Jonas Jonasson
Författaren Jonas Jonasson kommer med en ny roman 2022 på Polaris. Foto: Anna-Lena Ahlström.

Jonas Jonasson byter förlag – skriver treboksavtal med Polaris

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Jonas Jonasson debuterade på Piratförlaget hösten 2009 men efter fem böcker byter han nu förlag. Han har skrivit ett treboksavtal med Polaris.

– Polaris är ett ungt och offensivt förlag med massor av erfarenhet innanför väggarna. De tror på bokens framtid, de tror på mig – och de har en internationell utblick. I dem får jag ett förlag som kan göra mig starkare både på hemmaplan och ute i världen, säger Jonas Jonasson i ett pressmeddelande från Albatros Agency.

Första romanen på Polaris planeras till hösten 2022 och är en underfundig och varmt humoristisk berättelse som tar läsaren med på en roadtrip genom världspolitiken — från Sovjetunionens sönderfall till den samtida globala korruptionen.

– Jonas Jonassons författarskap är unikt genom hans självklara berättarauktoritet, uppbyggd av ett bildat öga och en osviklig känsla för vältajmad humor. Hyllningarna han får världen över är rättmätiga och förstärker hans speciella position. Att han dessutom har en läsekrets som skär genom folklagren och åldrarna är en dröm för en förläggare att förvalta och försöka bredda ytterligare, säger Jonas Axelsson, förlagschef på Bokförlaget Polaris.

Succédebuten Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2009) är en av de mest sålda böckerna genom tiderna i Sverige och den har även filmatiserats med Robert Gustafsson i huvudrollen och i regi av Felix Herngren.

Därefter har Jonasson gett ut ytterligare fyra romaner på Piratförlaget, senast Hämnden är ljuv AB (2020). Han är utgiven i 46 länder och böckerna har sålt i 17 miljoner exemplar.

Men nu är det alltså dags för ett nytt kapitel och ett nytt förlag för Jonas Jonasson, tolv år efter debuten.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Söndag innebär inga nya titlar.

🎂 Födelsedagar: Annika Holm föddes den 7 augusti 1937. Hon satt 1989–1998 på stol nr 16 i Svenska barnboksakademin och är numera hedersledamot. Hennes böcker finns översatta till tio språk, den senaste vi hittar är Vem tror på häxor? (2006). Holm har fått Astrid Lindgren-priset 1989, Nils Holgersson-plaketten 1990 och Kulla-Gulla-priset 2001.

⛯ Den 7 augusti firar man på vissa håll fyrens dagen för att uppmärksamma fyrens betydelse både rent fysiskt och metaforiskt. Det saknas inte böcker, i sommar kom Svenska fyrar : Malören till Nordkoster av Magnus Rietz och för de lite mindre kanske Hur funkar en fyr? av Roman Beljajev passar bra. Det finns även gott om romaner som Fyrvaktarna av Emma Stonex och Fyrvaktarens dotter av Hazel Gaynor.Xxxx. xxxx


Uppdateras under dagen …