🎧 Timpeng (Nyhetsbrev #378)

Vad har fotboll med ljudböcker och bokbranschen att göra? LÄt oss sÀga att det Àr en övergÄng. Foto: iStock.

God eftermiddag. Ska man verkligen engagera sig i sport nĂ€r kriget pĂ„gĂ„r? Flera svenska spelare lĂ€mnar ryska klubbar och Ă„tervĂ€nder till Sverige. ÖvergĂ„ngar har vi Ă€ven i bokbranschen. TvĂ„ franchisetagare har tröttnat pĂ„ Akademibokhandeln och gĂ„r till Ugglan. Och den digitala Ă„terförsĂ€ljaren Nextory följer strömmen och gĂ„r över till timbaserad ersĂ€ttning.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg


TITLAR PÅ TOPPLISTOR

Vi har skummat topplistorna hos de stora aktörerna. HÀr Àr nÄgra heta titlar som trendar.

đŸ”ș 21. Svart historia av Amat Levin (Bokus)

đŸ”ș 2. Bed & Breakfast för lata brudpar av Frida GrĂ„sjö (Nextory)

đŸ”ș 1. Markoolio, mörkret och den rosa bubblan av Gustav Gelin och Marko Lehtosalo (Adlibris)

đŸ”ș 4. Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti (Storytel)

đŸ”ș 4. Systrarna och ensamheten av Simon HĂ€ggström (Bookbeat)

đŸ”ș 8. Amerikansk jord av Jeanine Cummins (Bokus Play)

PÄ tal om topplistor. LÀs mer lÀngre ner om de rea-dopade februari-topplistorna över pappersböcker, CD-skivor och download.

* InnehÄller sponsrade affiliatelÀnkar


INDIEBOKHANDLARE

Lars Göransson pĂ„ Göranssons Bok & papper i Varberg lĂ€mnar kedjan Akademibokhandeln liksom Åsa Fridolfsson med Norders i Falköping. Foto: Privat.

Är indiebokhandlare den nya trenden som Ackis missar?

Toppstyrning. DĂ€r har ni ett ord som en del bokhandlare förknippar med Akademibokhandeln. PĂ„ senare Ă„r har ”Ackis” blivit alltmer professionellt och strömlinjeformat, elaka tungor kallade det McDonaldsisering.

Till viss del har det varit en nödvÀndig process, uppgradera IT-systemen och ge butikerna bÀttre kontroll över sina lager. Det ska bli slut pÄ mystiska kartonger med böcker frÄn rean 1998 och kvarglömda kommissionstitlar i lagerutrymmena.

Dessutom kan digital marknadsföring och fysiska kampanjer samordnas lÀttare med förlagen ifall man Àr en kedja och kan exponera kampanjtitlar i samtliga butiker pÄ samma sÀtt. Butikerna kan erbjudas bÀttre inköpspriser.

Men med tapetseringen av Akademibokhandelns logga – i vissa fall som ersĂ€ttning för 150 Ă„r gamla varumĂ€rken – i alla skyltfönster och byte av gammal inredning sĂ„ har man Ă€ven tagit risken att förstöra den nostalgi som kan vara en bokhandels starkaste kort i konkurrensen med nĂ€thandel och prenumerationstjĂ€nster. PĂ„ mĂ„nga hĂ„ll kallar kunderna fortfarande butikerna vid dess gamla namn.

I Äratal har vi lÀst om den amerikanska indiebokhandlartrenden, den lokala bokhandeln (ibland kvarterets) som blir ett nav i kulturlivet. Handla dÀr du bor. Unika butiker med sin egen inriktning.

IgÄr kunde vi berÀtta att Akademibokhandeln nu tappar tvÄ franchisebutiker: Göranssons i Varberg och Norders i Falköping. Under vÄren byter de till Ugglan.

– VĂ„ra förĂ€ldrar startade bokhandeln, vi vill gĂ„ tillbaka till vĂ„ra rötter och visa att vi Ă€r lokala, sĂ€ger Lars Göransson som Ă€ger bokhandeln tillsammans med Kristina Borsing.

Norders har Ànnu Àldre anor, Ànda sedan 1854. Just det, 168 Är.

Kommer fler franchisebutiker att följa i deras spÄr framöver? Det ÄterstÄr att se. Om Ugglan hittar ett riktigt bra recept som ger full frihet för handlarna men samtidigt toppklassigt IT- och inköpsstöd bakom kulisserna sÄ kan de bli ett spÀnnande alternativ för de butiker som inte Àr centralÀgda av Ackis. En del av receptet Àr förmodligen att tona ner Ugglan Ànnu mer för att förstÀrka bilden av en lokal oberoende bokhandel. En indiebokhandel pÄ ren svenska.


FÖRFATTARINLÄGG *

📗 Boktips. ”Skjutningar i Stockholm – gĂ€nguppgörelser? LĂ€karen Tekla Berg ser andra mönster hos de skadade pĂ„ Nobelsjukhuset. Parallellt: en flickas öde i Dalarna som Tekla inte kan slĂ€ppa.” LĂ€s/lyssna: Det första skottet, Det sista steget av Christian Unge.

📙 Boktips. ”Den blyga ensamvargen Nike Ă€r olycklig i sitt styrda Ă€ktenskap men ett inslag i radio ger henne en ny vĂ€n. Nya dörrar öppnas – till skapande, sjĂ€lvkĂ€nsla och kĂ€rlek.” LĂ€s/lyssna: Det enda jag vill Ă€r att leva av Birgitta Bergin.

📘 Boktips. ”Tistedts femte roman pulserar av tonĂ„rens Ă„ngestdrabbande ensamhet och sexuella uppvaknande. En första trevande beröring kantas av betraktelser av vĂ„r uppkopplade samtid.” LĂ€s Benranglet av Martin Tistedt.

* sponsrade inlÀgg av förlag/författare.
Vill du fresta vÄra lÀsare med din bok? Mejla sales@boktugg.se för prisuppgift.


HETT I HYLLAN

LĂ€sning: I tre Ă„r planerade Rahaf Mohammed sin flykt frĂ„n Saudiarabien, ett land hon menar stĂ„r för könsapartheid. Hennes sjĂ€lvbiografi Rebell slĂ€pptes i tisdags pĂ„ den internationella kvinnodagen i flera lĂ€nder, dĂ€ribland Sverige. ”Jag vill att ni som lĂ€ser ska veta att saudiska kvinnor behandlas som slavar utan frihet att pĂ„verka sina liv”, sĂ€ger hon.

I en serie intervjuer som skulle ha blivit hans memoarer berĂ€ttade Janne ”Loffe” Carlsson öppenhjĂ€rtigt om sin karriĂ€r för författaren Mikael Jansson. Resultatet blev Hela svenska folkets Loffe som fĂ€rdigstĂ€llts efter hans död. SuccĂ©er och fiaskon, missbruksproblemen och glĂ€dje­Àmnena finns med. Liksom samarbeten med svenska och internationella artistkollegor jĂ€mte andra mer okĂ€nda sidor av hans rika liv.


TILLSAMMANS MED*

En söt och spÀnnande kattunge

Foto: iStock.

En riktigt spÀnnande ny bok eller tjÀnst. Det skulle du kunna presentera hÀr för 8000 bokÀlskande lÀsare av Boktuggs nyhetsbrev. Till ditt förfogande har du en bild (du kan hitta pÄ nÄgot mer kreativt Àn en kattunge) och utrymme att skriva 900 tecken, vilket blir runt 160 ord. Den hÀr texten Àr exempelvis bara runt 700 tecken, men det sÀgs ju att less is more.

Det Àr mer Àn tillrÀckligt för att övertyga lÀsaren om att hen faktiskt borde klicka sig vidare och lÀsa mer om det du har att erbjuda. Du kan vÀlja att lÀnka till en ÄterförsÀljare, din egen hemsida eller en speciell landningssida.

Om du tycker att det hÀr utrymmet ser attraktivt ut, hör av dig till sales@boktugg.se för att boka.

* sponsrat inlÀgg


HÖRT I LURARNA

Lyssning: Maria Richardsson trendar med bland andra Fallet Nathalie som slÀpptes i veckan, det Àr tredje boken i serien om Lena Borell, kriminalinspektör pÄ grova brott i Skövde. InlÀsta av Gunilla Leining.

En ursprungligen tio Är gammal bok har blivit hyperaktuell. Den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen berÀttar i Mannen utan ansikte hur Vladimir Putin, en skrupelfri och makttörstande KGB-agent, genom skickligt manipulerande och hÄrda nypor blivit den mÀktigaste mannen i Ryssland. InlÀst av Martin Halland.


