Pulitzerprisade ”Maus” av Art Spiegelman förbjuds av skolstyrelse

Serieromanen "Maus" (längst till höger i bild) förbjuds i undervisningen i ett skoldistrikt i Tennessee. Arkivbild: Vilhelm Stokstad/TT. Skuggning: Boktugg.

Den Pulitzerbelönade serieromanen ”Maus” av Art Spiegelman har förbjudits i undervisningen för åttondeklassare i ett skoldistrikt i Tennessee.

Serieromanen Maus (utgiven på svenska av Brombergs) skildrar förintelsen och handlar om Spiegelmans föräldrars tid i ett koncentrationsläger.

Beslutet motiveras med oro för svordomar och en bild av kvinnlig nakenhet.

– Jag är lite förbryllad över det här, säger Art Spiegelman i en kommentar till CNBC och tillägger att han tycker att tilltaget känns ”orwellskt”.

Spiegelman sa också att han misstänkte att skolstyrelsens medlemmar motiverades mindre av några milda svärord och mer av ämnet i boken.

– Jag förstår också att Tennessee är uppenbart dement. Det är något väldigt galet som pågår där, sade Spiegelman.

Beslutet att förbjuda boken ses som en del av en trend i många konservativa stater i USA, där böcker som anses ha ett ”problematiskt” innehåll dras in från skolor och bibliotek.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL