Mamma reser bakåt i tiden för att stoppa mord i bok av Gillian McAllister

Författaren Gilllan McAllisters senaste bok på svenska är en baklänges-deckare inspirerad av filmen "Måndag hela veckan" och Netflix-serien "Russian doll". Pressbild: Bill Waters.

En kriminalroman som berättas baklänges, kan det verkligen fungera? Uppenbarligen. Den brittiska författaren Gillian McAllisters bok Fel tid, fel plats har blivit en stor läsar- och kritikersuccé på båda sidor av Atlanten.

– Jag hade inte sett temat med att vakna upp i går i en kriminalroman tidigare, säger Gillian McAllister till TT i en videointervju från hemmet strax utanför Birmingham.

I boken ser huvudpersonen Jen från sitt fönster sin son begå ett mord. Men när hon vaknar nästa dag är allt som vanligt. Hon inser att det faktiskt är dagen före mordet Och så där fortsätter det. Jen färdas bakåt i tiden samtidigt som hon är medveten om allt som händer och har hänt. Frågan är om hon kan använda detta till att utforska vad som ledde till mordet – och kanske till och med förhindra det.

– Jag hängde upp två tvättlinor, på den ena lappar om vad som hade hänt, på den andra hur jag skulle gå bakåt i tiden Jag skrev boken när vi var i lockdown, så jag hade mycket tid på mig.

”Måndag hela veckan”

Inspirationen kommer från filmen ”Måndag hela veckan” och Netflix-serien ”Russian doll”. I den förstnämnda upplever Bill Murray samma dag om och om igen, i den sistnämnda dör huvudpersonen i en olycka men förs omedelbart tillbaka till det födelsedagskalas hon nyss har lämnat. Frågan är när Fel tid, fel plats blir film?

– Där måste jag få använda min rätt att inte säga någonting, säger Gillian McAllister.

TT: Men om den blir film, vill du vara involverad då?
– Ja, men mest för att se vad en manusförfattare kan göra med det jag har skrivit.

Förändrade genren

Boken innehåller ett par oväntade vändningar. Gillian McAllister nämner twisten i Gillian Flynns ”Gone girl” som en som var så pass bra att den förändrade genren.

– En vändning ska komma så att läsarens reaktion blir ”ja men visst, det är ju självklart”, och inte ”men vad nu då?”, säger den produktiva författaren.

Nästa bok kommer i augusti. Boken efter det ska snart lämnas till förlaget. Hon har gott om tid att skriva eftersom maken är pappaledig och tar hand om deras bebis.

TT: Vad skulle du göra om du fick resa bakåt i tiden?
– Jag skulle göra några av de saker som jag har gjort tidigare, till exempel skaffa barn.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Fakta: Gillian McAllister

Ålder: 38 år.

Familj: Make, ett barn.

Bor: Strax utanför Birmingham, Storbritannien,

Yrke: Författare.

Tidigare böcker: ”Den natten” (2022). Plus fem andra som ännu inte har översatts till svenska.

Aktuell: Med kriminalromanen Fel tid, fel plats.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.