Kalle Lind: Humor är en smula eftersatt i litteraturen

Kalle Lind. Foto: Pressbild Egmont

Han gör radio, poddar, tv, film och skriver böcker. Under hösten 2019 släppte Kalle Lind inte bara en, utan två böcker. Men hur mår humorn i litteraturen?

Komikern och programledaren Kalle Lind har många strängar på sin lyra. Ett antal böcker har det blivit genom åren, både samtidskommentarer och humorböcker av olika slag.

Vi ställer den givna frågan: Har humor en stark position i litteraturen?

– Nä, säger Kalle Lind.

Det är det korta svaret.

– Generellt är humor en smula eftersatt i litteraturen, utvecklar han. Även sådant som nog var skrivet från början för att vara lite kul, har eftervärlden gjort till viktigt istället för roligt. Vi har en tendens att göra så, särskilt inom litteraturvetenskapen.

Han ger exemplen Iliaden och Odyssén, som från början var sång och musik.

– I takt med att tiden går omstöps det till död och livlös text. Underhållning är alltid mindre värd. Så om något görs underhållande och visar sig vara ganska bra, då gör litteraturhistorien det tråkigare än det var från början. I samma takt som det upphöjs till en klassiker så dränerar man det från sitt ursprungliga innehåll. Som Shakespeare, det upplevs ju idag som oerhört teatraliskt.

Med det sagt är det inte lätt att skriva roligt. Det konstaterar även en humorist som Kalle Lind.

– Jag har försökt skriva comedy, och det är svårt. Särskilt om man skriver fiktion, en rolig roman, då är det lätt att man storknar efter en stund. Man vill att det ska finnas något annat än bara skämt, det måste också vara engagerande.

Så har vi några roliga författare i Sverige idag?
– Jag läste Fredrik Backmans senaste och tyckte väldigt mycket om den. Han är lika mycket vemodig som humorist, men har en komikers infallsvinkel. Emmy Abrahamson skriver också bra, det är feelgood, men snärtigt och fyndigt.

En svensk Asterix

Hösten 2019 var Kalle Lind lite extra aktuell i bokbranschen. Forum gav ut hans biografi om Hasse Alfredson, Hasse Alfredson : en sån där farbror som ritar och berättar. Men faktum är att han hade två boksläpp under hösten. Det andra är en seriebok, med text av Kalle och bild av serietecknaren Jimmy Wallin. 

– Det är någon sorts lyxproblem, säger Kalle Lind. Två av mina livsverk, drömmar som jag närt i många år, kommer ut i princip samtidigt. Det är ofrånkomligt att det ena lite överskuggar det andra.

Han berättar att han är en inbiten serieläsare sedan barnsben och att han förmodligen har läst mer serier än böcker.

Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr är utgiven av Egmont Publishing. Den handlar om ett historiskt Sverige och är ”ett försök att göra en svensk Asterix eller Lucky Luke”.

– Vad som gjorde stort intryck på mig med de serierna är ”medicin och äppelmos-principen”, att läsaren får kunskap och roligheter på samma gång. Och det utan att någonsin känna motstånd. Snarare tillför det en extra dimension när man förstår att en händelse är hämtad från verkligheten.

Han har velat göra den sortens serie under en längre tid. Att utveckla en låtsastid, så som Goscinny gjorde med Asterix, som ju utspelar sig lite diffust på romartiden.

– Det har varit roligt att skapa sin egen tid genom att slänga in rekvisita som signalerar ”förr i tiden”, och särskilda ord och uttryck.

Boken kom inte till i en handvändning, det är en lång process ligger bakom.

– Statartemat har en lång förhistoria. Det började i en humorgrupp jag var med i för sådär 20 år sedan. Vi hade ett gemensamt historieintresse och gjorde bland annat en statarmusikal som sattes upp i Malmö. Det fanns planer på en långfilm och vi gjorde en pilot som spelades in på ett slott. I slutänden blev det inget av det, men kvar fanns en jättehög med skämt.

När Kalle några år senare kom på att han kunde kombinera detta med sin gamla pojkdröm om att göra en svensk Asterix fick han okej från sina humorkollegor att ta över det gemensamma statarmanuset. 

Manuset till första boken om Statarna stod klart redan 2012. Därefter tog det några år att hitta ett förlag och inte minst en tecknare. Uppdraget gick till Jimmy Wallin som bland annat jobbar med att teckna Bamse och illustrera barnböcker.

– Det är väldigt roligt att jobba ihop med en tecknare. För mig är det lite som att skriva filmmanus. Jag får placera saker i min ordning, det är väldigt lustfyllt, säger Kalle.

Bok två i serien är redan skriven och ska snart börja tecknas. Serien publiceras först i 91:an innan den ges ut i bokform.

Utdrag ur Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr av Kalle Lind och Jimmy Wallin.

Ljudböcker på skånska – hiss eller diss?

Så hur skiljer det sig åt att jobba med böcker, poddar och radio? 
– Jag vet inte om det är så stor skillnad. Visserligen är det mer socialt att jobba med radio, då jobbar man med minst med en annan person. I princip är det samma process, man hittar på något som sedan ska skrivas ner.

Hur är det att hålla på med många olika projekt samtidigt?
– Det är frilansarens nödvändighet. Också skälet till att inte behöva träla för mycket. Jag ser nästan bara fördelar med att jobba så, även om tillvaron styrs av deadline efter deadline.

Just nu befinner han sig i någon sorts mittemellanperiod.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig för. Just nu åker jag runt och säljer och marknadsför biografin och är borta i princip varje kväll. Det är som ett arbete i sig. Men jag har en del olika uppslag, så det är lite grann upp till mig och lite grann upp till andra vart det bär hän.

Hasse Alfredson-biografin har gått bra under hösten.

– Män är de huvudsakliga köparna, det är vanligt kvinnor kommer fram och ber om signering till sina män. Folk vill gärna berätta om när de träffade Hasse, det är en intressant mänsklig reaktion. De blir ofta väldigt uppspelta, det är lite gulligt på något vis.

Någon med Kalles erfarenhet av både radio och litteratur borde kunna vara en god ljudboksinläsare. Eller?

– Jag har läst in några av mina egna böcker. Det har sin charm, men jag som har jobbat mycket med radio känner viss frustration. Jag vill lägga på bakgrundsmusik, göra effekter, klippa in en annan röst. Men det skulle falla lite mellan genrerna, säger han och lägger skämtsamt till:

– Sedan har jag svårt att tro att någon annan författare skulle vilja ha sin bok inläst av en skåning.

Aktuella böcker av Kalle Lind

Hasse Alfredson : en sån där farbror som ritar och berättar

Hasse Alfredson : en sån där farbror som ritar och berättar

Den stora biografin om Hasse Alfredson. Skriven av Kalle Lind, känd från radio, tv och podden Snedtänkt, där han granskat stort, smått och jättelitet i den svenska underhållningens historia. Läs mer »

Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr. Rovor och champagne

Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr. Rovor och champagne

Kalle Linds och Jimmy Wallins serie Statarna handlar om ett Sverige för inte så väldigt länge sedan, när statare levde som livegna på svenska ägor. I en härlig blandning av humor, romantik och nutidshistoria, får vi följa med på ett äventyr utspelat vid klasskampens frontlinje, inspirerat av allt från Hasse & Tage till verkliga händelser. Läs mer »
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL