ANNONS

Tre skräckskapare nominerade till priset Årets Vagina

Jonna Björnstierna, illustratör och barnboksförfattare. Foto: Caroline Andersson

Nätverket Vagina Dentata ska dela ut priset Årets Vagina för andra året i rad. I år är en författare, en regissör och en illustratör och barnboksförfattare nominerade.

Priset Årets Vagina går till kvinnliga skräckskapare som gjort ett avtryck under året. Vinnaren offentliggörs om en vecka, den 15 mars.

Det är Vagina Dentata som står bakom priset, ett nätverk för kvinnliga skräckskapare som startades 2017 som en Facebookgrupp.

De nominerade till Årets Vagina 2021 är:

Camilla Sten, författare

Sedan romandebuten 2016 har Camilla Sten snabbt tagit ett strupgrepp på såväl svensk som internationell publik, ungdomar som vuxna. Camilla Sten har skrivit flera skräckromaner varav Arvtagaren är den senaste. Hennes roman Staden var såld till 15 länder redan innan den gavs ut och filmrättigheterna är köpta av Nordisk Film.

ANNONS

Frida Kempff, regissör

Med långfilmen Knackningar (2021) har Frida Kempff brutit ny mark i skräcksverige. Det görs för det första inte många långfilmer i skräckgenren i Sverige. Det görs ännu färre av kvinnor. Knackningar är Frida Kempffs långfilmsdebut, baserad på en kortnovell av Johan Theorin. I filmen möter vi Molly som skrivs ut från en sluten psykistrisk avdelning och flyttar in i en egen lägenhet. Där börjar hon höra knackningar från taket. Frida Kempff har tidigare gjort dokumentären Vinterboj, kortfilmerna Älskade unge och Micky badar, vilken vann juryns pris i Cannes 2010.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Jonna Björnstierna, illustratör och barnboksförfattare

I snart femton år har Jonna Björnstierna skrämt små barn med sina fantasifulla böcker om den underbara familjen kanin och alla monster de möter i Sagoskogen. I bild och text visar Jonna Björnstierna att skräck kan vara tillgängligt, gulligt och mysigt samtidigt som det bjuder på rysningar för de riktigt små barnen. Hennes kaninskräck har hittills blivit barnradio och vunnit flera priser.

Förra årets vinnare blev författaren Lisa Förare, som skräckdebuterade med romanen Varken 2019. Hon sitter även i årets jury tillsammans med  Vagina Dentatas grundare, skräckförfattarna Madeleine Bäck och Jenny Lundin.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL