Jonna Björnstierna, illustratör och barnboksförfattare. Foto: Caroline Andersson

Tre skräckskapare nominerade till priset Årets Vagina

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nätverket Vagina Dentata ska dela ut priset Årets Vagina för andra året i rad. I år är en författare, en regissör och en illustratör och barnboksförfattare nominerade.

Priset Årets Vagina går till kvinnliga skräckskapare som gjort ett avtryck under året. Vinnaren offentliggörs om en vecka, den 15 mars.


ANNONS


Det är Vagina Dentata som står bakom priset, ett nätverk för kvinnliga skräckskapare som startades 2017 som en Facebookgrupp.

De nominerade till Årets Vagina 2021 är:

Camilla Sten, författare

Sedan romandebuten 2016 har Camilla Sten snabbt tagit ett strupgrepp på såväl svensk som internationell publik, ungdomar som vuxna. Camilla Sten har skrivit flera skräckromaner varav Arvtagaren är den senaste. Hennes roman Staden var såld till 15 länder redan innan den gavs ut och filmrättigheterna är köpta av Nordisk Film.

ANNONS

Frida Kempff, regissör

Med långfilmen Knackningar (2021) har Frida Kempff brutit ny mark i skräcksverige. Det görs för det första inte många långfilmer i skräckgenren i Sverige. Det görs ännu färre av kvinnor. Knackningar är Frida Kempffs långfilmsdebut, baserad på en kortnovell av Johan Theorin. I filmen möter vi Molly som skrivs ut från en sluten psykistrisk avdelning och flyttar in i en egen lägenhet. Där börjar hon höra knackningar från taket. Frida Kempff har tidigare gjort dokumentären Vinterboj, kortfilmerna Älskade unge och Micky badar, vilken vann juryns pris i Cannes 2010.

Jonna Björnstierna, illustratör och barnboksförfattare

I snart femton år har Jonna Björnstierna skrämt små barn med sina fantasifulla böcker om den underbara familjen kanin och alla monster de möter i Sagoskogen. I bild och text visar Jonna Björnstierna att skräck kan vara tillgängligt, gulligt och mysigt samtidigt som det bjuder på rysningar för de riktigt små barnen. Hennes kaninskräck har hittills blivit barnradio och vunnit flera priser.

Förra årets vinnare blev författaren Lisa Förare, som skräckdebuterade med romanen Varken 2019. Hon sitter även i årets jury tillsammans med  Vagina Dentatas grundare, skräckförfattarna Madeleine Bäck och Jenny Lundin.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL