ANNONS

Här är tipsen du behöver för att lyckas med årets NaNoWriMo

Skriva på café gillar många författare. Foto: iStock

På onsdag börjar NaNoWriMo och utmaningen att skriva en 50.000 ord lång roman på en månad. Boktugg har de bästa tipsen för dig som vill lyckas.

Alla författare har varit där. Plötsligt kommer orden inte lika lätt. Ibland händer det när vi skrivit femtio sidor, ibland när vi skrivit femhundra. Inspirationen som fick igång oss saknas och vi famlar i ett becksvart mörker. Tur då att någon kom på idén att försöka skapa en nationell skrivarmånad, där man driver på varandra med hejande tillrop.

NaNoWriMo betyder National Novel Writing Month och den inträffar i november varje år. Under trettio dagar skriver alla deltagare en roman på minst 50 000 ord, vilket ger ungefär 1 700 ord om dagen. Du kan fördela det som du vill, bara du får jobbet gjort. Det enda du behöver åstadkomma för att betraktas som en vinnare är att leverera mängden material. Du tävlar bara mot dig själv, vilket är det bästa sättet att göra det på.

För att göra arbetet med din roman enklare så kommer här elva tips från Boktuggs författarstab.

ANNONS
 1. Skjut det inte framför dig – anmäl dig direkt

Anmäl dig på NaNoWriMo:s hemsida även om du inte ska vara aktiv hela tiden där. Det skapar en känsla av tillhörighet och sätter extra press på dig själv. Och det tar bara några få minuter att göra det. Sköter du det rätt, så kan du också följa dina framsteg dag för dag och få extra support från de andra deltagarna (de flesta skriver dock på engelska, men det är inte ett måste). Seså, iväg och fyll i formulären.

 1. Ha kartan klar för dig innan du börjar

Du har ont om tid, så det är inte läge att famla i blindo. Gör en kort skiss och få styr på händelserna. Vad handlar boken om och vilka karaktärer ska vara inblandade? Gör en mindmap och strukturera upp kapitel för kapitel innan du börjar. Ingenting är hugget i sten, men det är alltid enklare att ha ramar att hålla sig inom när tiden är knapp.

Vill du göra det noga, så definierar du en tematisk arena också. Är det en hjälte som ska kämpa mot en övermakt, eller är det en person som kämpar med sig själv och sina problem? Kämpar hen mot naturen, som i en överlevnadsbok? Har du något av allt det här med dig in i arbetet har du hälften vunnet.

 1. Planera mjukvaran och arbetssättet

Se till att du inte behöver hoppa mellan olika appar och program mitt i alltihop. Bestäm dig redan från början för att använda en viss mjukvara. Själv sätter jag alltid upp materialet i Scrivener först och kör kapitel per kapitel där. Det gör det enkelt att flytta om saker och laborera med strukturen.

När jag börjar närma mig slutet och jag ska jobba med språket flyttar jag över texten i ett Word-dokument, för att få extra tydlighet och språkhjälp. Det är också enklare att läsa ett sådant dokument på till exempel en platta eller en telefon.

 1. Resten av livet slutar inte, så var förutseende

Tänk på att det kommer en vardag emellan, som ofta drabbar produktiviteten. Försök hitta en tid som återkommer varje dag, då du kan sätta dig ner under en timme och få ner orden på pappret. Om du inte planerar, så blir det ofta så att du inte sätter dig alls.

ANNONS

De flesta författare med talang misslyckas på grund av just det: de skriver inte färdigt sin bok. Och så kan vi inte ha det, eller hur? Har du fria händer så planera också in en promenad varje dag, där du hinner tänka på materialet och gå igenom händelserna i huvudet. Gå till jobbet istället för att cykla eller ta bussen. Det finns lösningar.

 1. Tänk igenom tempot och utvärdera under tiden

Om du skulle hamna efter, så se för bövelen till att ha överseende med dig själv. Du hinner ikapp om du vill det, jag lovar. Skulle du sedan inte få ihop alla orden så har du i alla fall en bra grund att stå på. En helt ny roman som påbörjats. Det är värt hur mycket som helst.

