Iransk människorättskämpe får Tucholskypriset 2018

Den iranska skribenten och juristen Nasrin Sotoudeh får årets Tucholskypris. Foto: Hossein Ronaghi, arkivbild TT.

Den iranska skribenten och juristen Nasrin Sotoudeh får årets Tucholskypris, skriver Svenska Pen i ett pressmeddelande.

”För hennes modiga och outtröttliga kamp för att försvara de röster som riskerar att censureras och tystas i Iran”, lyder en del av motiveringen.

Sotoudeh föddes 1963 i Tehran. Som jurist har hon försvarat flera människorättsaktivister i hemlandet, trots trakasserier från myndigheterna.

Hon har tillbringat flera år i fängelse och i juni i år greps hon åter och fördes till ökända Evinfängelset i Tehran. I augusti inledde hon en hungerstrejk som fortfarande pågår i protest mot behandlingen av hennes familj och vänner.

Människorättsaktivisten och fredspristagaren Shirin Ebadi tar emot priset i Sotoudehs ställe vid utdelningen som äger rum på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 15 november.

Priset på 150 000 kronor delas ut varje år av Svenska Pen till en hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Förra året gick det till den syriske författaren Yassin al-haj Saleh.

Text: TT

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL