📉 SVB-krisen (Nyhetsbrev #423)

SVB-krisen. Det finns de i bokbranschen blivit oroliga över rubrikerna ”Regeringen bör övervĂ€ga att rĂ€dda SVB” och ”Myndighet tar kontrollen över krisande SVB” i Dagens Industri.

Men innan du sÀtter kaffet i halsen sÄ ska vi genast förtydliga att SVB inte Àr SvB (Svensk Bokhandel) utan Silicon Valley Bank i USA dÀr svenska pensionssparare gÄtt miste om 12 miljarder (motsvarande över tvÄ Ärs bokförsÀljning av allmÀnlitteratur i Sverige). Förkortningar Àr förrÀdiska. Och det hÀr var ett billigt klickbete. Men det Àr ocksÄ inledningen till ett annorlunda nyhetsbrev.

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorerannonsörer och donatorer.


AnvÀnde författaren verkligen det ordet? Foto: iStock.

EN TANKE

FÄr jag skriva om din bok nÀr du Àr död?

Det Ă€r egentligen ingenting nytt, att böcker skrivs om efter upphovsmannens död. Framför allt inte nĂ€r hen varit död i mer Ă€n 70 Ă„r och alla författarens verk blivit public domain (med svensk lag), dĂ„ Ă€r det fritt fram Ă€ven för bearbetningar. Det Ă€r dĂ„ man kan lĂ€sa en mindre blodig version av bröderna Grimms Askungen – men Ă€ven fĂ„ se Nalle Puh i en blodig skrĂ€ckfilm.

Mer aktuellt Àr dock debatten om vad man egentligen fÄr Àndra i böcker av inte riktigt sÄ lÀnge döda författare. Senast var det Roald Dahls berÀttelser som ansÄgs innehÄlla vissa kÀnsliga ord som byttes ut. Förlaget fick göra en halv pudel och meddela att Àven den oförÀndrade originalutgÄvan skulle finnas kvar i tryck.

Samtidigt har norska författare blivit sÄ oroliga att de vill fÄ in en paragraf i standardavtalet för utgivning som sÀger att varken förlag eller arvingar ska fÄ göra Àndringar i böcker styrda av tidsriktiga eller politiska hÀnsyn, skriver Bok365. Det Àr för övrigt en lÀsvÀrd artikel som tar upp de aktuella exemplen med Roald Dahl och Ian Fleming.

Det Àr sÀllan en helt enkel frÄga. Ibland har ords betydelse förÀndrats pÄ ett sÀtt som gör texten obegriplig eller kan tolkas hÄrdare Àn vad författaren avsett för att vÄrt sprÄkbruk har förÀndrats.

För ett lĂ€ngre och intressant resonemang om rĂ€tt och fel i att Ă€ndra döda författares texter rekommenderar jag att du lĂ€ser Theo Downes-Le Guin artikel om hur han som förvaltare av sin mor Ursulas litterĂ€ra arv tvingats göra avvĂ€gningar som liknar dem vi lĂ€st om kring Roald Dahl. Han uttrycker det som ”Mitt jobb Ă€r att föra min mammas arbete vidare till nya generationer av lĂ€sare, inte att revidera det.”

Han menar Àven att Roald Dahl liksom hans mor bÄde litade pÄ och Àlskade sina unga lÀsare. En del av denna tillit handlar om att barn bÀttre Àn vuxna förstÄr att sprÄket utvecklas, liksom att de har en förmÄga att se betydelsen i texten som helhet och inte bara enskilda ord.

En mer specifikt svensk stridsfrÄga lÀr leda till debatt framöver. NÀr förlagen ska anpassa böcker och byta ut de och dem mot det mer moderna dom. VÄgar man lita pÄ att en AI-redigering löser det?

/Sölve Dahlgren
chefredaktör

Imorgon tisdag kommer minst en spĂ€nnande nyhet. Dessutom slĂ€pps Förlagsstatistiken som inte ska – men kommer att – förvĂ€xlas med BokförsĂ€ljningsstatistiken. Vi reder ut det dĂ„.


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„. Stötta Boktugg. LĂ€s mer om priser hĂ€r och/eller kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Sponsorer

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


Christina Erikson skriver dubbla serier – romance och historisk krim
Det finns författare som skriver en bok om Äret, eller en vart femte Är. SÄ finns det de som skriver mer, som Christina Erikson.I somras berÀttade Boktugg attChristina Erikson bytt genre frÄn krim till romanceoch tecknat avtal om en serie i 21 delar om kvinnor pÄ SvartÄ herrgÄrd. Nu ska hon parallellt med SvartÄsviten skriva en ny serie, bÄda ges ut av Bookmark.
Christina Erikson skriver dubbla serier – romance och historisk krim
Det finns författare som skriver en bok om Äret, eller en vart femte Är. SÄ finns det de som skriver mer, som Christina Erikson.I somras berÀttade Boktugg attChristina Erikson bytt genre frÄn krim till romanceoch tecknat avtal om en serie i 21 delar om kvinnor pÄ SvartÄ herrgÄrd. Nu ska hon parallellt med SvartÄsviten skriva en ny serie, bÄda ges ut av Bookmark.

ANALYSBREVET

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris.


UPPSNAPPAT

🗿 Oscars. Förra Ă„ret var hĂ€flten av filmerna nominerade till BĂ€sta Film baserade pĂ„ böcker, i Ă„r bara tvĂ„ av tio. LitHub har kollat igenom nomineringarna. All Quiet on the Western Front, baserad pĂ„ romanen (som pĂ„ svenska heter PĂ„ vĂ€stfronten intet nytt) av Erich Maria Remarque, fick hela nio nomineringar och vann fyra statyetter. Andra filmer med nomineringar var filmatiseringen av Joyce Carol Oates Blonde. Och Pojken, mullvaden, rĂ€ven och hĂ€sten, som vann pris för bĂ€sta animerade kortfilm.

🎩 Filmatisering. Sommarboken av Tove Jansson, som kom i en jubileumsutgĂ„va förra Ă„ret (50 Ă„r efter första utgivningen), ska filmatiseras med Glenn Close i en av huvudrollerna. Norska Anders Danielsen Lie, Ă€ven han Oscarsnominerad for filmen VĂ€rldens vĂ€rsta mĂ€nniska spelar hennes son i filmen, som regisseras av Charlie McDowell (Windfall, The one I love).
McDowell, sjÀlv ett stort Tove Jansson-fan, sÀger att romanen betyder mycket för honom:
“Jag Ă€r djupt hedrad över att fĂ„ tolka en av mina favoritromaner, Tove Janssons Sommarboken, och att fĂ„ filma i Finland – det vackra land dĂ€r berĂ€ttelsen Ă€r baserad.”
Sommarboken-filmen kommer att spelas in pÄ en ö i den finlÀndska skÀrgÄrden nÀsta sommar, enligt Förlaget M.

đŸ„‡ Nobelpriset & kvinnodagen. NĂ€r Annie Ernaux fick Nobelpriset i litteratur förra Ă„ret var hon blott den 17:e kvinnan av totalt 119 pristagare fram till dess. LitHub uppmĂ€rksammar detta idag pĂ„ Internationella kvinnodagen genom att titta nĂ€rmare pĂ„ de kvinnliga Nobelpristagarna frĂ„n Selma Lagerlöf och framĂ„t. Kan du dem alla?
1909 Selma Lagerlöf (Sverige), 1926 Grazia Deledda (Italien), 1928 Sigrid Undset (Norge), 1938 Pearl Buck (Kina och USA), 1945 Gabriela Mistral (Chile), 1966 Nelly Sachs (Tyskland och Sverige), 1991 Nadime Gordimer (Sydafrika), 1993 Toni Morrison (USA), 1996 Wislawa Szymborska (Polen), 2004 Elfriede Jelinek (Österrike), 2007 Doris Lessing (Persien och Storbritannien), 2009 Herta MĂŒller (RumĂ€nien och Tyskland), 2013 Alice Munro (Kanada), 2015 Svetlana Alexievich (Belarus), 2018 Olga Tokarczuk (Polen), 2020 Louise GlĂŒck (USA) och 2022 Annie Ernaud (Frankrike).

đŸ’» IT-brott. Den kanadensiska bokhandelskedjan Indigo utsattes den 8 februari för en allvarlig ransomware-attack, av kriminella som anvĂ€nde programmet LockBit, och har fortfarande problem. Indigo tvingades stĂ€nga ner flera av sina system i förebyggande syfte. Butikernas system fungerar nu i stort sett, medan ehandelsdelen bara har ett begrĂ€nsat utbud och inte kan ta emot presentkort. Dessutom Ă€r Indigos app Ă€nnu inte igĂ„ng. Företaget har samarbetat med FBI och kanadensisk polis samt konsulter inom IT-sĂ€kerhet. (Indigo FAQ)

🎧 Poddböcker. Vid konferensen Hot Pod Summit diskuterades vad en podcast egentligen Ă€r idag och hur man tjĂ€nar pengar pĂ„ den. Dels blir det allt vanligare med video (Youtube satsar pĂ„ att bli en podcastspelare) men vi har Ă€ven den svĂ„ra grĂ€nsdragningen mot ljudböcker.
– Alla Ă€r rĂ€dda för att kalla en podcast en ljudbok och en ljudbok en podcast. Men om du kisar med ögonen Ă€r det svĂ„rare att skilja dem Ă„t – och det accelererar bara under de nĂ€rmaste Ă„ren, sa Nir Zicherman, medgrundaren av podcast-hostingtjĂ€nsten Anchor som nu leder Spotifys ljudbokssatsing, i ett panelsamtal och noterade att Spotify riktar sig till -”den omedvetna lyssnaren” med sitt utbud av ljudböcker.
Dan Zitt pÄ Penguin Random House Audio berÀttade att det förekommer att poddare tar 15 avsnitt av en podcast och sÀtter ihop dem till en ljudbok och att det knappast gÄr att skilja ljudböcker frÄn podcasts lÀngre. (Hollywood Reporter)

TEXTANNONSER

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

Din annons hĂ€r? sales@boktugg.se

FLER RUBRIKER

Studentlitteratur köper ytterligare ett lĂ€ttlĂ€st-förlag i en affĂ€r med Bonnierförlagen. Sedan tidigare Ă€ger man Nypon och Vilja förlag. Studentlitteratur meddelar i ett pressmeddelande att man har tecknat avtal om att…

Hans nya roman utspelas i en gisten kiosk pĂ„ gĂ€ngkriminalitetens torg. NĂ€r Duraid Al-Khamisi började skriva Lejon och lamm var han bekymrad och engagerad men Ă€ndĂ„ ovetande om hur hans…

Den amerikanske författaren Paul Auster Ă€r sjuk i cancer, uppger hans fru Siri Hustvedt pĂ„ Instagram. 76-Ă„rige Auster ska ha fĂ„tt diagnosen i december, efter att ha mĂ„tt dĂ„ligt i…

Bokförlaget Modernista ska efter en rĂ€ttstvist med tvĂ„ översĂ€ttare betala drygt 828 000 kronor, skriver Dagens Nyheter. Beloppet bestĂ„r av ersĂ€ttning för översĂ€ttarnas arbete och cirka 500 000 kronor i rĂ€ttegĂ„ngskostnader. Tvisten handlar…


DEBUTANTER