Kungafeber i kulturen – Vasa 500 år

Gustav Vasa i mitten (Bild: Pressens Bild/TT) är i fokus för nya böcker av både Gustaf Skördeman (Pressbild: Bokförlaget Polaris) och Herman Lindqvist (Arkivbild: Stina Stjernkvist/SvD/TT).

Det råder Gustav Vasafeber. 500 år efter att han utsågs till kung märks han stort i kulturen. TT guidar till några av kungaskildringarna. Bland dem finns både romaner och poddar.

På nationaldagen är det 500 år sedan Gustav Vasa utsågs till kung i Strängnäs. I kulturvärlden märks jubileet tydligt. På teaterscener, i poddar och nya böcker tematiseras kungen som enade och reformerade Sverige.

Gustav Vasa i text och musik

I musikteatern ”Fru Marianne och Herr Wasa” som sätts upp i Strängnäs på nationaldagen spelar historieprofessorn Dick Harrison Gustav Vasa.

– Jag tycker ju att det är kul att showa till det, säger han till Svenska Dagbladet.

Manuset har skrivits av operasångaren Charlotta Huldt och musiken är komponerad av Kungliga Operans kapellmästare Eric Skarby.

Amatörteater om Vasa

I samband med 500-årsjubileet av Gustav Vasas kröning sätts föreställningen “Gustav Vasa i Svärdsjö” upp på Gammelgården i Svärdsjö, några mil utanför Falun. Handlingen kretsar kring Gustav Vasas flykt i Dalarna. För manus och regi står Theresia Holmstedt Jensen.

Tidigare har amatörskådespelarna gjort succé med föreställningen och spelat för utsålda läktare på sommarteatern såväl 2013, 2014 som 2015.

Vasa i romanform

Författaren Marit Furn debuterade 2016 med romanen Skuggan, där hon litterärt lekte med Strindbergs infernokris. I sin nya roman, Den förste, tar hon sig an en annan svensk gigant: Gustav Vasa. Huvudpersonen Erik köper en gård i Dalarna och sätter upp en storslagen pjäs om den svenske kungen.

Marit Furn tematiserar frågor som kultur, arv, ensamhet och makt genom att dra paralleller mellan dagens och 1500-talets Sverige.

Ny romansvit om Vasa

Spänningsförfattaren Gustaf Skördeman växlar in på historiska romaner med Vasa – rebellen. Det är den första i en serie romaner om den svenske kungens liv. I Vasa – rebellen möter läsaren den unge Gustav Eriksson Vasa år 1518, då han försöker få en position vid hovet runt Sten Sture. Romanserien ska skildra “hur det moderna Sverige började formas”.

Herman Lindqvist återvänder till Vasa

I Varför just han? Berättelsen om Gustav Vasa och hans tid återvänder författaren Herman Lindqvist till Gustav Vasa. Han skildrar nu den bittra maktkamp som föregick Gustav Vasas kröning. Herman Lindqvists bok är ett porträtt av både Gustav Vasa och den epok han levde i.

AI-Vasa i ”Värvet”

Kristoffer Triumf lanserar ett specialavsnitt av intervjupodcasten Värvet. Gäst är ingen mindre än Gustav Vasa, eller åtminstone en AI-version av kungen.

“Idén väcktes förstås när alla började snacka AI. Med Chat GPT och det stora jubileet kring Gustav Vasa kändes det så roligt att testa”, säger Kristoffer Triumf i ett pressmeddelande.

Mer podd om Vasa

I avsnittet “Gustav Vasa skriver brev – mustigt, skarpt och kraftfullt” av podcasten “ En oväntad historia ” samtalar de två historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om kungens brev. Brevskrivandet var en viktig del av Gustav Vasas maktutövning och i podcasten ges exempel på vad som kännetecknade kungens framställningskonst.

Rättat: I en tidigare version av texten förekom en felaktighet kring jubileet. Det är 500 år sedan Gustav Vasa utsågs till kung.

Text: Ida Stiller/TT, Mats Almegård/TT

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.