ANNONS

Paul Svensson träffar kenyanska kvinnor och pratar mat i boken Recipe for Change. Foto: Lena Granefelt

Coffee table-bok har samlat in 2,5 miljoner till förmån för kvinnligt företagande

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Foto- och kokboken Recipe for Change är tryckt i 100 exklusiva exemplar. Den säljs genom välgörenhetsorganisationen Hand in Hand för 50 000 kronor styck.

Recipe for Change är framtagen av organisationen Hand in Hand och Paul Svensson, matkreatör, krögare och profil för hållbar matlagning. Det är en coffee table-bok som för varje sålt exemplar gör det möjligt för 55 kvinnor att starta eller utveckla ett företag och därmed lyfta sig själva och sin familj ur fattigdom.

Boken är numrerad, signerad och tryckt i 100 exemplar. Den säljs inte i vanlig bokhandel utan finns endast att tillgå genom organisationen Hand in Hand, som med detta debuterar som bokutgivare. Hela summan (minimum 50 000 kr) är en donation till organisationens arbete.

– Hittills har ungefär hälften av coffee table-bokens upplaga sålts till förmån för vårt arbete i verksamhetsländerna Afghanistan, Kenya, Indien och Zimbabwe. Det innebär att ungefär 2,5 miljoner har samlats in, säger Lena Telander, PR- och kommunikationsansvarig på Hand in Hand, till Boktugg.

I Recipe for Change har Paul Svensson och fotografen Lena Granefelt samlat bilder och recept från sina resor till Kenya under året. I boken möter de stolta entreprenörer, utbildade av Hand in Hand. 

LÄS ÄVEN: Förlagens kataloger med Sommarens böcker 2021

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

– Stoltheten och glädjen hos Hand in Hands entreprenörer går inte att ta miste på; Naomi har kommit långt i sin grönsaksodling, hon odlar inte längre bara för att överleva, utan kan nu sälja sina varor och har råd att skicka sönerna till skolan. Alla jag möter har respekt för vad jorden och djuren ger och alla råvaror får samma uppmärksamhet, det är en bild av Kenya som jag bär med mig hem och som jag inspirerats av i min tolkning av det kenyanska köket för Recipe for Change, säger Paul Svensson i ett pressmeddelande.

För att göra boken tillgänglig för fler lanseras boken under hösten 2019 som en finare pocket, och kommer att vara en valbar gåva inför Hand in Hands julkampanj för de som skänker 500 kronor eller mer. Den 11–31 oktober arrangeras även en utställning med bilderna från boken på Volvo Studio i Kungsträdgården, Stockholm, där pocketen kommer att finnas till försäljning.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »