Två nya och stor omorganisation på Bokförlaget Polaris som siktar mot 75 Mkr

Bokförlaget Polaris rekryterar Stephanie Smolak och Minna Tunberger. Foto: Privat.

Bokförlaget Polaris rekryterar Stephanie Smolak (från Bonnierförlagen) som ny PR-ansvarig och Minna Tunberger som ny fackboksförläggare. Dessutom omorganiserar man och blir aktiebolag.

– Det kändes skönt att göra allt på en gång, säger Jonas Axelsson, förlagschef och numera VD för Bokförlaget Polaris AB.

Vi kan börja med aktiebolaget. Sedan Bokförlaget Polaris grundades 1 februari 2017 har man varit en filial till den danska ägaren Politiken. Men genom köpet av förlaget Roos & Tegnér för ett år sedan fick man ett svenskt aktiebolag. Nu har man döpt om detta till Bokförlaget Polaris AB och framöver sker all den svenska verksamheten i detta bolag som samtidigt ska byta bokföringsår till kalenderår.

Så var landar ni omsättningsmässigt och vart siktar ni?
– De håller på med bokslutet nu. Jag tror vi hamnar runt 45 Mkr förra året. Men inför 2022 har vi en del stora projekt och har faktiskt budgeterat en omsättning på 75 Mkr, säger Jonas Axelsson till Boktugg.

Och med stora projekt menar han bland annat en ny bok av Jonas Jonasson (som bytte till Polaris från Piratförlaget) och ytterligare ett par stora titlar. Dessutom påbörjas arbetet och planeringen av den nya Millennium-trilogin som Polaris köpt rättigheterna till och som ska skrivas av Karin Smirnoff.

Ni närmar er de 100 Mkr som du pratade om när förlaget lanserades?
– Det känns inte omöjligt att nå 100 Mkr inom några år. Men den digitala omställningen gör samtidigt det svårare att räkna på och förutspå utvecklingen. Eftersom vi inte äger någon streamingtjänst själva så behöver vi pitcha och sälja in våra titlar, säger Jonas Axelsson.

Om inte Politiken också lanserar en svensk streamingtjänst, de äger ju Saxo i Danmark och har en plattform?
– Jag har inte hört några sådana signaler och jag tror det är lite sent att komma in på marknaden nu.

Nyrekryteringar till Polaris

  • Stephanie Smolak – ny PR-ansvarig för Polaris skönlitterära utgivning. Stephanie kommer närmast från Bonnierförlagen där hon bland annat initierade och ansvarade för Selma Stories, Bonnierförlagens stora content marketing-satsning. Tidigare roller inkluderar bl a PR-ansvar för Wahlström & Widstrand. Stephanie tillträder 1 mars.
  • Minna Tunberger, ny fackboksförläggare. Minna är mångårig journalist på bl a TT, SvD och Runner’s World, förlagsredaktör och författare till ett flertal böcker, senast Hon hette Esmeralda som erhöll Adlibris pris Årets bästa fackbok 2021. Hon tillträder den 1 juni en ny förläggartjänst med fokus på hälsoområdet.

Nya titlar och roller inom Polaris

  • Bokförlaget Polaris AB utrustas nu med två litterära chefer: Sofia Brattselius Thunfors (skönlitteratur) och Hanna Jacobsson (fakta) fr o m 1 februari med ansvar för de två utgivningslinjerna.
  • Petra Ward (tidigare förlagschef för Polaris Fakta) blir kommersiell chef för avdelningen marknadsföring, försäljning och PR.
  • Lovisa Sandberg blir marknadschef och vice kommersiell chef.
  • Anders Olofsson bibehåller ansvaret för fysisk försäljning.
  • PR-ansvaret bär tidigare nämnda Stephanie Smolak tillsammans Cecilia Ek.
  • Redaktionschef för hela utgivningen blir Ann-Louise Gustavsson.

Parallellt fortskrider satsningen på digital utgivning genom North Audio Publishing, bl a genom att fd PR-ansvarig Cecilia Gustavsson blir skribent med fokus på originalberättelser för ljud.

– Vi navigerar vidare och kan nu genomföra en planerad omorganisation tack vare nyrekryteringarna av Stephanie och Minna, strålande förstärkningar som öppnar för en ny arbets- och ansvarsfördelning på hela förlaget. En efterlängtad utveckling som kommer att glädja både våra författare och alla övriga partners, säger förlagschef Jonas Axelsson i ett pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.