Ibland stormar det i bokbranschen. Illustration: iStock.

🎐 Stormvarning – Boktuggs nyhetsbrev #367

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Dela pÄ linkedin
Dela pÄ email

Tack: Först ett stort tack till alla er som svarade ”Ja!” pĂ„ frĂ„gan i gĂ„rdagens extramejl. MĂ„nga startade en prenumeration eller swishade en slant. Vi har en bit kvar till vĂ„ra 2 Mkr, men varje tia rĂ€knas. Och det kom nĂ„gra förfrĂ„gningar om annonsering, vilket ocksĂ„ ger ett vĂ€lkommet stöd.

Vad sÀger vi annars om veckan som gÄtt? Just nu blÄser det storm hÀr nere i SkÄne och det har stormat en del i bokbranschen ocksÄ. Bookbeat var i blÄsvÀder för en hand som sÄg ut att ha mÄlats i Photoshop och Adlibris för att de utestÀnger nystartade smÄförlag. Att nÀtbokhandlaren Àven delade ut Adlibris-priset till nio vinnare hamnade lite i skymundan.

LÀngre ner sÄ Àr det en annan Storm i huvudrollen.

IgĂ„r var det Förintelsens minnesdag och en skolstyrelse i USA gav oss en bra pĂ„minnelse om varför denna dag behövs nĂ€r de förbjöd den Pulitzerprisade serieromanen ”Maus” av Art Spiegelman. Och pĂ„ tal om censur bjöd Kina pĂ„ en skrĂ€mmande uppvisning nĂ€r de klippte om slutet pĂ„ filmen Fight Club som baseras pĂ„ en bok av författaren Chuck Palahniuk som kommenterade den kinesiska censuren. Förresten har han skrivit tvĂ„ uppföljare till den boken – i form av serieromaner.

LĂ€s Ă€ven Volantes Mattias Petterssons minnesord efter författare, förelĂ€saren och Förintelseöverlevaren Emerich Roth.

Ha nu en skön helg, men surra fast alla lösa föremÄl!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

đŸš¶ MER BOKVANDRING: Vi skrev ju om litterĂ€ra vandringar i mĂ„ndagsbrevet. Efter det fick vi tips om att appen Storyspot Àr ytterligare ett alternativ. En app för muntligt berĂ€ttande om platser, dĂ€r vi utöver berĂ€ttelser om Ă€mnen som historia, offentlig konst och personliga upplevelser ocksĂ„ har flera litterĂ€ra platser som lyfts fram. Till exempel Anna Jansson och Per Schlingman som berĂ€ttar om platser ur sina böcker som utspelar sig pĂ„ Gotland eller LitterĂ€ra Katrineholm. (LĂ€ngre ner i detta mejl kan du lĂ€sa om ljudboksvanor i just Katrineholm!)
– I appen kan man filtrera efter bĂ„de platser, sökord och teman utifrĂ„n vad lyssnaren Ă€r intresserad av. Idag jobbar vi med ett sjuttiotal kommuner och destinationer runt om i Sverige och har flera andra spĂ€nnande bokvandringsprojekt pĂ„ gĂ„ng inför sommaren, sĂ€ger Lisa Evertsson Norrevik, grundare och VD pĂ„ Storyspot.

💌 FÖRSPEL: Imorgon ska ni hĂ„lla ögonen öppna pĂ„ sajten, dĂ„ kommer en intervju med en svensk författare som sĂ„lt över en miljon böcker bara i Sverige. HelglĂ€sning!

đŸ’„ Aktuella erbjudanden (sponsrade lĂ€nkar)
Bokus: Pocketfrossa 2 för 99 kr
Adlibris: Skolstart – lĂ€ttlĂ€sta böcker för barn, just nu upp till 35 % rabatt!
Akademibokhandeln: Som medlem i Akademibokhandelns VĂ€nner kan du varje mĂ„nad ta del av fina vĂ€npriser pĂ„ mĂ€ngder av böcker och andra varor.


DAGENS ETTA

HuvudkaraktÀren Alex Storm kommer till liv och ersÀtter Dan Buthler som medförfattare. Foto: Pressbild och Martin Magntorn. Animation: Boktugg.

Ska en pseudonym fĂ„ skriva ett debutantportrĂ€tt? 

I morse kom nyheten att Dan Buthler ersÀtts av spökskrivaren Alex Storm i författarduon Buthler Grimwalker. Och Storm Àr huvudperson i boken. Men viktigaste frÄgan Àr: Ska Storm fÄ skriva debutantportrÀtt?

Du kan lÀsa hela nyheten om Storm Grimwalker hÀr. Ett nytt grepp i bokbranschen. DÀremot Àr pseudonymer vanligt förekommande. Liksom spökskrivare.

Vi trĂ€ffar pĂ„ dem emellanĂ„t, pseudonymerna. Ibland Ă€r det inte uttalat att det faktiskt Ă€r en pseudonym utan det framkommer nĂ€r det ska skrivas debutantportrĂ€tt. Det brukar vara svĂ„rt med bilder pĂ„ en författare som skriver under pseudonym. I fallet Alex Storm har han redan synts pĂ„ omslagen till de tidigare böckerna i serien, eller den person som ”spelar” Alex Storm.

Kan en pseudonym debutera? Blir det inte orÀttvist ifall en författare pÄ det viset fÄr en ny chans under ett nytt namn?

Å andra sidan fungerar pseudonymer dĂ„ligt nĂ€r det gĂ€ller media. Det Ă€r inte alla tidningar som vill intervjua en pseudonym. Och tv-sofforna Ă€r förstĂ„s uteslutna. Kanske kan man göra en podcast med röstförvrĂ€ngare?

DÀremot kan man konstatera att det finns vÀldigt framgÄngsrika pseudonymer, som Elena Ferrante dÀr istÀllet den svenska översÀttaren Johanna Hedenberg fick utrymme i rampljuset.

Vi ska diskutera saken pĂ„ redaktionen, men det lutar Ă„t att Alex Storm inte fĂ„r skriva ett debutantportrĂ€tt inför sin debut Krigsvindar nu i februari. En annan frĂ„ga förstĂ„s: Om en romankaraktĂ€r skriver om sig sjĂ€lv – blir det dĂ„ en sjĂ€lvbiografi?ANNONSUPPSNAPPAT

📩 AdlibrisGate2. Adlibris krĂ€ver fortfarande att nystartade förlag anlitar Förlagssystem eller StjĂ€rndistribution. Det visar mejl frĂ„n inköpsavdelningen. Samtidigt förnekar Adlibris att sĂ„ ska vara fallet och lovar att förtydliga kravbilden för förlag med egen distribution.

📙 Boktips. I sjĂ€lvhjĂ€lpsboken GlĂ€djefokus presenterar Camilla Alm handfasta metoder och tips som kan anvĂ€ndas i det dagliga livet för att höja sin frekvensnivĂ„. LĂ€s intervju. *

👼 LjudboksPolisen. Natten till torsdagen fick polisen i Katrineholm ett annorlunda larm. En ljudbok pĂ„ hög volym störde grannarna i ett flerfamiljshus, rapporterar Södermanlands Nyheter.

💰 FörlagSĂ„lt. Idus Förlag i Lerum har fĂ„tt nya Ă€gare. Ulrika och Mats Slottner sĂ€ljer till Elisabeth och Simon Grunditz i Stockholm. Elisabeth blir ny VD, men Ulrika kommer att jobba kvar.

🧊 FörlagPĂ„Is. En annan rockad bland barnboksförlagen Ă€r att Jenny Franke (som framgĂ„ngsrikt drivit egna förlaget Mirando i mĂ„nga Ă„r) rekryterats till Bonnier Carlsen. DĂ€rför blir Mirando vilande.

📗 Boktips. Romanen Och livet bara pĂ„gĂ„r av Ingela Wadbring handlar om en ovanlig tresamhet och utmaningen att dela sin partner med nĂ„gon annan. *

🏆 Barnbokspris. Lina Sandquist har skrivit och illustrerat bilderboken Vi gjorde det! som nu utsetts till vinnare av Bengt Christell-priset 2022. Utöver utgivning (hennes bok slĂ€pps pĂ„ Opal i september 2022) fĂ„r hon 25 000 kr.

* sponsrade inlÀgg


KORSORD & QUIZ

đŸ§© Varje vecka lĂ€gger vi upp ett nytt Litteraturkryss och med ojĂ€mna mellanrum nya quizzar dĂ€r du kan testa dina kunskaper. För Insider- och Supporter Flex-prenumeranter.


VILSE I NYHETERNA

Det hÀnder mycket i bokbranschen och ibland hinner vi inte göra en egen eller ens en rewrite pÄ allt. SÄ hÀr Àr nÄgra lÀsvÀrda artiklar hos kollegor.

đŸČ Biografi. Sir Terry Pratchetts officiella biografi, Terry Pratchett: A Life With Footnotes, slĂ€pps i september/oktober 2022 pĂ„ Penguin Random House-imprintet Doubleday. Den Ă€r skriven av hans tidigare assistent, vĂ€n och numera förvaltare av den bortgĂ„ngne författarens litterĂ€ra arv: Rob Wilkins. Pratchett jobbade med biografin nĂ€r han gick bort i Alzheimers 2015. (The Bookseller)

🎂 Bookshop2Ă„r. NĂ€tbokhandeln Bookshop.org som vill vara ett alternativ till Amazon firar 2 Ă„r i USA, just idag faktiskt. De vill Ă€ven vara den fysiska bokhandelns bĂ€sta vĂ€n och har sedan start distribuerat över 21 miljoner dollar till indiebokhandlare i USA och UK. De kommande Ă„ren vill de expandera till fler lĂ€nder, bland annat i EU. (Publishing Perspectives)

đŸ‘šâ€đŸ’» DyrAnpassning. Danska förlag protesterar mot ett nytt lagförslag om eböckers tillgĂ€nglighet. Det kan kosta förlagen 300 miljoner danska kronor att uppgradera befintlig backlistkatalog till de nya EU-standarderna. Danske Forlag kallar det för en kulturpolitisk katastrof. (Bogmarkedet)

đŸ‘©â€đŸ’» … men inte i Sverige. Även Sverige omfattas av den nya EU-lagstiftningen. HĂ€r har man dock gjort en annan tolkning gĂ€llande backlist. ”TillgĂ€nglighetsdirektivet omfattar enligt utredningens bedömningar inte e-böcker som Ă€r publicerade före 28 juni 2025. De mindre förlag som definieras som mikroföretag kommer inte heller omfattas av lagstiftningen”, skrev MTM i november 2021.


BOKTUGG SUPPORTER

💳 Boktugg.se och det hĂ€r nyhetsbrevet Ă€r gratis. Uppskattar du oss, köp gĂ€rna stödprenumerationen Supporter Flex. Du bestĂ€mmer priset, frĂ„n 15 kr/mĂ„nad eller frĂ„n 150 kr/Ă„r.  
Det gĂ„r Ă€ven att swisha eller betala engĂ„ngsbelopp.


Vad Àr en ordbok? Illustration: iStock. Montage: Boktugg. KÀlla: SAOB.se

LIVE-ORDBOK

Kommer framtidens ordbok att tryckas on-demand eller inte alls? 

Svenska Akademiens Ordboks överlevnad Àr hotad. Hur ska framtidens ordbok se ut och uppdateras? Bör den tryckas pÄ bestÀllning eller bara finnas digitalt?

Du kanske har lÀst om att finansieringen för Svenska Akademiens Ordbok (SAOB) och dÀrmed dess överlevnad Àr hotad. Det finns nog de som tycker att Akademien kunde ta pengar ur sin skattkista för att finansiera den Àven framöver, medan andra tycker det Àr rimligt att staten tar ansvar för den lilla Ärliga kostnaden pÄ 17 Mkr.

Det Ă€r ett omfattande arbete. ”Enbart bokstaven ’S’ tog 40 Ă„r att kartlĂ€gga — arbetet med Svenska Akademiens Ordbok har pĂ„gĂ„tt i hela 140 Ă„r”, lĂ€ser vi i ett reportage om arbetet bakom mastodontverket (30 000 sidor).

Det senaste bandet gick betydligt snabbare.

– Det hĂ€r Ă€r unikt för det innehĂ„ller flest olika bokstĂ€ver av alla band i SAOB, sex stycken: V-W-X-Y-Z-Å. ”X” tog bara nĂ„gra mĂ„nader att gĂ„ igenom, sĂ€ger huvudredaktören Bo-A. Wendt i intervjun.

Modern teknik som datorer (i framtiden kanske AI) underlÀttar arbetet. Men samtidigt finns utmaningen i att sprÄket inte Àr statiskt.

”De första bokstĂ€verna beskriver ocksĂ„ bara 1800-talets sprĂ„k. Ord som allergi, atombomb och dator ingĂ„r inte – medan andra ord har skiftat betydelse.”

Jag tÀnker osökt pÄ den Ärliga nyordslistan och alla andra ord som dyker upp. Hur snabbt ska de ta plats i en ordbok? Redan idag kan man söka i Akademiens tre olika ordlistor pÄ svenska.se.

DÀremot hittar man inte ordboken i tryckt form hos nÀtbokhandlarna. Eller, det finns den 3700 sidor tjocka Svensk ordbok (2009).

Men de kompletta banden? Alla de 38 band med nĂ€rmare 30 000 sidor? Borde inte dessa tillgĂ€ngliggöras som POD (print-on-demand)? Kanske med en Ă„rlig revidering? Tekniken gör det möjligt idag. Även om en digital ordbok Ă€r överlĂ€gsen ur anvĂ€ndarperspektiv sĂ„ finns det andra vĂ€rden i att bevara fysiska utgĂ„vor av böckerna.

Kanske ska Akademien förnya sig och ge ut en Greatest Hits med de 1 000 mest eftersökta och klickade orden under Äret? Eller med teknikens hjÀlp sortera ut och skapa nischade ordböcker med olika teman? HÀr har du tusen ord om kÀrlek kanske?

Bokhandlare firar att Bokrean och Alla hjĂ€rtans dag blir mer som vanligt. Bild: iStock. (Vi ber om ursĂ€kt för den starka bilden, sĂ„ hĂ€r fĂ„r man naturligtvis inte lĂ€gga en bok nĂ€r det finns bokmĂ€rken – tips: Pos It-lappar blir bra bokmĂ€rken)

Bokrean 2022 Àr rÀddad! 

Peppar, peppar. Ta i trĂ€ – eller kanske hellre den tredje sprutan. Den 9 februari slopas (troligen) de flesta restriktionerna. Vilket innebĂ€r att den fysiska bokrean Ă€r rĂ€ddad!

Om bokhandlarna vÄgade poppa champagnen i förskott vet vi inte. Men Bokhandlareföreningen hoppas pÄ en ÄtergÄng till en normal rea.

”Jag har inte haft nĂ„gon kontakt med nĂ„gon av vĂ„ra medlemmar sedan dagens besked kom, men givetvis skulle det vara mycket vĂ€lkommet om de gĂ€llande restriktionerna slopades den 9 februari”, skrev Maria Hamrefors, ordförande i Bokhandlareföreningen, till Boktugg i onsdags och fortsĂ€tter:

”Bokhandeln gör ju inköpen till bokrean i mycket god tid och ingen rĂ€knade nog med att Ă€ven detta Ă„rs rea skulle pĂ„verkas av coronarestriktioner. Samtidigt vidtogs ju en massa Ă„tgĂ€rder förra Ă„ret – förhandsbestĂ€llningar, lĂ€ngre öppettider i butik, nĂ€tförsĂ€ljning etc – som kan anvĂ€ndas Ă€ven i Ă„r om det blir nödvĂ€ndigt. Men nu hoppas vi pĂ„ slopade restriktioner i god tid före rean!”

Det Àr inte bara bokhandlare som hÄller tummarna för att pandemin slÀpper greppet om oss. Författare lÀngtar efter att komma ut pÄ signeringar och kunna hÄlla releasefester med gÀster.


Vill du ha Boktuggs nyhetsbrev direkt i din inbox? Prenumerera gratis.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❀ Tack för att du lĂ€ste Ă€nda hit. Hoppas att lĂ€supplevelsen var bra. Som du mĂ€rkte slapp du betalvĂ€gg. Mycket tack vare lĂ€sare som vĂ€ljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan Ă€r Supporter – tack!)

❀ Tack för att du lĂ€ste Ă€nda hit. Hoppas att lĂ€supplevelsen var bra. Som du mĂ€rkte slapp du betalvĂ€gg. Mycket tack vare lĂ€sare som vĂ€ljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan Ă€r Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

LÀr dig bokbranschen pÄ 5 minuter

FÄ vÄrt nyhetsbrev, mÄndag och fredag. HÄll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och fÄ lite boktips. Gör som över 8000 andra.