🏆 TĂ€vlingspriser (Nyhetsbrev #428)

Pivot. Det finns de som förfasar sig över anglocismer (ord eller uttryck som har överförts frĂ„n engelska) i svenska medier. Som Boktugg. I techbranschen Ă€r pivot vanligt i betydelsen att byta eller radikalt förĂ€ndra affĂ€rsmodell. Sen Ă€r vi vĂ€l nĂ„gra som Ă€ven minns ”soffan i trappan”-scenen frĂ„n VĂ€nner dĂ€r Ross ropar ”Pivot! Pivot!”. Just nu Ă€r det nog mĂ„nga som funderar över just detta i bokbranschen. Inte hur man fĂ„r upp en soffa, men hur man svĂ€nger och byter spĂ„r. SĂ„ Ă€ven Boktugg. Du kommer att se en del förĂ€ndringar framöver.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorerannonsörer och donatorer.


Vad f-n fick jag för min anmÀlningsavgift? Foto: iStock. Montage: Boktugg.

EN TANKE

MÄste det alltid vara gratis att tÀvla?

Tidningen Författaren granskar i en lĂ€svĂ€rd artikel en novelltĂ€vling som arrangeras av förlaget Ekström & Garay. Författarförbundet Ă€r kritiska till villkoren i tĂ€vlingen och menar att ”De skor sig pĂ„ mĂ€nniskors författardrömmar”, bland annat eftersom det kostar 550 kr per novell att anmĂ€la sig.

Jag har följt debatten och det Àr mÄnga som tycker det Àr fult att ta ut en anmÀlningsavgift. NÄgon jÀmför med att det Àr gratis att skicka in ett helt bokmanus nÀr förlag anordnar manustÀvlingar, vilket blir en orÀttvis jÀmförelse eftersom det dÀr handlar om att hitta nya författarskap och utgivningar som kan generera pengar.

Personligen upprörs jag inte av att det kostar att anmÀla sig till en tÀvling. Till och med Augustpriset tar ju betalt, 1100 kr per titel som förlagen vill anmÀla. Det Àr inte gratis att arrangera en tÀvling, att administrera bidrag och juryns arbete (Àven om denna kanske arbetar gratis).

Man kan absolut ha synpunkter pĂ„ om 550 kr per novell Ă€r hutlöst mycket. Jag har sett mĂ„nga exempel pĂ„ novelltĂ€vlingar i USA dĂ€r avgiften Ă€r 25 dollar (ca 250 kr). Och det finns gott om tĂ€vlingar som arrangeras helt utan avgift för deltagarna (vilket Boktugg gjorde för nĂ„got Ă„r sedan och dĂ€rför vet vi vilket jobb det Ă€r). Å andra sidan kostar det 1400 kr att springa Göteborgsvarvet och en startplats i Vasaloppet 2000 kr. New York Marathon kan kosta uppemot 3000 kr – om du fĂ„r en startplats men dĂ€r Ă€r förstapriset 100 000 dollar (drygt 1 Mkr). Om det nu gĂ„r att jĂ€mföra.

Att arrangera tÀvlingar kan alltsÄ vara en affÀrsidé. Men en glad amatör som anmÀler sig till Vasaloppet hoppas knappast att vinna och fÄ prispengar, till skillnad frÄn en författare som skickar in sin novell eller bok till en tÀvling. De allra flesta kommer inte att vinna och dÄ vill det till att de ÀndÄ fÄr valuta för pengarna. Det kan vara enklare för Vasaloppet Àn för en litterÀr tÀvling.

Den andra delen av kritiken mot just denna novelltĂ€vling Ă€r att tio vinnare publiceras i en antologi (som förlaget sedan sĂ€ljer och tjĂ€nar pengar pĂ„) men det Ă€r bara tre vinnare som fĂ„r prispengar. Övriga sju blir bara publicerade – utan royalty eller prispengar. DĂ„ kan man förstĂ„s stĂ€lla sig frĂ„gan om Ă€ran att bli publicerad (och fem exemplar av antologin) i sig Ă€r pris nog eller om de borde fĂ„ royalty (som ju sannolikt Ă€r vĂ€ldigt lite pengar).

HÀr Àr annars en idé pÄ hur man kan sÀkerstÀlla att alla som inte vann fÄr valuta för pengarna i en novelltÀvling. Alla deltagare fÄr en T-shirt som den pÄ bilden ovan. Lite som löpartÀvlingar dÀr du fÄr en t-shirt och en vattenflaska? Kanske en kaffemugg passar bÀttre till författare?

Ha nu en skön vecka i bokbranschen!

/Sölve Dahlgren
chefredaktör Boktugg


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„. Stötta Boktugg. LĂ€s mer om priser hĂ€r och/eller kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Sponsorer

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris. Vi har Ă€ven ett alternativ för fattiga författare.


UPPSNAPPAT

📗 100-Ă„ringen. The Prophet (Profeten) av Kahlil Gibran (libanesisk-amerikansk konstnĂ€r, diktare och författare) har blivit en av vĂ€rldens mest sĂ„lda – och citerade – böcker, översatt till över 100 sprĂ„k. I samband med att boken firar 100 Ă„r ger Bokförlaget Max Ström ut klassikern som specialutgĂ„va med nyskrivet förord av Jonas Hassan Khemieri. I efterordet berĂ€ttar författaren och poeten Ylva Eggehorn om Gibrans liv och hur Profeten kom till.

💰 SprĂ„kpris. Svenska Akademien har beslutat tilldela Åke Viberg Margit PĂ„hlsons pris för Ă„r 2023. Prisbeloppet Ă€r 200 000 kronor. Viberg (professor emeritus i lingvistik vid Uppsala universitet) har bland annat tillsammans med Kerstin Ballardini och Sune StjĂ€rnlöf givit ut MĂ„l Svensk grammatik pĂ„ svenska, som har översatts till 17 andra sprĂ„k. Margit PĂ„hlsons pris gĂ„r till personer som genom sin verksamhet gjort sĂ€rskilt viktiga insatser för svenska sprĂ„ket. De senaste Ă„rens pristagare Ă€r Stig Eliasson (2019), Olle Engstrand (2020), Lena Ekberg (2021) och Lars Wollin (2022).

đŸŽ€ Biografi. Niklas Strömstedt fick sitt stora genombrott med jullĂ„ten TĂ€nd ett ljus tillsammans med gruppen Triad 1987 och 1989 kom hans första egna stora hit Sista morgonen. 1990 slĂ€ppte han albumet Om! och under 90-talet turnerade han med RocktĂ„get. Nu har han skrivit en betydligt lĂ€ngre text, Boken Om Niklas Strömstedt som utkommer pĂ„ Norstedts den 1 september men redan nu gĂ„r det att förhandsbestĂ€lla signerade exemplar hos Adlibris.
– Det hĂ€r Ă€r modern musikhistoria med underbara beskrivningar av hur det gĂ„r till ”behind the scenes” , kombinerat med en mycket personlig och intressant livsberĂ€ttelse, allt berĂ€ttat med hans eget sound, sĂ€ger bokens förlĂ€ggare Eva Gedin i ett pressmeddelande.

đŸ–šïž Upphandling. Publit har under början av Ă„ret inlett samarbete med flera stora kunder utanför förlagsbranschen. FrĂ„n och med början pĂ„ april Ă€r Publit upphandlad leverantör gĂ€llande produktion och distribution av Stockholms universitets publikationer, exempelvis titlar frĂ„n Stockholm University Press. BĂ„de eböcker och POD (print on demand).
– Otroligt kul att vi vinner den hĂ€r upphandlingen. Det visar Ă„terigen att vĂ„r plattform och vĂ„r teknik Ă€r en vinnare nĂ€r gĂ€ller att förenkla processerna runt den hĂ€r typen av publikationer, sĂ€ger Per Helin, VD pĂ„ Publit, i ett pressmeddelande.

