ANNONS

Dagens boktips med mera – 30 oktober 2019

Ett av Orson Welles stora trick var när han lyckades lura radiolyssnarna att världen var utsatt för en attack från rymden. Och det var inte få som gick på det …

Kunde man verkligen bli lurad av en radiosändning år 1938? Ja, naturligtvis. Kan folk gå på fake news idag, så måste det varit än lättare på den tiden.

Världsrymden anfaller – kanske lite grand, i alla fall …

På tal om stora litterära händelser, där fiktionen sipprar genom springorna och liksom gräver sig fast i verkligheten: på dagens datum läste Orson Welles högt ur H. G. Wells roman Världarnas krig 1938. Det var Halloween, runt åtta på kvällen, när Columbia Broadcasting System började sändningen och snart orsakade panik bland lyssnarna, som trodde att det var en nyhetssändning.

Programmet höll på en hel timme, och började med en prolog som baserats på boken, men som förflyttats i tid till 1939 istället för 1898. Sändningen gav också sken av att vara en sorts nyhetssändning, som flera gånger avbröts av påhittade ”nyheter” på ämnet. De första handlade om ovanliga explosioner på Mars och därifrån fortsatte det.

Snart handlade det om fallande föremål från himlen och ett anfall från rymden. Folk flydde i panik och tog alltihop för verklighet, inte minst sedan skådespelare som spelade poliser uttalade sig mitt i sändningen. Anledningen till att flera lurades att tro att det var på riktigt handlade om att de hade satt på radion mitt i programmet och missade introt, där man talade om att det var ett dramatiskt verk (om än som hastigast).

Dagarna efteråt var den vanliga pressen vansinnig över tilltaget. Sett från idag, så … rätt kul, får man väl ändå säga.

Boktips: Världarnas krig, Den osynlige mannen och Gift folk I / Gift folk II.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det 162 böcker på svenska, några av dem är …

Han som hämnades

Han som hämnades

Arne Olsson bor ensam med katten Nisse på gården Skogen i utkanten av Västra Harg. Han är frånskild och en helt vanlig, hårt arbetande man som försöker göra rätt för sig och följa lagen. Det är egentligen inget märkligt med Arne. Läs mer »
Hur du får dina elever att lära sig : en visuell guide

Hur du får dina elever att lära sig : en visuell guide

Med Oliver Cavigliolis fantastiska illustrationer som visuell guide beskriver Hur du får dina elever att lära sig hur lärare kan använda kognitiv psykologi i klassrummet.

Boken gör upp med seglivade missuppfattningar om inlärning och visar varför det är problematiskt att lita på sin intuition i undervisning. Läs mer »

Jul i Valleby. Det stora strömavbrottet

Jul i Valleby. Det stora strömavbrottet

Läs och lös julmysteriet tillsammans med barnens favorithjältar Lasse och Maja! Martin Widmark och Helena Willis har skrivit och ritat en stämningsfull och knasig berättelse med en ny klurig utmaning på varje uppslag. Läs mer »

Pelles ficklampa

Pelles ficklampa

Pelle ska gå till morbror Sven med pannkakor. Han är lite rädd för det är mörkt, men han har ju sin ficklampa så det ska nog gå bra. Han tar en genväg över skrotupplaget, och där ser han ett läskigt troll! Nej, när han lyser med ficklampan visar det sig bara vara några gamla tunnor och en kran. Till slut kommer han ändå fram till morbror Sven, som blir glad över pannkakorna. Läs mer »

Klimatglädje : åtta utmaningar för ett hållbart liv

Klimatglädje : åtta utmaningar för ett hållbart liv

Åtta vägar mot ett mer medvetet liv

Efter en onormalt het sommar i Sverige började den stora massan tala om klimatångest. Och därutöver: känna den. Men hur ska vi tackla att vi behöver förändra oss?

Emilia Arvidsson vänder på begreppet klimatångest och vill istället förmedla klimatglädje, där hon själv testar åtta förändringar. Läs mer »

Maträtternas historia

Maträtternas historia

  • Förlag: Stevali
  • Utgiven: 2019-10-30

Bakom våra vanligaste maträtter finns ofta en historia som är värd att berätta. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 30 oktober

2018 var rubriken Isländsk kritikerfavorit vann Nordiska rådets litteraturpris 2018 och Iransk människorättskämpe får Tucholskypriset 2018.

2017 fick vi veta att Carina Jansson tilltalas av att översätta för unga vuxna och Här är tipsen du behöver för att lyckas med årets NaNoWriMo.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se