker har stoppat min kommande bok och hela backlisten”, skriver Adams på Twitter till sina 900 000 följare och tillägger att även hans agent har avslutat samarbetet med honom. För en längre bakgrund om Scott Adams hamnade i den här soppan och dess ursprung ur en trollkampanj läs en artikel från nyhetsbrevet The Present Age.

Han får heller inget stöd av kollegor:

– Jag är stolt och glad över att se förlag, magasin och dagstidningar släppa honom eftersom det inte borde finnas någon tolerans för den sortens språk, säger Hilary Fitzgerald Campbell, tecknare på The New Yorker, till NPR.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter