Lennart Hellsing-stipendiet 2023 till Matilda Ruta: Helt lojal med barnen

Matilda Ruta är bland annat inspirerad av "ek, rönn, lind, kastanj, rölleka, nypon, för att nämna några". Foto: Claudio Bresciani / TT.

Tio år efter debuten är hennes barnperspektiv om möjligt ännu starkare än tidigare. Nu får bilderbokskonstnären Matilda Ruta årets Lennart Hellsing-stipendium för böcker med ”absolut gehör för barnets röst”.

Trots alla tidigare lovord verkar hon uppriktigt förvånad över att få stipendiet.

– Jag blev jätterörd över att de uppmärksammar mina böcker på det här sättet, det är jättestort, säger hon.

Som barn älskade hon Lennart Hellsings ABC och då framför allt Per Åhlins animerade kortfilmer som numera går att se på SVT Play. Än i dag är relationen till Hellsings böcker stark, ”nästan personlig”.

Sedan sin första helt egna bok, ”Tummelisa eller den andra vildmarken” 2013 har Matilda Ruta satt sitt namn på drygt 20 böcker, många helt egna, andra där hon har illustrerat åt andra författare. I debuten dammade hon av den passiva Tummelisa och lät henne ta sitt öde i egna, händer. I dag hade hon inte berättat historien på samma sätt konstaterar hon men vänder på perspektiven gör hon fortfarande.

– Det är viktigt att tänka kring barns makt i världen, det är så lätt att man som vuxen berättar hur allt ligger till. Jag tror att vi ska vara mer lyssnande. Jag vill vara lojal med barnen.

Barn lättare att umgås med

Tidigare i vår kom hennes hyllade pekbok ”Titta lilla” om och för barn under åtta månader. De vuxna spelar överlag mycket små biroller hos Matilda Ruta som även i verkliga livet har lättare för att umgås och prata med barn än med vuxna, berättar hon. I sin senaste bilderboksserie ”Strandskogen” målar hon undersköna naturlandskap i akvarell som hon befolkar med olika djurbarn.

– Jag trivs där, det kan komma upp saker när jag håller på och utan att jag tänker ut dem, den världen är lite självgående, jag blir själv förvånad över vad som händer, berättar hon.

”Strandskogen”-böckerna handlar om starka känslor. I den första boken längtar Russin efter Kaninis som har mammavecka på annan ort. Russin ställer till med kalas men tröttnar och ber alla som inte är Kaninis att gå hem NU.

– Det handlar om att längta så mycket efter någon som inte är där. Då blir känslan ”varför ska jag hänga med de här nyckelpigorna?”.

Kotte med dåligt samvete

Den tredje boken kom just ut och handlar om en igelkott som går på dagis och på eget bevåg tar med tre småttingar (ekorre, kanin och mus i blöjåldern) ut i skogen för leka kurragömma. Men småbarnen försvinner under mossan och Taggis får dåligt samvete. Vad har han gjort?

– När man ritar har man ofta ett uttryck som kommer av sig självt, lite som en handstil, och det här är vad jag ritar när jag inte korrigerar, när jag inte försöker göra saker för att det ska vara coolt eller duktigt.

Erika Josefsson/TT

Matilda Rutas senaste bok

Kurragömma

Kurragömma

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2023-05-02
  • ISBN: 9789129722352

Fakta: Matilda Ruta

Född: 1982.

Bor: I Stockholm.

Bakgrund: Utbildad på Grafisk design och illustration på Konstfack i Stockholm.

Böcker: Ett 20-tal, bland de helt egna finns de tre böckerna om Strandskogen, ”Syskonvecka”, ”Stora faran” och ”Kurragömma”, samt och Ninna-seriens fyra böcker, däribland ”Ninna och dumma mamma”. Även fackboken ”Jordbok” ska bli en serie för lite äldre barn. Den första, ”Tiden”, handlar om planeten jordens födelse.

Inspirationskällor: ”Ek, rönn, lind, kastanj, rölleka, nypon, för att nämna några.”

Fakta: Lennart Hellsing-stipendiet

Är på 100 000 kronor och delas ut på Lennart Hellsings födelsedag, den 5 juni, av Rabén & Sjögren. I fjol gick det till bilderboksduon Annica Hedin och Hanna Klinthage.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.