bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 16 september 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🌍 KlimatKokbok. Zeina Mourtada och Paul Svensson vill tillsammans visa att det går att laga riktigt god mat som också tar hänsyn till planeten. De gör det i kokboken Middagskompassen som ges ut i samarbete med Naturskyddsföreningen och innehåller 80 klimatsmarta, smakrika och lättlagade recept. (Bonnier Fakta)

🐼 KinaBokmässa. Just nu pågår den internationella bokmässan i Beijing (14-18 september) efter att ha skjutits upp i tre veckor på grund av ett covid 19-utbrott. Arrangörerna räknar med 1 600 utställare på plats, dock nästan uteslutande från värdlandet denna gång. Vissa utländska utställare deltar, men montrarna sköts av mässans personal. (Publishing Perspectives)


ANNONS


🛍️ Bokhandelsrekord. De amerikanska bokhandlarna ökade försäljningen med 63,8 % i juli (jämfört med juli 2020) till 716 miljoner dollar, enligt estimat från U.S. Census Bureau. Den jättelika ökningen beror förstås på ett uselt fjolår. Men det var även rejält över 2019 och faktiskt högsta juli-siffran sedan 2012. (Publishers Weekly)

💰 IngaKvinnor. När Hilary Weston Writers’ Trust non-fiction prize presenterade årets nominerade på sin short list bestod den av fem män och inga kvinnor. Vinnaren får 60 000 dollar, och alla finalister får 5 000 dollar vardera. (Toronto Star)

ANNONS

⚖️ RebeckaFinal. 17 september släpps sjätte och sista boken i Åsa Larssons Rebecka Martinsson-serie (Fädernas missgärningar) och det firas i Kiruna med Walk of Åsa Larsson – en utställning om författaren, hennes hemtrakter och bokserien. Kiruna bokhandel medverkar och Restaurang Camp Ripan serverar en specialkomponerad fyrarättersmeny, en kulinarisk resa genom Rebecka Martinssons värld. Finalen blir ett författarsamtal lördag 18 september.

🎧 AudiblePlus. Amazonägda Audible fortsätter smyga mot en Unlimited-modell, fortfarande kombinerad med credits men nu släpps Audible Plus även i Australien och Nya Zeeland (finns sedan tidigare i USA och UK) med 11 000 titlar i Pluskatalogen. För en månad sedan lanserades Plus i Kanada. (The New Publishing Standard)

🎬 JuliaRobertsFilmatisering. Romanen Lämna världen bakom dig av Rumaan Alam ska filmatiseras av Netflix med Mahershala Ali och Julia Roberts i huvudrollerna samt skaparen av Mr Robot, Sam Esmail, som regissör. Roberts kommer även att vara producent för thrillern. (Deadline)

💻 ZoomAgenter. Litterära agenturer i Storbritannien menar att videosamtal via Zoom har gett fler utländska författare chansen. Brittiska förlag vågar satsa på författare utanför UK i större utsträckning tack vare teknikskiftet. Flera agenter har dessutom valt att lämna London som en konsekvens av att möten allt oftare sker online. (The Bookseller)

📱 EboksHatare. Författaren Ian Bogost gör en lång utläggning om varför han inte gillar eboken (läs: Kindle) och undrar varför den inte utvecklats mer de senaste åren. En viss kontrast till veckans Analysbrev från Boktugg. (The Atlantic)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL