Skräckpriset Årets Vagina 2021 går till Frida Kempff

Regissören Frida Kempff vinner skräckpriset Årets Vagina. Porträttfoto: Erik Andersson/Wikimedia Commons. Statyetten Guldsnippan är skapad av Titti Winbladh.

Filmregissören Frida Kempff tilldelas utmärkelsen Årets Vagina, ett skräckpris instiftat av nätverket Vagina Dentata.

Filmregissören Frida Kempff har utsetts till 2021 års vinnare av nätverket Vagina Dentatas skräckpris Årets Vagina. Frida Kempff vinner med sin skräckfilm Knackningar (2021), en psykologisk nagelbitare baserad på en novell av Johan Theorin (utgiven av Novellix 2016). I filmen möter vi Molly som skrivs ut från en sluten psykiatrisk avdelning och flyttar in i en egen lägenhet. Där börjar hon höra knackningar från taket.

Juryns motivering: ”Frida Kempff skapar med små medel en film med stor stämning, en film som med kammarspelets klaustrofobiska psykologi tvingar tittaren att se bortom det slutna rummet och närma sig en av skräckens grundfrågor: hur mycket kan, eller ska, vi lita på våra sinnen?”

Vagina Dentata delar i år även ut ett internationellt pris. Vinnaren är den amerikanska författaren Kelly Link, författare till bland annat novellsamlingen Get In Trouble, som nominerades till Pulitzerpriset 2016.

Motiveringen lyder: ”Kelly Link skapar i sina noveller helt egna världar; skimrande perfekta som såpbubblor. Och hon gör det till synes lika lätt och självklart som när barn blåser dem. Hennes generositet mot sina läsare och andra författare är legendarisk.”

Båda pristagare belönas med konstverket Guldsnippan, skapad i keramik av konstnären Titti Winbladh.

Övriga nominerade till det svenska priset var författaren Camilla Sten och författaren och illustratören Jonna Björnstierna.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL