Kulturell skräckfestival på internationella kvinnodagen i Uppsala

Lisa Förare (foto: Severus Tenenbaum), Lena Ollmark (foto: Kajsa Göransson) och Camilla Sten (foto: Kajsa Göransson) är tre av de medverkande på evenemanget Frukta kvinnodagen.

Nätverket Vagina Dentata firar internationella kvinnodagen den 8 mars 2020 med att anordna en dag i skräckens tecken på Fantastikbokhandeln i Uppsala.

Frukta kvinnodagen. Så heter det evenemang som arrangeras i Uppsala den 8 mars 2020. Bakom står nätverket Vagina Dentata, som knyter ihop kvinnliga skräckskapare inom olika genrer och konstformer. 

– Det blir vårt allra första live-event. Vi har drömt länge om att få till ett event där våra medlemmar får dela med sig av det de är bra på. Det gick oerhört lätt att skapa intresse inom nätverket, medlemmarna fick pitcha förslag och så valde vi ut deltagare och satte ihop ett program, säger Madeleine Bäck, skräckförfattare, som grundade Vagina Dentata 2017 tillsammans med Jenny Lundin.

Evenemanget är öppet för alla och det är fri entré.

– Vi vänder oss såklart till skräckintresserade men jag tror också att det kan vara intressant för människor som är allmänt intresserade av kultur. En del av vårt uppdrag är att få fler att förstå hur himla roligt det är med skräck, och hur väl skräck speglar samhället. Bort med fördomarna, bränn barriärerna!

Medverkar gör bland annat författarna Lena Ollmark och Camilla Sten, och programmet innehåller föredrag och samtal om skräck i barnlitteraturen, skräckfilmer av kvinnor och folktro i modern skräck.

Dessutom ska ett pris delas ut. För första gången utses Årets Vagina, ”en skräckskapande kvinna som frikostigt delat med sig av sitt kunnande och sin kärlek till genren”.

– Vi tycker mest att det är roligt att få dela ut ett pris, det är något vi har diskuterat i nätverket, säger Madeleine. Det finns några personer som verkligen försöker stötta och peppa andra, och det är en sådan person vi vill lyfta.

I år har pristagaren utsetts av Madeleine och Jenny, men till nästa år finns tankar om att sätta ihop en jury. Priset utgörs av ett diplom, en t-shirt och förstås äran.

Skräcksyrror och bleknande fördomar

Sedan Boktuggs intervju med Vagina Dentatas grundare hösten 2018 har nätverket växt med över 100 nya skräckskapande medlemmar.

Alla kvinnor som skapar någon form av skräck är välkomna att ansöka om medlemskap, till exempel genom nätverkets Instagram. Bland medlemmarna finns än så länge författare, filmare, regissörer, konstnärer, manusförfattare, smyckeskonstnärer, skulptörer och digitala formgivare.

Jenny Lundin och Madeleine Bäck från nätverket Vagina Dentata. Foto: Privat

Madeleine och Jenny har valt att säga nej till de som inte själva skapar utan ”bara” älskar att läsa eller konsumera skräck – för dem finns det många andra grupper.

– På Instagramkontot hyllar vi skräck och skräckskapare som vi gillar. Därigenom hittar en del folk till oss. Men ordet sprids också från mun till mun när folk tipsar varandra om nätverket. 

Medlemmarna bjuds in till en Facebookgrupp där de diskuterar, stöttar och inspirerar varandra. Flera samarbeten har uppstått därigenom. Det finns även en öppen Facebookgrupp där nätverket delar tips och event. 

– Det är precis så vi vill att det ska fungera, att skapare ska kunna hitta andra likasinnade att samarbeta med eller ställa frågor till. Jag har själv använt gruppen i researchsammanhang. Det betyder oerhört mycket att veta att det finns ett gäng andra skräcksyrror där ute som alltid hjälper till om en kört fast. Det är också himla trevlig stämning i den här gruppen, glatt och peppigt och hjälpsamt, säger Madeleine.

Skräckgenren har tidigare varit en ganska killig eller gubbig värld, och fortfarande är det mest män som lyfts fram i offentligheten, menar Madeleine. Det är alltid Stephen King nya skräckförfattare jämförs med, inte Selma Lagerlöf till exempel.

Vad händer just nu med skräckgenren i Sverige?
– Det är svårt att få en överblick, men jag tycker att det kommer mer och mer intressant skräck från kvinnor. En annan trend är att skräcken tar sig in i andra genrer som thrillers, spänning och romantik. Folk verkar gilla det och jag upplever att fördomarna börjar blekna, säger Madeleine.

Hela programmet för Frukta kvinnodagen finns här.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL