Kvinnorna som fått Nobelpriset i litteratur

🥇 Nobelpriset & kvinnodagen. När Annie Ernaux fick Nobelpriset i litteratur förra året var hon blott den 17:e kvinnan av totalt 119 pristagare fram till dess. LitHub uppmärksammar detta idag på Internationella kvinnodagen genom att titta närmare på de kvinnliga Nobelpristagarna från Selma Lagerlöf och framåt. Kan du dem alla?
1909 Selma Lagerlöf (Sverige), 1926 Grazia Deledda (Italien), 1928 Sigrid Undset (Norge), 1938 Pearl Buck (Kina och USA), 1945 Gabriela Mistral (Chile), 1966 Nelly Sachs (Tyskland och Sverige), 1991 Nadime Gordimer (Sydafrika), 1993 Toni Morrison (USA), 1996 Wislawa Szymborska (Polen), 2004 Elfriede Jelinek (Österrike), 2007 Doris Lessing (Persien och Storbritannien), 2009 Herta Müller (Rumänien och Tyskland), 2013 Alice Munro (Kanada), 2015 Svetlana Alexievich (Belarus), 2018 Olga Tokarczuk (Polen), 2020 Louise Glück (USA) och 2022 Annie Ernaud (Frankrike).

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.