👑 Nationaldagsromantik (Nyhetsbrev #435)

BlĂ„gult. Det var vĂ€l Ă€ndĂ„ fint av Zlatan att inte vĂ€lja nationaldagen 6 juni för att meddela att han lĂ€gger av? Förutom en av Sveriges frĂ€msta fotbollsspelare genom tiderna sĂ„ Ă€r han en av vĂ„ra mest lĂ€sta författare (Ă€ven om han nog fĂ„r tacka sina medförfattare en hel del). Nu har han utnĂ€mnts till en av vĂ„ra frĂ€msta lĂ€sfrĂ€mjare – av en medförfattare. Som du kan lĂ€sa om lĂ€ngre ner.

Bokus firar nationaldagen med att ge 12 % rabatt pÄ alla böcker till och med imorgon 7 juni (sponsrad lÀnk).

Bookbeat passade pÄ att meddela att de utökar sitt utbud av engelska böcker tack vare ett avtal med Simon & Schuster.

Ha en fortsatt skön nationaldag!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorerannonsörer och donatorer.


Den svenska flaggan vajar. Foto: iStock.

EN TANKE

Historien om vÄra gamla kungar

Inledde Nationaldagen med att lÀsa flera artiklar i morgontidningarna (pÄ mobilen, inte pÄ papper) som belyste den 6 juni, svensa flaggan och Gustav Vasa ur olika vinklar. Jag mÄste erkÀnna att jag hunnit glömma vad vi lÀrde oss i skolan om honom och kanske Àr det inte heller just dessa historier som lyftes fram dÄ. Och Àven det faktum att medan de flesta andra lÀnder firar folkets frihet sÄ firar vi pÄ sÀtt och vis nÄgot annat.

Den svenska historien Àr nÀmligen inte alltid sÄ stolt. Jag har sjÀlv intresserat mig för vad svenskarna gjorde i SkÄne under 1600-talets andra hÀlft. Jag gav ut Bodil MÄrtenssons Bahrke-trilogi (som inleddes med Barkhes döttrar 2011) pÄ mitt lilla förlag. Romanerna skildrar bland annat hur vanligt folk blev ofrivilliga spelpjÀser i krigarkungarnas maktkamp. SkÄningarna kÀnde sig knappast mer befriade Àn den ukrainska befolkningen gjort under Putins invasion.

Efter freden i Roskilde 1658 inkvarterades svenska ryttare pĂ„ skĂ„nska gĂ„rdar för att hĂ„lla lugn och ordning bland befolkningen. Men de tog ofta till vĂ„ld och inte sĂ€llan plundrade svenskarna folkets gĂ„rdar. Under de kommande decennierna tvĂ„ngsrekryterades tiotusentals skĂ„nska pojkar till svenska armĂ©n och skickades till Baltikum – samtidigt som svenskar flyttade in och uppmanades gifta sig med skĂ„nska flickor för att ta över gĂ„rdarna.

Försvenskningen som sedan följde var brutal och drabbade skÄnska stÀder som Helsingborg hÄrt nÀr svenskarna avrÀttade alla skÄningar som samarbetade med danskarna.

Alla danska böcker drogs in och förbjöds, liksom all kontakt med Danmark. DÀrför grundades Lunds universitet för att inte skÄningar skulle studera i Köpenhamn.

Herman Lindqvist (för övrigt aktuell med en ny bok om Vasa) skrev i Aftonbladet redan för femton Är sedan:
”Sverige Ă€r ett av ytterst fĂ„ lĂ€nder i Europa som genomfört etnisk rensning, folkomflyttningar och andra brutala övergrepp i ockuperade omrĂ„den – och kommit undan med det.”

Den hÀr utvecklingen skedde visserligen hundra Är efter Gustav Vasas död men frÄgan Àr om inte Vasa stakade ut den hÀr vÀgen mot lÄnga och blodiga krig?

SĂ„ hĂ€r pĂ„ Nationaldagen passar det bra att tĂ€nka pĂ„ citatet (eller snarare talesĂ€ttet) ”Segraren skriver historien”. Var Gustav Vasa en befriare eller en sjĂ€lvutnĂ€mnd diktator med stöd av tyska pengar? Helt klart Ă€r i alla fall att 500-Ă„rsfirandet av hans kröning har gett upphov till flera bokutgivningar som försöker ge svar pĂ„ den frĂ„gan. Kanske skriver vi efterhand om en del av vĂ„r nationalromantiska historia?

/Sölve Dahlgren
chefredaktör


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris. Vi har Ă€ven ett alternativ för fattiga författare.


