Författaren Karin Smirnoff ska skriva fortsättningen på Millennium-serien. Foto: Thron Ullberg.

Polaris: Karin Smirnoff skriver den nya Millennium-trilogin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nu är det officiellt: Efter succén med Jana Kippo-trilogin ska nu Karin Smirnoff ta sig an den tredje Millennium-trilogin och förvalta Stieg Larssons huvudpersoner.

– Det känns högtidligt att få skriva fortsättningen på Millennium. Jag sa ja till projektet utan att tveka, trots att det skjuter mina egna romanidéer på framtiden. Det är en fantastisk möjlighet att självständigt skapa vidare utifrån ett unikt universum som har fått genomslag världen över. Millenniumböckerna är ju klassiker inom sin genre, där kombinationen av oförglömliga karaktärer och samhällsengagemang fortfarande fascinerar läsarna. Jag kommer fortsätta spinna på Stieg Larssons ämnen som våld, maktmissbruk och samtida politiska frågor. Eftersom jag bor i norra Sverige är det inte otänkbart att Salander, Blomkvist och gänget hamnar här uppe, säger Karin Smirnoff i ett pressmeddelande där hon fortsätter:


ANNONS


– Jag skriver förvisso romaner, men känner mig inte främmande för spänningsgenren. Ambitionen är självfallet att spänningshalten ska vara maximal. Att få skriva om Salander, en i grunden komplex person som har beröringspunkter med min egen huvudkaraktär Jana Kippo, är spännande i sig. Jag tycker verkligen om Lisbeth. Det är en bra början.

Nyligen avslöjades att Bokförlaget Polaris hade förvärvat rättigheterna att ge ut bok 7-9 av Millenniumserien. Redan då spekulerades det i om det var dags att låta en kvinna skriva vidare på serien.

– Karin Smirnoff som författare till Millennium är nytt och vågat och samtidigt, efter diskussionernas gång, nu härligt självklart! Vi har länge tänkt oss att en kvinna skulle skriva. Att hon kommer från Stiegs egna trakter känns också roligt, säger familjen Larssons representant Magdalena Hedlund.

Karin Smirnoff har varit en av de stora succéerna på det nystartade (2016) Polaris som hösten 2018 gav ut Jag for ner till bror som både hyllats av kritiker och gått hem hos läsarna.

ANNONS

– När jag frågade Karin om hon skulle vara intresserad blev jag paff när hon svarade: ’Jag har läst alla sex böckerna, gillar dem och skulle gärna vilja skriva vidare på historien.’ I det ögonblicket insåg jag att nu var det möjligt för oss att tro på en lysande fortsättning för detta spänningsepos. Jag tror definitivt att Karin har vad som krävs för att leva upp till de minst sagt högt ställda förväntningarna, säger Jonas Axelsson, förlagschef på Bokförlaget Polaris.

Karin Smirnoff kom tidigare i år med fristående romanen Sockerormen. Nu ska hon bygga vidare på en av Sveriges största boksuccéer någonsin, Stieg Larssons Millennium-trilogi (Män som hatar kvinnor, 2005, Flickan som lekte med elden, 2006, och Luftslottet som sprängdes, 2007, som 2015-2019 fick tre
fortsättningsverk av David Lagercrantz, Det som inte dödar oss, Mannen som sökte sin skugga och Hon som måste dö).

Planen är enligt förlaget att hon ska skriva tre böcker, precis som sina föregångare. Utgivningsdatum för Millennium 7 är ännu inte bestämt.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.