Tre skräckskapare nominerade till priset Årets Vagina

Jonna Björnstierna, illustratör och barnboksförfattare. Foto: Caroline Andersson

Nätverket Vagina Dentata ska dela ut priset Årets Vagina för andra året i rad. I år är en författare, en regissör och en illustratör och barnboksförfattare nominerade.

Priset Årets Vagina går till kvinnliga skräckskapare som gjort ett avtryck under året. Vinnaren offentliggörs om en vecka, den 15 mars.

Det är Vagina Dentata som står bakom priset, ett nätverk för kvinnliga skräckskapare som startades 2017 som en Facebookgrupp.

De nominerade till Årets Vagina 2021 är:

Camilla Sten, författare

Sedan romandebuten 2016 har Camilla Sten snabbt tagit ett strupgrepp på såväl svensk som internationell publik, ungdomar som vuxna. Camilla Sten har skrivit flera skräckromaner varav Arvtagaren är den senaste. Hennes roman Staden var såld till 15 länder redan innan den gavs ut och filmrättigheterna är köpta av Nordisk Film.

Frida Kempff, regissör

Med långfilmen Knackningar (2021) har Frida Kempff brutit ny mark i skräcksverige. Det görs för det första inte många långfilmer i skräckgenren i Sverige. Det görs ännu färre av kvinnor. Knackningar är Frida Kempffs långfilmsdebut, baserad på en kortnovell av Johan Theorin. I filmen möter vi Molly som skrivs ut från en sluten psykistrisk avdelning och flyttar in i en egen lägenhet. Där börjar hon höra knackningar från taket. Frida Kempff har tidigare gjort dokumentären Vinterboj, kortfilmerna Älskade unge och Micky badar, vilken vann juryns pris i Cannes 2010.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Jonna Björnstierna, illustratör och barnboksförfattare

I snart femton år har Jonna Björnstierna skrämt små barn med sina fantasifulla böcker om den underbara familjen kanin och alla monster de möter i Sagoskogen. I bild och text visar Jonna Björnstierna att skräck kan vara tillgängligt, gulligt och mysigt samtidigt som det bjuder på rysningar för de riktigt små barnen. Hennes kaninskräck har hittills blivit barnradio och vunnit flera priser.

Förra årets vinnare blev författaren Lisa Förare, som skräckdebuterade med romanen Varken 2019. Hon sitter även i årets jury tillsammans med  Vagina Dentatas grundare, skräckförfattarna Madeleine Bäck och Jenny Lundin.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.