fbpx

Iransk människorättskämpe får Tucholskypriset 2018

Den iranska skribenten och juristen Nasrin Sotoudeh får årets Tucholskypris. Foto: Hossein Ronaghi, arkivbild TT.

Den iranska skribenten och juristen Nasrin Sotoudeh får årets Tucholskypris, skriver Svenska Pen i ett pressmeddelande.

”För hennes modiga och outtröttliga kamp för att försvara de röster som riskerar att censureras och tystas i Iran”, lyder en del av motiveringen.

Sotoudeh föddes 1963 i Tehran. Som jurist har hon försvarat flera människorättsaktivister i hemlandet, trots trakasserier från myndigheterna.

Hon har tillbringat flera år i fängelse och i juni i år greps hon åter och fördes till ökända Evinfängelset i Tehran. I augusti inledde hon en hungerstrejk som fortfarande pågår i protest mot behandlingen av hennes familj och vänner.

ANNONS

Människorättsaktivisten och fredspristagaren Shirin Ebadi tar emot priset i Sotoudehs ställe vid utdelningen som äger rum på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 15 november.

Priset på 150 000 kronor delas ut varje år av Svenska Pen till en hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Förra året gick det till den syriske författaren Yassin al-haj Saleh.

Text: TT

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Några tior i månaden eller mer? Du väljer priset.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.