Studentlitteratur köper Bokförlaget Hedvig – ökar utbudet av lättläst

Studentlitteratur köper ytterligare ett lättläst-förlag i en affär med Bonnierförlagen. Sedan tidigare äger man Nypon och Vilja förlag.

Studentlitteratur meddelar i ett pressmeddelande att man har tecknat avtal om att förvärva Bokförlaget Hedvig, ett förlag med omfattande utgivning inom lättläst, från Bonnierförlagen.

– Vi är imponerade av den utgivning Hedvig byggt upp under kort tid och förlagen har gemensamt ett starkt engagemang i arbetet med att öka läsförståelsen i Sverige och göra fler barn, unga och vuxna till goda läsare. På Studentlitteratur är vi både glada och stolta över att nu få fortsätta detta viktiga arbete tillsammans med Hedvigs författare och illustratörer, säger Magnus Pettersson Roos, Affärsutvecklingschef och vice VD på Studentlitteratur i pressmeddelandet.

Bokförlaget Hedvig är ganska nytt och startades 2020. Förlaget ger ut läsvänliga böcker för barn, ungdomar och vuxna. Förlaget har prisats för sitt arbete med att sprida intresset för, och kunskapen om, lättläst litteratur. I höstas kunde dock SvB rapportera att Bonnierförlagen skulle skära ner utgivningen inom Hedvig.

– Det stämmer att vi inte kommer ha någon vidare nyutgivning på Hedvig. Vi kommer ha kvar den utgivning vi har haft, så vi avvecklar inte förlaget. Men vi minskar ordentligt på utgivningen, sa Bonnierförlagens vd Mattias Fyrenius till SvB då.

Han menade att Bonnierförlagen är väldigt bra på att ge ut och sälja böcker via traditionella återförsäljare. Men att lättlästa böcker säljs i andra kanaler till skolor och att Bonnierförlagen haft svårt att komma fram.

Kanske var det en förvarning om vad som var på väg, inte minst med tanke på att Bonnierförlagen gjorde sig av med Lära i en internaffär 2021 och i oktober 2022 slutligen såldes Lära till Studentlitteratur.

Studentlitteratur är ett av Sveriges stora utbildningsförlag med omfattande utgivning av läromedel från förskoleklass till gymnasium och vuxenutbildning. Bolaget omsatte 424 Mkr (2021) och gjorde en vinst på 58 Mkr. Sedan några år tillbaka är Nypon och Vilja förlag, Sveriges största förlag för lättläst litteratur, en del av Studentlitteratur. Med förvärvet av Bokförlaget Hedvig stärks den positionen ytterligare.

– Jag kan inte tänka mig en bättre plats för Hedvigs fina utgivning än i Studentlitteraturs trygga och kompetenta händer. Vi vet att de har samma önskan att sprida läsvänliga böcker, kultur och fakta till så många som möjligt och ge alla en möjlighet att uppleva lustfylld läsning, säger Catarina Berg, Förlagschef på Bokförlaget Hedvig.

Överlåtelsen sker formellt den 3 april 2023.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL