Skämttecknaren Al Jaffee död – blev 102 år

Al Jaffee gick i pension vid 99 års ålder. Arkivbild: Stephen Morton/AP/TT.

Al Jaffee vann priser för sina skämtteckningar i magasinet Mad och gick inte i pension förrän vid 99 års ålder. Nu har den legendariske skämttecknaren somnat in.

Mest känd blev Al Jaffee för sina vikbara sidor, där skämten kom fram allt eftersom tidningssidan vecklades ut. Den första vikbara skämtsidan publicerades i Mad 1964, när Elizabeth Taylor precis hade lämnat sin man Eddie Fisher för kollegan Richard Burton. Då syntes Taylor och Burton arm i arm och en yngre man i bakgrunden – som när sidan vecklades ut syntes kyssa Elizabeth Taylor.

Sidan blev så populär att Jaffee fortsatte med konceptet i många år. Han författade och illustrerade även en del av tidningen med titeln ”Snappy answers to stupid questions”.

Al Jaffee föddes 1921 i Savannah, Georgia som son till judiska föräldrar från Litauen. Han växte upp delvis i föräldrarnas hemland, men flyttade med sin pappa till New York under andra världskriget. Mamman dödades i Förintelsen.

Han var skolkamrat med de andra två Mad-medarbetarna Will Elder och Harvey Kurtzmann, men inledde sin karriär som anställd på Timely Comics, föregångare till Marvel Comics, där serielegendaren Stan Lee var hans chef.

Jaffees första teckningar för Mad gjordes 1955 och han fortsatte att teckna fram till 2020, då han gick i pension. Al Jaffee blev 102 år.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.