Hört & läst 19 maj

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

🏬 Bokhandelskonkurs. En annan bokhandel (jo, den heter så) i Skärholmen har gått i konkurs och stänger om en månad, skriver SvB. Flytten till mindre och billigare lokaler räckte inte. Globenbutiken med samma namn lever däremot vidare. Oklart om den ska heta En annan bokhandel Avicii när Globen byter namn …?

📚 Carréfinal. Den sista romanen av John le Carré, som han slutförde före sin död i december 2020, har titeln Silverview och släpps den 14 oktober (då Carré skulle fyllt 90). Den handlar om en bokhandlare som dras in i en spionhärva. (The Guardian)

🖨️ ScandbookVinst. Tryckerikoncernen Scandbook hade ett bra första kvartal 2021. Omsättningen ökade till 78,1 Mkr jämfört med 69,3 Mkr samma period 2020. Rörelseresultatet förbättrades rejält till 5,5 Mkr (0,9 Mkr). ”Likviditeten i bolaget är fortsatt god, och nettoskuldsättningen är låg”, skriver bolaget i sin delårsrapport.

🎧 NyLjudbokskonkurrent. Onlinemagasinet Slate börjar sälja ljudböcker. Styckförsäljning, inte nedladdning, via deras tekniska plattform för podcastprenumerationer som låter köparen lyssna med valfri podcastapp på de böcker hen köpt. Utbudet är smalt men storförlagen PRH, Simon & Schuster, HarperCollins och Hachette är ombord. (Verge)

🎤 UngPoeter. AKT UNG! är 20TAL:s scen för unga poeter i åldern 14–28 som anordnats sedan 2012 men nu tar en ny form. Arrangören menar att de medverkande poeterna ”motbevisar domedagsbuden som har ältats i media i åratal: nej, dikten är inte likriktad, stagnerad eller död – den mångfaldigar sig, muterar, och exploderar av liv”. Den 3 juni släpps en filmserie för att sprida de unga poeterna till en så stor publik som möjligt. Se trailer här.

📱 AmazonEbokslån. Amerikanska bibliotek får tillgång till 10 000 eböcker och ljudböcker från Amazon Publishing för utlåning, enligt ett nytt avtal med The Digital Public Library of America (DPLA). Amazon har tidigare fått kritik för att de inte erbjudit sina digitala titlar till bibliotek. (Publishers Weekly)

🖥️ DigitalTurnerande. Europeiska författare besökte USA mer under pandemin än före. Digitala besök alltså. Bokhandlare har fått möjlighet att arrangera virtuella författarbesök (ofta tillsammans med bokens översättare), och kanske blir det något som delvis lever vidare även efter att man kan ta emot publik som vanligt. (Publishers Weekly)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL