Martin Widmark

Martin Widmark är född 1961 och bor i södra Stockholm. Som barnboksförfattare är han framför allt känd för bokserien LasseMajas Detektivbyrå. Martin Widmarks böcker finns översatta till närmare fyrtio språk och har sålt över tio miljoner exemplar. Ända sedan år 2008 har han toppat listan över de mest utlånade författarna, och han har kommit etta i Bokjuryn varje år sedan 2004.

Martin Widmark är utbildad mellanstadielärare och har arbetat i tio år i Stockholmsförorten Rinkeby. Han har även arbetat med svenska för invandrare.

År 2000 skrev Martin Widmark sin första bok, Att fånga en tiger, illustrerad av Joakim Lindengren. Sedan dess har han skrivit över hundra böcker – allt från bilderböcker, kapitelböcker till ungdomsböcker och läromedel. Bokserien LasseMajas Detektivbyrå, som inleddes med Diamantmysteriet år 2002, är hans största succé. Serien om LasseMajas Detektivbyrå har filmatiserats som julkalender i SVT 2006 och biofilmer; Kameleontens hämnd 2008 - regi Henrik Georgsson, Von Broms Hemlighet 2013 - regi Pontus Klänge, Skuggor över Valleby 2013 - regi Pontus Klänge, Stella Nostra 2013 - regi Pontus Klänge och Walter Söderlund, Det första mysteriet 2018 – regi Josephine Bornebusch och Tågrånarens hemlighet 2020 – regi Moa Gammel.

Att öka läsförståelsen bland barn och unga är något som Martin Widmark brinner för, år 2012 startade han projektet En Läsande Klass tillsammans med Junibacken. Projektet bidrog till att vända den negativa utvecklingen av barns läsförståelse. Projektet har fått mycket uppmärksamhet och i augusti 2014 tilldelades han av Sveriges regering medaljen "Illis quorum meruere labores" av guld i 8:e storleken för ”hans utomordentliga författarskap och inspirerande arbete med att främja barns och ungas läsning”.

Våren 2019 fick alla förskolor i landet ett litet bibliotek. Initiativet som senare fick namnet Bokgåvor startades av Martin Widmark och resulterade i att regeringen gick in med 50 millioner kronor med syfte att stärka barns tillgång till litteratur.

Martin har även ett starkt intresse av att föra ut svensk barnlitteratur internationellt såväl som att föra in berättelser från andra länder till Sverige. Han har i sin roll som barnboksförfattare rest i världen och pratat om läsning. Dessa resor har ofta resulterat i skrivprojekt över landsgränserna vilket inspirerat honom mycket: "Ingenting förenar människor starkare än en gemensam berättelse". Ett exempel på ett långlivat och fruktbart samarbete är med den polska prisbelönta och storsäljande illustratören Emilia Dziubak.

Just nu arbetar Martin Widmark med att skapa ett barnkulturhus i Linköping.