Annica Hedin och Hanna Klinthage har gjort tre böcker tillsammans. Foto: Rabén & Sjögren

Annica Hedin och Hanna Klinthage får Lennart Hellsing-stipendiet 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Annica Hedin och illustratören Hanna Klinthage får årets Lennart Hellsing-stipendium på 100 000 kronor.

Duon har gjort tre böcker tillsammans varav den senaste, Det känns som förbjudet, handlar om sådant som människor helst inte erkänner att de gör: som att peta snorkråkor under stolen eller ljuga.

”Jag har skrivit om sånt jag själv undrar över. Och vill försöka titta in i oss människor och leta efter saker som vi håller lite dolt, sådant vi tror att vi är ensamma om”, säger Annica Hedin i ett pressmeddelande.

Juryn framhåller att duons böcker ”är modiga i ord, bild och form” samt att deras böcker handlar om ”den ofta svåra konsten att vara människa på ett sätt som talar till alla”.

Lennart Hellsing-stipendiet instiftades av Rabén och Sjögren 2019 – då Lennart Hellsing skulle ha fyllt 100 år – med målet att uppmuntra mindre etablerade, nyskapande bilderboksskapare. Priset delas ut den 5 juni, på Lennart Hellsings födelsedag.

Fakta: Lennart Hellsingstipendiet

Lennart Hellsingstipendiet är på 100 000 kronor och delas ut av Rabén & Sjögren till någon av förlagets egna författare. Det har tidigare gått till Nathalie Ruejas Jonson samt till duon Erik Svetoft och Nils Andersson.

De andra böckerna som Annica Hedin och Hanna Klinthage har gjort tillsammans är Dom som kallas vuxna och Det som verkar farligt.

Text: TT/Boktugg

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.