UPPSNAPPAT

âšœ Memoarkungen. NĂ€r Zlatan meddelade att han lĂ€gger fotbollsskorna pĂ„ hyllan blev David Lagercrantz nedringd. Han skrev Zlatanbiografin Jag Ă€r Zlatan : Min historia som kom ut första gĂ„ngen 2011 och sĂ„lde 415 000 ex pĂ„ en mĂ„nad. En bok som nĂ„dde ut till mĂ„nga pojkar och mĂ€n som sĂ€llan eller aldrig lĂ€ser böcker.
– Det för mig var det vackraste som finns. Jag brukar sĂ€ga att det Ă€r det största Zlatan gjort, han fick folk att börja lĂ€sa och att lĂ€sa Ă€r en vĂ€g in i samhĂ€llet, sĂ€gre Lagercrantz till SVT.

🎧 Ljudboksboom. Spanska Ă€r sprĂ„ket i allas öron. Ny statistik frĂ„n Spanien visar att ljudboken vĂ€xer mest av alla format – mer Ă€n +50 %. Eböcker ökar 4-5,7 % medan tryckta böcker endast vĂ€xte med 1,1 procent, skriver Publishing Perspectives. Även utgivningen ökar kraftigt. 2019 hade distributören Bookwire 45 000 ljudböcker pĂ„ spanska – under 2023 rĂ€knar de med att ha 140 000 titlar frĂ„n 1200 förlag. Spanska förlag sĂ€ljer merparten pĂ„ hemmamarknaden men Latinamerika, Mexiko och USA stĂ„r tillsammans för en stor del av omsĂ€ttningen.

⚖ AI-rĂ€tt. Flera olika stĂ€mningar har lĂ€mnats in mot de företag som tillhandahĂ„ller AI-generering av bilder. Plagiarism Today skriver om en dom i ett helt annat mĂ„l gĂ€llande Andy Warhol-mĂ„lningar baserade pĂ„ ett foto som Lynn Goldsmith tagit av artisten Prince. Högsta domstolen gav Goldsmith rĂ€tt. Nu diskuterar jurister hur denna dom kan pĂ„verka framtida rĂ€ttegĂ„ngar gĂ€llande generativ AI som trĂ€nats pĂ„ copyrightskyddade bilder. IstĂ€llet för ”fair use” mĂ„ste de troligen istĂ€llet förlita sig pĂ„ hur transformativa modellerna faktiskt Ă€r.

💣 SEO-dödare. Google har visat upp hur framtida sökresultat kan komma att presenteras med hjĂ€lp av AI och resultatet kan bli ett drĂ„pslag för alla företag som Ă€gnat Ă„ratal Ă„t att sökmotoroptimera sina webbplatser. Mer av informationen visas direkt pĂ„ Google, Ă€ven om kĂ€llorna visas tydligt, vilket ger fĂ€rre klick och mindre trafik för dem som skapat innehĂ„llet. Matt Novak pĂ„ Forbes uttrycker det sĂ„ hĂ€r dramatiskt:
”Och, med risken att överdriva de potentiella konsekvenserna, kommer det att vara som att slĂ€ppa en atombomb pĂ„ en onlinepubliceringsindustri som redan kĂ€mpar för att överleva.”

TEXTANNONSER

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

Din annons hĂ€r? sales@boktugg.se

FLER RUBRIKER

Det rĂ„der Gustav Vasafeber. 500 Ă„r efter att han utsĂ„gs till kung mĂ€rks han stort i kulturen. TT guidar till nĂ„gra av kungaskildringarna. Bland dem finns bĂ„de romaner och poddar….

BookBeat har tecknat avtal med Simon & Schuster. DĂ€rmed adderar BookBeat över 7 000 engelska ljudböcker i tjĂ€nsten frĂ„n förlaget med författare som Stephen King och Colleen Hoover. – Vi…

Tio Ă„r efter debuten Ă€r hennes barnperspektiv om möjligt Ă€nnu starkare Ă€n tidigare. Nu fĂ„r bilderbokskonstnĂ€ren Matilda Ruta Ă„rets Lennart Hellsing-stipendium för böcker med ”absolut gehör för barnets röst”. Trots…

Fasaden till Michail Bulgakov-museet i Kiev har vandaliserats. Men rödfĂ€rgen tvĂ€ttas inte bort.Det Ă€r ocksĂ„ ett slags kommunikation, sĂ€ger museichefen Ljudmyla Gubianuri. Bulgakovmuseet Ă€r inhyst i det 1700-talshus dĂ€r den…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>