Håkan Bravinger och Jenni Blom Castenfors blir nya förlagschefer efter Hadenius

Håkan Bravinger och Jenni Blom Castenfors, nya förlagschefer på Norstedts respektive Rabén & Sjögren. Foto: Kajsa Göransson.

Patrik Hadenius slutar som förlagschef på Norstedts Förlagsgrupp för att starta ett språkmuseum. Han ersätts av två nya förlagschefer: Håkan Bravinger (Norstedts) och Jenni Blom Castenfors (Rabén & Sjögren).

Patrik Hadenius tog över som förlagschef på Norstedts efter Eva Gedin i februari 2020. Hadenius kom närmast från en roll som vd på Utgivarna. Men han är språkvetare och har varit chefredaktör för Forskning & Framsteg, Modern Psykologi och Språktidningen, som han grundade 2007. Och när han nu lämnar jobbet på Norstedts förlagsgrupp är det för att starta ett språkmuseum!

Två år efter att Hadenius kom till Norstedts slutade förlagschefen på Rabén & Sjögren och B Wahlströms, Ann Sköld då hon gick i pension. Han blev då tillförordnad förlagschef i väntan på en ersättare men på hösten 2022 meddelades att Patrik Hadenius blev permanent förlagschef även för Rabén & Sjögren.

En förlagschef ersätts av två

När han nu lämnar så efterträds han av två nya förlagschefer: Håkan Bravinger som blir ny förlagschef på Norstedts och Jenni Blom Castenfors som blir ny förlagschef på Rabén & Sjögren. En liten återgång till hur det såg ut tidigare med andra ord.

Håkan Bravinger har fram tills nu arbetat som litterär chef på Norstedts, och har många års erfarenhet både som författare och förläggare. Som Litterär chef och förläggare har han arbetat med flera av de senaste årens stora litterära succéer som Denise Rudberg, Therese Bohman, Nina Wähä och Karl Ove Knausgård.

– Jag ser uppdraget som en stor möjlighet att ytterligare lyfta fram viktiga böcker på en ständigt skiftande marknad – och jag vill inget hellre än att genomföra just detta med alla fantastiska kollegor på Norstedts, säger Håkan Bravinger i ett pressmeddelande.

Jenni Blom Castenfors å sin sida har en lång bakgrund inom förlagsbranschen och många års erfarenhet av ledarskapsfrågor, de senaste åren från rollen som operativ försäljningschef på Norstedts Förlagsgrupp där hon bland annat ansvarat för barn- och ungdomsutgivningen.

– Vi har en otrolig skatt i våra upphovspersoner och i samarbete med dem ska Rabén & Sjögren och B Wahlströms fortsätta att göra de bästa böckerna för barn i alla åldrar, ett arbete som jag ser fram emot att få fortsätta utveckla och förnya, säger Jenni Blom Castenfors i samma pressmeddelande.

Tillförordnad vd blir permanent eller?

Eva Gedin var vd för Norstedts förlagsgrupp tills hon lämnade det jobbet för att återgå till att vara förläggare april 2023. I väntan på en permanent ersättare har Linda Säresand (vd för Storytel Books) varit tillförordnad vd för Norstedts Förlagsgrupp.

– Med Håkan Bravinger och Jenni Blom Castenfors som Förlagschefer för Norstedts respektive Rabén&Sjögren får vi två publicistiskt och kommersiellt starka krafter som tillsammans med ledningsgruppen för förlagsgruppen kommer att kunna stärka och utveckla två av Sveriges ledande förlag, säger Linda Säresand, tf VD för Norstedts förlagsgrupp.

Patrik Hadenius slutar den 15 december, för att alltså starta ett språkmuseum i Stockholm.

– Jag vill önska Patrik stort lycka till när han nu väljer att lämna förlagsgruppen och fördjupa sig i något nytt och utmanande som jag vet att han brinner starkt för, säger Linda Säresand.

Under hösten har Norstedts förlagsgrupp gjort personalnedskärningar med åtta tjänster, vilket Svensk Bokhandel rapporterat om. Det kan vara en anledning till att man avvaktat med att sätta en ny VD på plats – att klara av dessa förhandlingar med facket. Eller så blir Linda Säresand en permanent lösning för att spara in en direktörslön?

Det finns ju ytterligare en jobbig fråga hängande i luften som en ny VD knappast vill riskera att få i knät: Norstedts förlagsgrupps havererade förhandlingar om ett nytt avtal med Nextory som dessutom riskerar att kompliceras ytterligare ifall Konkurrensverket går vidare med ärendet.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.