Denna artikel sponsras av författare/förlag

Christina Gustavson aktuell med ny kriminalserie

Christina Gustavson. Bild: Noor Studio Sofia Beijer, Förlaget.

Två mord av ovanlig karaktär kastar kriminalkommissarie Marcus Tapper och hans team in i en intensiv jakt på en dogmatisk mördare. Samtidigt vänds hans egen tillvaro på ända när hans dotter försvinner. Boken Den som offrar sig är första delen i serien Brottsplats Österbotten av Christina Gustavson och Simon Ventus.

Boken Den som offrar sig har skrivits av Christina tillsammans med Simon Ventus, ett samarbete som kom till efter en tävling.

– Att vara författare är för de flesta ett ensamt jobb där man enbart umgås med datorn och personerna i boken man skriver på. Jag hörde talas om andra som skrev ihop och var nyfiken. Jag diskuterade detta med en författarkollega, Petronella Simonsbacka, som föreslog att jag skulle ordna en tävling för att se om det gick att hitta en lämplig medförfattare den vägen.

Tävlingen bestod i att deltagarna skickade in det första kapitlet i en tänkt deckare och svar kom från många olika länder. Petronella hade hand om tävlingsbidragen och lät Christina läsa de insända kapitlen, utan att veta vem som skrivit dem. Det vinnande bidraget var skrivet av Simon och på det sättet skapades samarbetet.

– Det fanns flera andra kapitel som var intressanta, så jag bestämde mig för att låta några deltagare få dela på en andraplats. På så sätt kom en rad nya bokprojekt igång och har redan resulterat i flera utgivna deckare.

Den som offrar sig

Den som offrar sig

  • Förlag: Förlaget M
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2023-02-01
  • ISBN: 9789523335226

I samarbetet med Simon handlar allt om just skrivandet och bokprojektet. Christina skriver ett eller flera kapitel som Simon sedan rättar, kommenterar och kritiserar. Sedan skriver han på motsvarande sätt.

– Vi har valt att inte utveckla någon kompisrelation, det vill säga vi har ingen vänskap att vara rädd om, utan har haft ett enda mål: att ro bokprojektet i land. Det innebar att när boken var klar visste jag fortfarande nästan inget alls om Simon och han inget om mig.

Christina har skrivit flera böcker tidigare, såväl fackböcker som skönlitterära. Den första upplagan av fackboksdebuten Om någon du känner har en depression – en bok för anhöriga, vänner och drabbade sålde slut på mindre än en vecka. Sedan dess har det blivit ytterligare två fackböcker, tre romaner och nio deckare som hon skrivit på egen hand, det vill säga utan medförfattare.

Vad föredrar du att skriva?

– Det går inte att säga. Jag tycker mycket om det strukturerade arbetet med en fackbok samtidigt som det ger en obeskrivlig känsla att få låta fantasin spela i en skönlitterär bok.

Erfarenheten av skrivsamarbetet med Simon Ventus resulterade även i ett annat samarbete. Deckaren Svarta tabletter har Christina skrivit tillsammans med Petronella Simonsbacka och boken kommer ut under våren.

– Det är en väldigt speciell bok för mig, dels eftersom jag där spelar ut min kunskap om hur en psykopat tänker och fungerar och har som målsättning att bräda Patricia Highsmith i det avseendet – men också för att det blev Petronellas sista bok. Hon hann läsa och godkänna vårt slutgiltiga manus cirka två veckor innan hon avled i cancer.

Den som offrar sig ges ut på Förlaget, vilket också är det förlag som ger ut böckerna om Mumintrollen, vilket visats sig passande eftersom Christina genom släktforskning nyligen fått veta att hon är släkt med Mumintrollens skapare Tove Jansson.

– Hade inte en aning – men det gjorde att utgivningen på just Förlaget blev mitt i prick och något väldigt speciellt.

Om författaren:

Christina Gustavson skriver både skönlitteratur och fackböcker. Hon är disputerad forskare samt specialistläkare med tre specialiteter: rättspsykiatri, allmän psykiatri och allmänmedicin. Utöver att skriva själv driver Christina Gustavson det traditionella bokförlaget Joelsgården förlag, men söker, för att slippa avveckla det, någon som kan och vill ta över.

Den som offrar sig

Den som offrar sig
Serie Brottsplats Österbotten
Författare
Förlag Förlaget M
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor295
Vikt424 gr
Utgiven2023-02-01
SABHcd
ISBN 9789523335226

En kvinna har blivit stenad till döds i den österbottniska byn Solf. Ett brev som hittas på platsen får kriminalkommissarie Marcus Tapper och hans kolleger att inse att detta är någonting utöver det vanliga.

Ett mönster börjar uppenbara sig när ytterligare en person hittas mördad under liknande omständigheter. Enkla sanningar har hamnat i fel händer och polisteamet jagar en dogmatisk mördare. Marcus egen tillvaro vänds dessutom på ända när hans tonårsdotter Anni spårlöst försvinner samtidigt som hans gamla synder väcks till liv.

Förtvivlat kämpar Marcus för att balansera karriär med familjeliv. Den här gången önskar han att han hade valt familjen framför utredningen.

Detta är den första delen i serien Brottsplats Österbotten.

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se