Rahaf Mohammed flydde Saudiarabien – hennes självbiografi släpps på Kvinnodagen

Rahaf Mohammed flydde från Saudiarabien, nu har hon skrivit en bok. Foto: Privat.

I tre år planerade Rahaf Mohammed sin flykt från Saudiarabien, ett land hon menar står för könsapartheid. Hennes självbiografi Rebell släpps idag på den internationella kvinnodagen i flera länder, däribland Sverige.

– Jag vill att ni som läser ska veta att saudiska kvinnor behandlas som slavar utan frihet att påverka sina liv. Allt på grund av det manliga förmyndarsystemet. Jag är glad att så många saudiska tjejer har flytt sin familj och den brutala saudiska regimen och valt Sverige som sitt hem, säger Rahaf Mohammed i ett pressmeddelande.

Rebell får vi följa Rahaf under hennes första år i livet, en tid som hon minns som lycklig och fylld av skratt och lek med sina syskon under det Saudiarabiska välståndets beskydd. Men redan när hon fyller sju börjar hennes värld sakta men säkert att krympa – hon får inte lära sig simma, inte skratta högt, inte ens lämna huset utan sina bröder.

Istället tvingas Rahad passa upp på sina manliga släktingar och tränas genom övervakning och slag till undergivenhet. När Rahaf ser sin syster bli svårt misshandlad av släktingar väcks rebellen inom henne och hon börjar ifrågasätta orättvisorna i samhället. Inte minst lagen som säger att kvinnor är underordnade män och förmyndarsystemet som innebär att en kvinna inte får fatta beslut som gäller henne själv. Istället måste en manlig släkting fatta besluten åt henne.

Vid femton års ålder hittar hon likasinnade i ett underjordiskt nätverk – ateister, feminister och homosexuella. Det blir början på tre års planerande av en livsfarlig flykt från det stängda kungariket.

– Rahafs historia är en viktig påminnelse om att systemet som förtrycker kvinnor i Saudiarabien finns kvar trots att små positiva steg tagits i landet de senaste åren. Saudiarabien är ett väldigt slutet land och jag upplever att det saknas en djupare förståelse kring hur regimen fungerar och levnadsvillkoren ut för kvinnor i landet. Många vet att kvinnor lever under stort förtryck i Saudiarabien, men det är svårt att begripa hur könsapartheid fungerar och vad det innebär att som kvinna vara omyndigförklarad, säger journalisten och författaren Hana Al-Khamri som själv har vuxit upp i Saudiarabien men som nu bor i Sverige.

Rahaf Mohammed, född 2000, har kallats för världens modigaste tonåring och hon utsågs av Time Magazine till en av världens mest inflytelserika personer på internet 2019 efter sin dramatiska flykt, där hon barrikaderad på ett hotellrum på Bangkoks internationella flygplats twittrade efter hjälp. På bara någon timme hade hashtagen #SaveRahaf inkluderats i en halv miljon tweets och människorättsorganisationer engagerade sig i hennes fall. Idag lever Rahaf Mohammed i Kanada och hon fortsätter att arbeta för kvinnors rättigheter.

Världslansering 8 mars i flera länder

Rebell ges ut i Sverige av Bokförlaget Forum, i översättning av Hjalmar Manfred Svensson. Den engelska originalutgåvan, med titeln Rebel, ges ut i Kanada med en samtida lansering i USA, Storbritannien och Australien. Förutom Sverige deltar även förlag från Italien, Polen och Ungern i världslanseringen av boken 8 mars. Totalt 18 internationella förlag har planerad utgivning av boken under 2022.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL