Lina Sandquist har skrivit och illustrerat bilderboken "Vi gjorde det!" som vinner årets Bengt Christell-pris. Pressbild.

Lina Sandquist får Bengt Christell-priset 2022 – vinnarboken ges ut i september

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Lina Sandquist har skrivit och illustrerat bilderboken Vi gjorde det! som nu utsetts till vinnare av Bengt Christell-priset 2022. Utöver utgivning (hennes bok släpps på Opal i september 2022) får hon 25 000 kr.

För att hedra minnet av Bokförlaget Opals grundare, Bengt Christell, instiftade förlaget ett pris som delas ut vartannat år. Vinnaren får 25 000 kronor och ett bokkontrakt. Nu är pristagaren för år 2022 utsedd.


ANNONS


Valet föll alltså på Lina Sandquist som har skrivit och illustrerat bilderboken Vi gjorde det!. Lina är född 1979 i Skara och bor nu i Göteborg. Hon har arbetat som illustratör sedan 2015. 

– Jag har pluggat 5 år inom bild och form, bland annat måleri, bildberättande och serieteckning. Förutom att jobba som illustratör har jag arbetat deltid på särskola. Nu arbetar jag deltid med illustration och deltid som handledare inom serieteckning och bakning på en daglig verksamhet, säger Lina i ett pressmeddelande. 

Hur känns det att ha vunnit Bengt Christell-priset? 
– Det känns jätteroligt och en gnutta overkligt. Jag är så himla glad över att få ge ut min egna bok och att det är på Opal. Innan har jag bara illustrerat andras manus, så det här är stort för mig.  

Årets tema var humor, på vilket sätt har du tolkat detta i din bok? 
– Jag har tagit mycket inspiration från mina barn som är 4 och 8 år, lyssnat mycket på när de pratat med varandra och fantiserat. Och sedan spunnit vidare på deras humor och värld. Illustrerat det de egentligen bara leker med i fantasin. 

ANNONS

Juryns motivering:
Vi gjorde det! berättar Lina Sandquist med lågmäld humor och igenkänning om fantasi och lek i vardagen. Fint samspel mellan text och bild och vacker linjeföring i illustrationerna formar en i sin enkelhet fin berättelse ur barnets perspektiv.

Juryn bestod av: 
Catrine Christell, VD för Bokförlaget Opal och dotter till Bengt Christell
Per Gustavsson, illustratör, författare och bilderboksskapare
Agneta Edwards, litteraturpedagog, författare och läsinspiratör med speciellt intresse för bilderböcker
Emelie Andrén, bilderboksförfattare och anställd på säljbolaget Hemming & Baggfelt

Lina Sandquist har tidigare illustrerat böckerna Varför finns jag? och Nu ska vi prata! Leka åt andra författare.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.