Deckarförfattaren Anne Perry död

Anne Perry hade själv ett mörkt förflutet. Arkivbild: Liz Hafalia/AP.

Författaren Anne Perry har avlidit, rapporterar The Guardian. Hon var förutom för sina deckare mest känd för att som 15-åring ha hjälpt sin väninna att mörda hennes mamma.

Anne Perry skrev mer än 100 böcker – de flesta deckare – under sin livstid. Själv bar hon i många år på en hemlighet. En hemlighet som kom i dagen efter Peter Jacksons film ”Svarta änglar”, där hon spelades av Kate Winslet.

Dömdes till fängelse

Anne Perry föddes som Juliet Hulme i Nya Zeeland. När hon var 15 år gammal planerade hon och vännen Pauline Parker hur de skulle slå ihjäl Paulines mamma som tänkte flytta utomlands med Pauline. De använde en tegelsten i en strumpbyxa och dömdes båda till fängelse för mord.

Rättegången blev mycket uppmärksammad, där det bland annat påstods att de båda flickorna skulle ha haft en kärleksrelation – något Anne Perry förnekade.

– Pauline hotade att ta livet av sig om jag inte hjälpte henne. Det kändes som att jag var skyldig henne det eftersom hon var den enda som hade skrivit till mig när jag låg på sjukhus med tuberkulos, sade Anne Perry i en intervju med The Guardian 2003.

Efter att ha avtjänat ett sexårigt straff flyttade Juliet Hulme, nu under nya namnet Anne Perry, från Nya Zeeland. Hon arbetade som flygvärdinna, blev mormon och slog sig så småningom ned i Skottland. Hennes första deckare gavs ut 1979.

”Kändes orättvist”

1994 fick hon beskedet att filmen ”Svarta änglar” (”Heavenly creatures” på engelska) skulle gå upp på bio.

– Det kändes orättvist. Allt jag hade jobbat för, att ses som en god medborgare i samhället, var hotat. Mitt liv skulle tolkas av någon annan men ingen hade ens kontaktat mig för att få höra min sida av saken. Jag fick inte veta något förrän dagen före filmpremiären, har hon sagt.

Anne Perry fortsatte att ha en framgångsrik karriär som författare och flyttade 2017 till Los Angeles för att kunna arbeta med filmatiseringar av sina böcker. Hon fick en hjärtattack i december 2022 och gick bort den 10 april.

Anne Perry blev 84 år.

Boktuggs fotnot: Det verkar inte som att någon av Anne Perrys böcker översatts till svenska.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.