Lina Sandquist får Bengt Christell-priset 2022 – vinnarboken ges ut i september

Lina Sandquist har skrivit och illustrerat bilderboken "Vi gjorde det!" som vinner årets Bengt Christell-pris. Pressbild.

Lina Sandquist har skrivit och illustrerat bilderboken Vi gjorde det! som nu utsetts till vinnare av Bengt Christell-priset 2022. Utöver utgivning (hennes bok släpps på Opal i september 2022) får hon 25 000 kr.

För att hedra minnet av Bokförlaget Opals grundare, Bengt Christell, instiftade förlaget ett pris som delas ut vartannat år. Vinnaren får 25 000 kronor och ett bokkontrakt. Nu är pristagaren för år 2022 utsedd.

Valet föll alltså på Lina Sandquist som har skrivit och illustrerat bilderboken Vi gjorde det!. Lina är född 1979 i Skara och bor nu i Göteborg. Hon har arbetat som illustratör sedan 2015. 

– Jag har pluggat 5 år inom bild och form, bland annat måleri, bildberättande och serieteckning. Förutom att jobba som illustratör har jag arbetat deltid på särskola. Nu arbetar jag deltid med illustration och deltid som handledare inom serieteckning och bakning på en daglig verksamhet, säger Lina i ett pressmeddelande. 

Hur känns det att ha vunnit Bengt Christell-priset? 
– Det känns jätteroligt och en gnutta overkligt. Jag är så himla glad över att få ge ut min egna bok och att det är på Opal. Innan har jag bara illustrerat andras manus, så det här är stort för mig.  

Årets tema var humor, på vilket sätt har du tolkat detta i din bok? 
– Jag har tagit mycket inspiration från mina barn som är 4 och 8 år, lyssnat mycket på när de pratat med varandra och fantiserat. Och sedan spunnit vidare på deras humor och värld. Illustrerat det de egentligen bara leker med i fantasin. 

Juryns motivering:
Vi gjorde det! berättar Lina Sandquist med lågmäld humor och igenkänning om fantasi och lek i vardagen. Fint samspel mellan text och bild och vacker linjeföring i illustrationerna formar en i sin enkelhet fin berättelse ur barnets perspektiv.

Juryn bestod av: 
Catrine Christell, VD för Bokförlaget Opal och dotter till Bengt Christell
Per Gustavsson, illustratör, författare och bilderboksskapare
Agneta Edwards, litteraturpedagog, författare och läsinspiratör med speciellt intresse för bilderböcker
Emelie Andrén, bilderboksförfattare och anställd på säljbolaget Hemming & Baggfelt

Lina Sandquist har tidigare illustrerat böckerna Varför finns jag? och Nu ska vi prata! Leka åt andra författare.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL