Författarna som kan vinna Crimetime Award 2020

Tobias Söderlund, författare till barndeckarserien Spökkameran. Foto: Kajsa Göransson

Crimetime Award ska delas ut i höst för sjätte året i rad. Här är de författare som har chans att ta hem vinsten i en av de fyra kategorierna.

Crimetime pågår 26–27 september, helt digitalt på Bokmässan Play, och utdelningen av Crimetime Award livesänds den 26 september kl 16.00. Fyra priser ska delas ut: Årets deckardebut, Årets barndeckare, Årets hederspris, och Bookbeats pris till Årets svenska deckarförfattare.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Till Årets deckardebut är följande författare och titlar nominerade:

Maria Grund, Dödssynden (Modernista, mars 2020).
Lisa Förare, Varken (LB förlag, augusti 2019).
Peter Mohlin & Peter Nyström, Det sista livet (Norstedts, april 2020).
Jens Lönnaeus, Clara (Historiska Media, januari 2020). Läs en intervju med Jens här.
Lina Areklew, Ur askan (Bazar Förlag, maj 2020).

– I år har det varit rekordmånga debutanter, och en ovanligt hög nivå. Priset för årets deckardebut är till för att särskilt lyfta fram de nyskapande debutanterna, de som tillför något nytt till genren, men även de som har hittat sin publik – och det tycker jag att vi har gjort. Det var ett tufft jobb för oss i juryn att göra urvalet, men vi är oerhört stolta över de fem nominerade vi till sist vaskade fram, säger Rebecka Edgren Aldén, juryordförande för Crimetime Award 2020 i ett pressmeddelande.

De nominerade författarna och böckerna till Årets barndeckare (deckare eller spänning för barn 6–12 år) är:

Tobias Söderlund, Prästgårdens hemlighet och Ljusklotets mysterium i serien om spökkameran (Rabén & Sjögren, augusti 2019 och april 2020).
Jakob Wegelius, Den falska rosen i serien om Sally Jones (Bonnier Carlsen, april 2020).
Cecilia Lidbeck, Familjen (Lilla Piratförlaget, mars 2020).
Ola Lindholm, Johan Lindqvist och Kevin Olberg, Game over och Ett levande vapen i Kung Pow-serien (Bonnier Carlsen, augusti 2019 och april 2020).
Petter Lidbeck, Festen och Casino i Signe Holm-serien (Rabén & Sjögren, mars 2020).

Vinnarna av dessa båda priser utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst. Omröstningen till Crimetime Award Årets deckardebut och Crimetime Award Årets barndeckare startar den 4 september och pågår till och med den 20 september. Utöver äran tilldelas vinnaren av Årets deckardebut och Årets barndeckare ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

Bookbeats pris till Årets svenska deckarförfattare delas samtidigt ut för andra gången. Priset baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från svenska deckarförfattare har varit under det senaste året. För att kvala in ska författaren ha släppt minst en deckare under de senaste tolv månaderna. 

De nominerade är Camilla Grebe, Mari Jungstedt, Denise Rudberg, Sofie Sarenbrant och Veronica Sjöstrand. Det är andra året i rad Mari Jungstedt och Sofie Sarenbrant är nominerade till priset, övriga tre är nominerade för första gången. Förra året gick priset till Sofie Sarenbrant.

– Nu har BookBeats användare under ett par veckors tid sista chansen att lyssna på och ge toppbetyg till sina favoritdeckare innan vi utser vinnaren, säger Anna Riklund, Head of Content Curation på BookBeat, i ett pressmeddelande.

– Över hundratusen användare som med sin verkliga lyssning visar vilken författare som är populärast, får högst snittbetyg samt har högst genomlyssning av sina böcker, bör ge den mest rättvisande bilden av vem som verkligen är bäst i en sådan populär genre som deckare, säger Anna Riklund. 

Dessutom ska Crimetime Award Årets hederspris delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Priset utses av en jury med representanter från sex av landets största förlag: Bonnierförlagen, Norstedts, HarperCollins, Lind & Co, Bookmark och Polaris. Hederspriset har tidigare tilldelats Jan Mårtenson, Liza Marklund, Kerstin Ekman och Maj Sjöwall.

Alla vinnare presenteras den 26 september kl 16.00 på Bokmässan Play eller i livesändning genom Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.