Författaren och illustratören Aron Landahl får Hellsing-stipendium

"Lennart Hellsing har alltid funnits med. Nu har jag en förnyad relation till honom när jag ska läsa själv för barnen och upptäcker att det är så bra att läsa högt, det låter så bra med de finurliga rimmen och rytmen", säger Aron Landahl. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT.

Författaren och illustratören Aron Landahl får årets Lennart Hellsing-stipendium. Juryn hyllar hur hans djärva bildkonst bjuder in till ”extraordinära äventyr”.

– Jag har inte hunnit så långt än om man jämför med Hellsing som gjorde över 40 böcker. Så det är väldigt roligt att få ett uppmuntrande pris, säger Aron Landahl från sin ateljé i Uppsala.

I motiveringen framhålls hur han liksom Hellsing har ”en fullständig tilltro till sin publik” och inte väjer för det skrämmande. Aron Landahl tycker inte att han söker det läskiga, men vet att hans bilder kan vara ”mörka och murriga”. Hans Augustprisnominerade bok ”Alla äter alla” kan också tyckas grym – där en padda blir äten av en snok som blir middag till en trut som i sin tur slukas av en säl. Alla djuren dör.

– Men det var inget jag tänkte att någon skulle bli rädd av, konstigt nog. Jag tänker att barnen ska känna sig trygga i att det inte är de som är i fara och att det är spännande att se vilket djur som ska dyka upp härnäst.

Noggrant om naturen

Aron Landahl tecknar ofta naturen – nyligen illustrerade han ”Surr”, som handlar om pollinerande insekter.

– Jag har ett romantiskt förhållande till naturen, att det öppnar upp mycket känslor och det kan man få i bilderna också, säger han.

Hans bilder är detaljerade men han kombinerar det komplexa med det enkla för en större effekt. Aron Landahl inspireras av japanska träsnitt, Rousseau och den tyska illustratören Maria Sibylla Merians sätt att ge djuren i vetenskapliga illustrationer en egen karaktär. Manga är också en viktig inspiration. Keiji Nakazawas bok ”Gen – pojken från Hiroshima” om en pojke som förlorar sin familj när USA bombar Hiroshima fick stor personlig betydelse.

– Han försöker ändå hålla modet uppe och är aldrig sen att hjälpa folk i nöd. Den fick mig att sluta illustrera och bli sjuksköterska istället. Men samma berättelse fick mig att tänka att det också är väldigt viktigt att göra böcker.

Gillar äventyr

Illustratören Aron Landahl i sin ateljé i Uppsala. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT.

Nu tecknar Aron Landahl på heltid. Juryn framhåller hur han drar in läsaren i äventyr. Det är inte vad han själv förknippar sina verk med, men just så vill han att livet ska kännas: som i böckerna.

– Jag kanske väntar på tillfället att få göra det riktiga äventyret i en bok.

Text: ELIN SWEDENMARK/TT

Fakta: Aron Landahl

Född: 1984 i Visby

Bor: I Uppsala

Karriär: Är illustratör, musiker och sjuksköterska. Debuterade med ”Dropp dropp” (2019) och har sedan dess illustrerat flera böcker av Barbro Lindgren. 2023 kom hans andra egna bilderbok ”Alla äter alla” som nominerades till Augustpriset. Tilldelades bilderbokspriset Snöbollen 2024.

Aktuell: Mottagare av Lennart Hellsing-priset. Illustrerade boken Surr, skriven av Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristianson, som gavs ut under våren.

Om Lennart Hellsing-priset: I samband med Lennart Hellsings 100 års-dag år 2019 instiftade barnboksförlaget Rabén & Sjögren ett årligt stipendium på 100 000 kronor som en hyllning till Hellsings gärning för bilderboken och barnkulturen.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.