Ett gott råd är förstås också att se till att fortsätta skriva de dagar du har flyt. Sluta inte när du nått 1 700 ord, utan samla inför framtiden. Hamstra, hamstra, hamstra. Då behöver du kanske bara skriva 300 ord dagen efter. Men ta helst inte ledigt helt från arbetet under den här tiden för att minimera risken att hamna ur fokus.

 1. Prata med rätt människor för hjälp

Har du många andra författare i din bekantskapskrets? Prata med dem redan innan och förvarna om att du kanske behöver testa idéer på dem. Se till att de svarar snabbt och kortfattat och att ni har en fortlöpande dialog. En annan gång är det du som kan hjälpa dem vidare med arbetet.

 1. Belöna dig själv då och då

Sätt upp små mål för dig själv. När du nått halvvägs ska du kanske ta den där lunchen på stans dyraste hak, bara för att känna att du kommit en bit mot målet. Det låter kanske banalt, men om det finns någon yrkesgrupp som glömmer att fira segrarna när de kommer så är det författare. Så fort en bok är klar är vi ju färdiga med den och vill gå vidare med nästa.

 1. Var inte en som börjar sura halvvägs

Flera gånger under arbetet kommer du att vilja ge upp. Flera gånger under arbetet kommer du att tänka tanken att du är sämst i världen. Och ja, flera gånger under arbetet kommer du att titta på pappret i dina händer och undra vad du håller på med.

Kom vid de tillfällena ihåg att varenda författare i världen drabbas av vånda och slängar av dåligt självförtroende. Det hör till den goda författarens yrkesskador. Om vi inte ifrågasätter vårt material, så lär vi oss ingenting. Det du ska minnas är att du inte är människa nog att bedöma ett projekt när du är mitt uppe i det, lika lite som att du kan veta om meningen du precis skrev är bra eller dålig. Den rösten inom dig måste du stänga av om du ska lyckas avsluta ett verk.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Kör motorvägen rakt fram, öka hastigheten och ta dig i mål. Det är bara så man kan göra det. Du skriver inte en färdig bok, du skriver ett utkast. En grogrund.

 1. Hitta godbitarna i bokhyllan och använd dem

Om du känner att du läst någon annan författare som är snarlik, lägg den boken på tv-bordet och plocka upp den då och då under månaden. Läs ner dig i detaljerna, studera hantverket. Du tror inledningsvis att du stjäl från författaren i fråga, men när du filtrerat och förflyttat guldkornen så kommer de att vara dina.

Varje gång jag skrivit en ny bok har jag haft en roman eller två nära tillhands, som bränsle för själen. Jag slår upp sidorna och älskar vad jag läser, känner hur jag vill kunna kontrollera materialet på samma sätt. Och långsamt, långsamt kommer jag dit. Till slut är man i bästa fall en av de författare som andra skribenter plockar ur bokhyllan när de ska påbörja sin NaNoWriMo.

 1. Låt musiken bli ett ljus i mörkret

Som fortsättning på föregående punkt: Skapa ett soundtrack och sätt på det varje gång du sätter dig ner med arbetet. Det som händer är att du efter ett tag kopplar samman sinnesstämningen och stilistiken i boken med musiken och kastas rakt in i rätt fras, rytm och känsla så fort du sätter dig ner. Använd Spotify, kanske?

 1. Det finns de som har sagt det bättre

Jag känner spontant att jag skulle vilja skriva att du ska gå in helhjärtat för uppgiften, men det är ett så förbannat lamt uttryck att jag istället lämnar slutklämmen till Bukowski och hans Go all the way.

”If you’re going to try, go all the way.
Otherwise, don’t even start.
This could mean losing girlfriends, wives, relatives and maybe even your mind.
It could mean not eating for three or four days.
It could mean freezing on a park bench.
It could mean jail.
It could mean derision.
It could mean mockery–isolation.
Isolation is the gift.
All the others are a test of your endurance, of how much you really want to do it.
And, you’ll do it, despite rejection and the worst odds.
And it will be better than anything else you can imagine.
If you’re going to try, go all the way.
There is no other feeling like that.
You will be alone with the gods, and the nights will flame with fire.
You will ride life straight to perfect laughter.
It’s the only good fight there is.”

/ Charles Bukowski

 

 

 


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Stäng meny