🎧 Inför Ă„rsstĂ€mman. Valberedningen i Storytel föreslĂ„r omval av nuvarande styrelseledamöterna Hans-Holger Albrecht, Lina Brouneus, Lutz Finger, Jared Grusd, Joakim Rubin och Jonas Tellander. Det föreslĂ„s Ă€ven att Adine Grate och Jonas Sjögren vĂ€ljs till nya styrelseledamöter. Helen Fasth Gillstedt och Malin Holmberg har meddelat att de inte stĂ€ller upp för omval. Det föreslĂ„s Ă€ven att Hans-Holger Albrecht omvĂ€ljs som styrelseordförande och att Jonas Tellander omvĂ€ljs som vice styrelseordförande.
Styrelsen vill Ă€ven ha en blank check i form av mandat att göra en nyemission genom att öka antalet aktier med 10 % ifall det dyker upp en bra möjlighet att köpa en streamingtjĂ€nst, ett bokförlag eller … ett tryckeri? Eller bara amortera pĂ„ lĂ„nen. Med dagens antal aktier och börskurs motsvarar det drygt 250 Mkr.

TEXTANNONSER

Vi hjÀlper dig trycka böcker till bra pris
Tryck alla sorters böcker hos Isaberg förlag. Bra priser, hög kvalitet, personlig service och lÄng erfarenhet. Formgivning, korrlÀsning, tryck mm. Stora och smÄ upplagor frÄn (50 ex). Kontakta oss nu!

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Din annons hĂ€r? sales@boktugg.se

FLER RUBRIKER

Filmerna om Harry Potter blev allt allvarligare och mörkare men ocksĂ„ bĂ€ttre. Men vad hĂ€nder nĂ€r ”Harry Potter”-böckerna nu blir tv-serie? Hos fansen finns en…

Den omfattande renoveringen av stadsbibliotekets lokaler vid Odenplan i Stockholm innebĂ€r att biblioteket stĂ€ngs sommaren 2024 för att öppna först tre Ă„r senare, skriver Magasin K….

Bokförlaget Opal firar 50-Ă„rsjubileum med pompa och stĂ„t. Under Ă„ret kommer tillbakablickar frĂ„n förlagets historia, bland annat genom en jubileumsbok, men familjeförlaget har siktet stadigt…

TvĂ„ mord av ovanlig karaktĂ€r kastar kriminalkommissarie Marcus Tapper och hans team in i en intensiv jakt pĂ„ en dogmatisk mördare. Samtidigt vĂ€nds hans egen…

Adlibris har inte gett upp försĂ€ljning av eböcker och ljudböcker. Med hjĂ€lp av norska Beat lanserar man nu en ny app för eböcker och ljudböcker….

Författaren Anne Perry har avlidit, rapporterar The Guardian. Hon var förutom för sina deckare mest kĂ€nd för att som 15-Ă„ring ha hjĂ€lpt sin vĂ€ninna att mörda…

Linus Blad Ă€r aktuell med sin debutroman Ön bortom horisonten som utspelar sig i en dystopisk samtid dĂ€r mĂ€nskligheten Ă€r drabbad av den stora depressionen….

En kriminalroman som berĂ€ttas baklĂ€nges, kan det verkligen fungera? Uppenbarligen. Den brittiska författaren Gillian McAllisters bok Fel tid, fel plats har blivit en stor lĂ€sar-…

Al Jaffee vann priser för sina skĂ€mtteckningar i magasinet Mad och gick inte i pension förrĂ€n vid 99 Ă„rs Ă„lder. Nu har den legendariske skĂ€mttecknaren…

Vilda förlorar fotfĂ€stet nĂ€r klasskompisarna ifrĂ„gasĂ€tter hennes samiska identitet. I ungdomsromanen FjĂ€rilshjĂ€rta skildrar Moa Backe Åstot en 14-Ă„rig same som börjar se pĂ„ sig sjĂ€lv…


DEBUTANTER