Familjeföretaget Opal firar 50 år av böcker för barn och unga

Melina Nordstrand, Catrine Christell och Malou Najic driver bokförlaget Opal. Bild: Lottie Winnerhed

Bokförlaget Opal firar 50-årsjubileum med pompa och ståt. Under året kommer tillbakablickar från förlagets historia, bland annat genom en jubileumsbok, men familjeförlaget har siktet stadigt riktat mot framtiden.

Opal skapades 1973 av Bengt Christell och Valborg Segerhjelm och har sedan dess fokuserat på att ge ut kvalitetslitteratur för barn och unga. Nu drivs förlaget av Bengts dotter Catrine Christell och hennes döttrar Melina Nordstrand och Malou Najic.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Förlaget klarade sig länge utan anställda och förläggeri var inget som Catrine hade tänkt ägna sig åt. Men när förlaget genom en tävling sökte manus till lättlästa böcker behövdes extra personal. Bengt frågade Catrine som då arbetade i Frankrike.

– Allt föll på plats, det kändes helt naturligt. I 40 år har jag varit med, säger Catrine som numera är förlagets vd.

Under åren har hon arbetat med olika områden, i början mest redaktionellt.

– Det är charmen med ett litet eller mellanstort förlag, det är inte så strikta gränser mellan avdelningarna. Vi gör allt i huset och på vår redaktion är man med i hela processen.

Några nackdelar med att ”göra allt i huset” ser hon inte, snarare tvärtom. Det både sparar in på och ger mer kontroll över kostnaderna. Närheten på redaktionen är en annan fördel.

Det familjära är en styrka

Mycket har förändrats sedan förlagets tidiga dagar.

– När jag började var biblioteksinköpen större, man kunde luta sig lite mot det, men där har det blivit en förändring. Vi måste tänka mer försäljning, mycket mer kundorienterat – vem är slutkunden? Dessutom är ju kostnaderna betydligt högre för tryck, transport och distribution idag.

Med tiden har också miljötänket blivit större. FSC-papper, Svanenmärkning, klimatkompensation och val av tryckerier har blivit allt viktigare.

– Hela samhället är mer medvetet. Jag tror att många unga föräldrar tycker sådant är viktigt.

Mycket är också sig likt. De böcker som förlaget ger ut ska ta upp viktiga ämnen och det är en stor andel svensk utgivning. Ingen fantasy. Förlaget är kvar i den villa i Bromma där allt startade. Det är gemensam lunch klockan tolv, och matlag som turas om att laga den. En av förlagets styrkor är just den familjära stämningen.

– Det är många författare som vill komma ut hos oss på grund av det. De känner sig sedda och omhändertagna, säger Catrine.

Melina Nordstrand håller med. Flera av de tio anställda har arbetat länge på förlaget och var med på Bengts tid. Även många författare och illustratörer har varit på förlaget länge, till exempel Sven Nordqvist.

– Det är avväpnande att komma hit, och ofta när upphovspersoner kommer blir det en spontan kaffepaus.

Tredje generationen för förlaget vidare

Melina har arbetat på Opal i ungefär 15 år. Inte heller hon hade tänkt sig ett jobb i familjeföretaget, utan läste ekonomi och marknadsföring i Lund. Det visade sig dock att alla intressanta jobbannonser handlade om bokbranschen och hon sökte sig därför till olika förlag. När Catrine och Bengt senare pratade om att de saknade en marknadsavdelning kom Melina till Opal. Nu har hon hand om utlandsrättigheter.

Malou har arbetat på förlaget i ungefär fyra år och har ansvar för den digitala utgivningen.

Den familjära stämningen till trots, familjen har varit noga med att skilja mellan arbete och privatliv. På jobbet är Catrine just Catrine, privat är hon mamma.

– Morfar och mamma var väldigt duktiga på att hålla isär arbete och privatliv och så gör vi också, det har blivit naturligt. Min syster och jag umgås mycket privat, men vi pratar aldrig jobb då, och inte om privata saker på jobbet, säger Melina.

Jubileumsboken som kommer ut i höst innehåller många bilder från förlagets historia, berättelser om förlaget skrivna av författare och upphovspersoner. Bland annat ett avsnitt om lättlästa böcker, vilket Opal var först med att ge ut i Sverige. Förlaget kommer också att bjuda in till en fest för att uppmärksamma alla upphovspersoner, utan dem finns inte förlaget.

Tufft år bakom sig

Bokslutet för 2022 är inte färdigt, men klart är att det inte var ett toppenår.

– Det är lite tufft, året innan var bättre. Vi skulle behöva höja priserna med 30 procent, men det kan vi inte göra. Många familjer har det svårt och man måste vara försiktig, säger Catrine.

Utmaningarna framöver handlar till stor del om ekonomi och kostnader, att hitta nya säljkanaler. Skolor och bibliotek är viktiga och den digitala utgivningen gör det lättare att nå ut.

– Det sker stora förändringar i samhället och det gäller att hänga med. Bengt var väldigt duktig på det, att tidigt se vad som är på gång. Här har vi en fördel, vi är väldigt flexibla. Vi som är små kan ta beslut omedelbart, det är en styrka, säger Melina.

Tillsammans med sin syster hoppas hon leda förlaget framåt.

– Catrine kommer kanske inte att jobba så länge till. Malou och jag har inte pratat om det, men jag tänker att vi kommer att fortsätta som Bengt och Catrine gjort, att ge ut kvalitetslitteratur.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.