REA-TOPPLISTORNA

Det Ă€r inte bara fysisk bokhandel som skyltar upp med Bokrea – Ă€ven Ica Maxi. Foto: Boktugg.

Februari mÄnads topplistor ger svaret pÄ vilka böcker som sÄlt bÀst pÄ Bokrean

Man kan sucka lite över topplistorna i februari och mars eftersom ett stort antal Ă€ldre (nĂ„ja) titlar Ă€r dopade av reaförsĂ€ljning. Å andra sidan kan man dĂ„ konstatera att en ny bok som lyckas ta sig upp pĂ„ februari mĂ„nads topp 20 förmodligen Ă€r en potentiell bĂ€stsĂ€ljare.

SÄ hur ser det ut pÄ mÄnadens topplistor? Hur prÀglade av bokrean Àr egentligen listorna?

PĂ„ barnbokstoppen krossar rea-böckerna allt motstĂ„nd. Bara en enda titel Ă€r en 2022-nyhet: Vem sover inte? av Stina WirsĂ©n.

Bland skönlitteraturen Ă€r det lite annorlunda. TvĂ„ helt nya romaner i topp: Fallvind av Maria Adolfsson och En god man av Karin Wahlberg. DĂ€r finns istĂ€llet en annan effekt: Februari mĂ„nads utvalda paket hos Bonniers Bokklubb var just dessa tvĂ„ titlar. Inte reapris kanske men 169 kr per bok istĂ€llet för 209 kr hos nĂ€tbokhandeln och runt 250 kr ute i fysiska bokhandeln (med reservation för att Ă€ven de kan ha haft kampanjpris).

Fackbokstoppen domineras helt av reatitlar, inte minst en flock kokböcker har lockat till köp. DĂ€remot Ă€r pockettoppen prĂ€glad av nyheter snarare Ă€n reatitlar, kanske för att pocketrea tenderar att vara mer av karaktĂ€ren ”köp flera pocket billigt” Ă€n enskilda utvalda titlar.

HÀr kan du sjÀlv kolla förra mÄnadens topplistor som slÀpptes idag:


BRANSCHTUGG

🏆 DigitalDiskriminering: Det Ă€r prenumerationstjĂ€nsterna som stĂ„r för tillvĂ€xten. Men tre av de stora aktörerna diskriminerar pĂ„ olika sĂ€tt de allra minsta förlagen och gör det dyrare för dem att nĂ„ ut med sina ljudböcker.

đŸ›„ïž Dropshipping. Bestories fick en tuff start nĂ€r en finansiĂ€r gick i konkurs efter ett halvĂ„r. Men ett nytt avtal med Bonnierförlagen Ă€r en öppning för utmanaren bland nĂ€tbokhandlarna som Ă€ven sĂ€krat ny finansiering.

đŸ’‘đŸŒ FulFunktionellt. En mindre debatt har flammat upp om feelgoodböckernas omslag. En krönikör menar att ”de fula omslagen blir ett problem för genren”. Vad sĂ€ger författare och förlag?

💰 DebutantPris. Quynh Tran fĂ„r BorĂ„s Tidnings debutantpris 2022 för sin roman Skugga och svalka som kom i höstas. BerĂ€ttelsen handlar om en liten vietnamesisk familj i Finland.

🎒 Comebacker. Bob Dylan och Cormac McCarthy gör bĂ„da comeback med nya skönlitterĂ€ra verk i höst. Albert Bonniers förlag har sĂ€krat de svenska rĂ€ttigheterna för bĂ„da, men McCarthy kommer först vĂ„ren 2023. DĂ€remot kommer Dylan i november samtidigt som den engelska.

Vill du gÄ pÄ djupet i bokbranschen? Prenumerera pÄ Insider frÄn 83,75 kr/mÄn.

Lediga jobbkolla i vÄr platsbank (dÀr Insider-prenumeranter annonserar gratis)


SPONSORER

Ditt företag hĂ€r. Med nĂ„gra fĂ„ ord och meningar, en smart pitch sĂ„ fĂ„ngar du intresset hos Boktuggs över 8000 lĂ€sare. Och fĂ„r dem att klicka pĂ„ lĂ€nken.


Vill du gÄ pÄ djupet i bokbranschen? Prenumerera pÄ Insider frÄn 83,75 kr/mÄn.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL