Jenny Lundin och Madeleine Bäck från nätverket Vagina Dentata. Foto: Privat

Vagina Dentata vill skapa plats för kvinnliga skräckkonstnärer

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Med kärlek och humor petar Vagina Dentata machokulturen i sidan och ger kvinnliga skräckkonstnärer en plattform att synas på.

För fyra år sedan möttes Madeleine Bäck och Jenny Lundin och började vid sidan av sina personliga skaparprocesser bolla idéer med varandra. Båda har sedan dess gett ut skräcklitteratur i olika form, och ju längre de själva kommit in i genren desto mer har de märkt av vilket behov det finns av nätverk för kvinnliga horrorskapare.


ANNONS


— Det jag och Madeleine byggt upp tillsammans var något väldigt befriande och stöttande och det fick oss att fundera över möjligheten att andra också behöver den sortens energigivande kraft, berättar Jenny.

— Så i augusti 2017 skapade vi en Facebookgrupp och gjorde det till en första plattform för Vagina Dentata, säger Madeleine. Ganska snabbt drog vi in ungefär 50 personer till gruppen. Det var både författare, konstnärer, filmskapare, fotografer, spelutvecklare och andra – personer som har gemensamt att de skapar inom horror.

ANNONS

Jenny och Madeleine betonar att nätverket inte handlar om en reaktion som exempelvis #metoo utan snarare är att betrakta som ett komplement, en plats som saknats i en kultur som gärna blir ”grabbig” och förknippas med maskulinitet. Meningen är att medlemmarna ska kunna dryfta saker tillsammans och spåna sina idéer internt, men också att ge världen utanför en ökad medvetenhet om kvinnors skräckkonst.

— Vagina Dentata är ren glädje och pepp, säger Madeleine. Det finns många kvinnor som skapar genialisk skräck men som inte riktigt syns. Dem vill vi lyfta fram här.

— I Vagina Dentata blir det fokus på det man gör, inte det man är, lägger Jenny till. Jag upplever att det finns en frihet i en samkönad miljö, en enklare och mer tillåtande stämning som jag saknar i andra sammanhang.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

På Bokmässan i Göteborg i år presenterade Jenny och Madeleine tillsammans med författaren Helena Dahlgren nätverket i Storytels monter. Efter det växte Vagina Dentata direkt och idag är de drygt 80 personer som delar med sig av både medgångar och misslyckanden.


ANNONS


— Vi har en väldigt stor spridning och långt ifrån alla känner varandra, säger Madeleine. Men det är en förvånansvärt öppen och stöttande stämning. Jag tror den stora grejen är att nätverka oss samman och hitta nya plattformar för så många skräckkreatörer som möjligt. Vi hoppas att det ska skapa fler onda barn och med det menar jag att fler skräckskapare ska kunna hitta varandra, men att vi även ska kunna gå live och göra event ihop.

Vagina Dentatas logga.

Vad ligger bakom nätverkets namn?
— Vagina Dentata är en myt om en betandad vagina, säger Jenny. Det kan så klart upplevas som ett hot men också som ett skydd för kvinnan. Så i namnet finns en koppling till både skräcken och kvinnan men man får inte glömma att det här är med glimten i ögat.

Att Vagina Dentata vill agera med mycket kärlek och värme gentemot alla verkar viktigt. Nätverket är ingen ilsket laddad plats men samtidigt ska verkligheten ogenerat kunna vädras där. Den 19 november var det internationella mansdagen och Vagina Dentata passade på att hylla de tio mest begåvade männen inom skräck med ett Top 10 men in horror-inlägg på Instagram. Listan var en kul grej men också ett svar på alla de listor över kvinnliga skräckförfattare som finns.

— Vi kom åt en grundfråga kring kvinnor inom skräckskapandet genom att göra det, säger Jenny. För varför skulle inte vi kunna vara med på den vanliga listan?

Nyfiken på Top 10 men in horror? Kika här. Kreerar du inom skräckgenren och vill bli medlem kan du ansöka här: vagina.dentata@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »