Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Therése Sandberg.

När jag inte skriver arbetar jag på bibliotek med läsfrämjande och mångspråk, men jag har också en yrkesbakgrund inom kriminologi och psykologi vilket jag använder mig mycket av när jag skriver just spänningslitteratur.

Även om mina texter oftast är fiktiva berättelser som är menat att underhålla läsaren så inkluderar berättelserna ofta teman som utanförskap och hur människor bemöter andra människor som inte agerar som förväntat.

Katarinafallet får vi exempelvis följa en mamma som kämpar med moderskapet och som inte är som andra mammor är. Skrivandet är för mig ingången till förståelse och varför människor begår de val de gör.

Katarinafallet

Katarinafallet

Katarina försvinner spårlöst efter en utekväll i Piteå 1990. Trettio år senare flyttar Talia, som nyss blivit utskriven från en psykiatrisk avdelning, till grannbyn. Hon tar upp kontakten med sin barndomsvän Carla, som har gift sig med sin ungdomskärlek från byn. Läs mer »

Ingegerd Smedensjö. Fotograf Anders Roth.

Parallellt med mitt arbete har jag i sju år varit aktiv i en kvinnojour. Det har varit en ögonöppnande resa om den verklighet många våldsutsatta kvinnor och barn möter. Det råder stor kunskapsbrist om våld i nära relationer. Trots att media lyfter frågan allt mer, finns en tystnadskultur i vardagen som bidrar. 

Jag hade inga planer på att bli ett ansikte utåt för mäns våld mot kvinnor eller ordförande för en kvinnojour. Men min övertygelse att förändring är möjlig tvingar mig ofta ur min komfortzon och att orka lite till. Trots artiklar, informationskampanjer, föreläsningar och intervjuer i radio och tv har utrymmet känts för knappt för att förmedla allt som behöver delas. 

Med I dina kvarter – en bok alla bör läsa, om mäns våld mot kvinnor delar jag kunskap och erfarenhet av mäns våld i nära relationer för att väcka tankar, motivera och inspirera till förändring.

För två år sedan lämnade jag min tjänst som Business Developer på Hennes & Mauritz för att ägna mig helhjärtat åt min övertygelse att vi tillsammans kan motverka våld i nära relationer och förbättra stödet till våldsutsatta. Jag är idag cert samtalterapeut, föreläsare och handleder verksamheter i det interna arbetet att motverka våldet. 

I dina kvarter : en bok alla bör läsa, om mäns våld mot kvinnor

I dina kvarter : en bok alla bör läsa, om mäns våld mot kvinnor

 

I dina kvarter är en lättläst bok om ett svårt ämne mäns våld mot kvinnor, ett av våra största samhällsproblem. Det är en ögonöppnande bok där vi får möta våldet som män utsätter kvinnor och barn för och som pågår varje dag, dygnet runt. Boken ger svar på de frågor många av oss har. Läs mer »

Förra året debuterade jag som skönlitterär författare med spänningsromanen Statisterna. Då visste jag inte att jag 2023 skulle ge ut en guidebok om friluftsliv. Texten växte fram under året och jag hade mycket bildmaterial att komplettera med. Friluftsliv har varit en del av min uppväxt så länge jag kan minnas, och är det även nu. När jag var liten ägnade vi oss åt bland annat segling och skidåkning. Tältet var ofta med på semestrarna. En del har förstås förändrats sedan dess, men min dragning till att vara utomhus och tälta finns kvar, oavsett om jag paddlar, cyklar eller klättrar.

För några år sedan blev barnen en del av min familj. Tältsemestrarna har fortsatt. Jag vet att det inte är så för alla. Friluftsliv är inte alltid enkelt med barn och det krävs mer planering och utrustning. Å andra sidan kan det bli en fantastisk semester. Med guideboken vill jag inspirera till både mindre turer och större äventyr. Jag hoppas att fler kan uppleva naturen i Sverige och övriga Europa!

Res och tälta med barn : en guide till naturupplevelser i Sverige och övriga Europa

Res och tälta med barn : en guide till naturupplevelser i Sverige och övriga Europa

Ur recension av Helena Sjöholm, BTJ-häfte 2-2024:
"Med tydliga och välskrivna texter går Anna igenom de viktigaste temana för utevistelser och resor. Boken har en tilltalande layout med fina färger och många härliga färgfotografier tagna av författaren själv. Läs mer »

Madelene Thiger. Fotograf: Andreas Gradin

Varje morgon vaknar barn upp i oroliga hem där de inte får uppleva självklarheter som att få kärlek, mat och hjälp med läxorna. Brister i föräldraskapet gör att tusentals barn i Sverige riskerar att fara illa och placeras i familjehem varje år – och det finns ett stort mörkertal. 

Jag hoppas att bilderboken Hedda och Vera flyttar ska komma till nytta för de som har det jobbigt hemma, men också för alla som behöver förstå mer om livets svårigheter i en familj. Därför får man gärna läsa boken tillsammans med sitt barn, eller använda den som diskussionsunderlag i skolan eller på andra arbetsplatser där man arbetar med unga till vardags. 

Någon familjehemsplacering var aldrig aktuell för mig under uppväxten i Västerbottens inland på 80-talet, men det finns annat som gör att jag vurmar särskilt mycket för de utsatta och vill skriva barnböcker som tar upp svåra ämnen på ett lättbegripligt och konstruktivt sätt. 

Vid sidan av skrivandet jobbar jag som kommunikatör på en myndighet, men under större delen av min karriär har jag varit journalist. Erfarenheter som har kommit väl till pass under förarbetet med boken, inte minst genom alla intervjuer med vuxna som i sin barndom varit familjehemsplacerade och andra experter som bidragit med viktig kunskap. 

Drivkraften är att belysa problemet. Om ett enda barn blir hjälpt så är det värt allt arbete!

Hedda och Vera flyttar

Hedda och Vera flyttar

Hedda och Veras föräldrar är nästan  aldrig hemma. Läs mer »

Zuzanna Berlin. Fotograf Mathias Berlin

Jag heter Zuzanna Berlin och är just nu bosatt i södra Skåne med min familj. Böcker har alltid varit en stor del av mitt liv, jag har alltid älskat att läsa och skriva. Trots det stora intresset har det dock alltid fått vara en hobby och i perioder tagit mer eller mindre utrymme. Mitt vanliga jobb är inom sjukvården som läkare, men det var under min föräldraledighet som skrivandet tog fart igen. När vi fick våran son, började vi läsa för honom direkt och läsglädjen spred sig i hela familjen. Jag kände mig inspirerad och just denna boken som jag debuterar med, Godnatt staden, skrev jag på nätterna under spädbarnstiden när jag var vaken till och från nattetid. Till bilderna inspirerades jag av omgivningarna där vi bodde, då vi också promenerade mycket på dagarna. Boken är därför väldigt talande för just den här tidsperioden i mitt liv, med långa nätter och otaliga promenader i staden. Det känns oerhört kul att få bevara den här tiden i ett så fint format som en bilderbok!

Fotograf (bifogat porträtt): Mathias Berlin

Godnatt staden

Godnatt staden

Vad händer egentligen i staden när det blir kväll och natten står på tur? I parken, på gatorna, på restaurangen, vem är vaken och vem tar sig en lur? En ekorre, några människor och ett tåg. En liten nyckelpiga som kryper och som kanske ingen såg. Läs mer »

Christian Sahlén.

Jag heter Christian Sahlén och är en ingenjör som brinner för ny teknik och att driva saker framåt. Jag lever med min fru Maria och har två vuxna barn, Rebecca och Oscar. Jag är uppfödd i Motala där jag ofta spenderar helgerna men i veckorna bor jag i Sveriges ”hi tech” huvudstad Linköping. Där är jag VD för två bolag, ett teknikbolag som utvecklar produkter (elektronik och mjukvara) och ett bolag som industrialiserar och tillverkar elektronik till ett flertal branscher.

Jag har alltid tyckt om att skapa saker och har genom åren byggt både hus och företag. När mina barn var små läste jag ofta sagor för dem när de skulle sova. Det blev många böcker lästa genom åren och de flesta var ganska tråkiga för en vuxen att läsa. När vi en kväll läste slut på en bok och inte hade någon ny bok att läsa, hittade jag på en historia om ett litet troll som var snäll och hjälpsam men som alltid ställde till det. Mina barn älskade historierna om Trollis som fortsatte varje kväll under många år.

Mina barn har under lång tid bett mig att skriva ner dessa historier som är ett kärt minne ifrån deras barndom. När jag blev morfar så ökade trycket på mig att skriva, så under julledigheten 2022 satte jag mig till slut och skrev ihop en av alla de historier vi har i familjen om Trollis. Förhoppningen med boken är att den ska roa både den som läser och den som lyssnar.

Jag blev otroligt glad när Ann-Cathrine, som först var mycket tveksam till att illustrera min bok, sade att hon inte kunde måla eller rita utan inspiration. Hon fick ett utkast av mitt manus för att se om inspirationen skulle infinna sig. Det gjorde den tack och lov och det ordentligt vill jag lova. Det blev många fina bilder och hon blev precis lika förtjust i den lilla figuren som jag och min familj. Så när förlaget frågade mig vilken ålderskategori min bok vänder sig till blev svaret mellan 4-82 år.

Trollis : världens busigaste kompis

Trollis : världens busigaste kompis

Rebecca och Oscar bor i ett gult hus nära sjön Boren. Av en ­oväntad ­händelse råkar de på en liten söt ­varelse i ­hängselbyxor som de döper till ­Trollis.
Trollis är väldigt snäll men ­råkar av någon ­outgrundlig ­anledning att ­ställa till det precis hela tiden, både för sig själv och för ­Rebecca och Oscar. Läs mer »