ANNONS

Iransk människorättskämpe får Tucholskypriset 2018

Den iranska skribenten och juristen Nasrin Sotoudeh får årets Tucholskypris. Foto: Hossein Ronaghi, arkivbild TT.

Den iranska skribenten och juristen Nasrin Sotoudeh får årets Tucholskypris, skriver Svenska Pen i ett pressmeddelande.

”För hennes modiga och outtröttliga kamp för att försvara de röster som riskerar att censureras och tystas i Iran”, lyder en del av motiveringen.

Sotoudeh föddes 1963 i Tehran. Som jurist har hon försvarat flera människorättsaktivister i hemlandet, trots trakasserier från myndigheterna.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Hon har tillbringat flera år i fängelse och i juni i år greps hon åter och fördes till ökända Evinfängelset i Tehran. I augusti inledde hon en hungerstrejk som fortfarande pågår i protest mot behandlingen av hennes familj och vänner.

Människorättsaktivisten och fredspristagaren Shirin Ebadi tar emot priset i Sotoudehs ställe vid utdelningen som äger rum på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 15 november.

Priset på 150 000 kronor delas ut varje år av Svenska Pen till en hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Förra året gick det till den syriske författaren Yassin al-haj Saleh.

Text: TT

ANNONS

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se