fbpx

Isländsk kritikerfavorit vann Nordiska rådets litteraturpris 2018

Isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir fick Nordiska rådets litteraturpris 2018. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Det blev inget pris till någon svensk författare när Nordiska rådet delade ut sina kulturpris ikväll. Litteraturpriset gick till den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir för romanen Ör (sv: Ärr).

– För ett verk som är fyllt av underfundig humor och fyllt av liv, sade norska kronprinsessan Mette-Marit, som delade ut priset vid ceremonin.

Romanen är utgiven på svenska av Weyler förlag med titeln Ärr, en bok som släpptes i pocket i augusti vilket får anses vara bra timing.

– Det är en väldigt fysisk roman, säger pristagaren till TT efter utdelningen och berättar att romanen handlar om en medelålders, lite vilsen, man.

ANNONS

– Det är en hantverkare, vilket är den isländska arketypen för maskulinitet. Det är någon som klarar av att fixa och reparera allt utom sig själv, säger hon.

I romanen låter Auður Ava Ólafsdóttir denna sargade man ta sig in i ett krigshärjat land med en verktygslåda, där han långsamt börjar se sitt lidande i ett nytt ljus och börjar hjälpa kvinnorna i det krigshärjade landet att bygga upp det förstörda. Författaren beskriver romanen som ett sätt att organisera kaoset omkring oss och ge det en mening.

– Det är också ett sätt att få in lite ljus i vår mörka värld och ställa frågan om hur viktigt det är att göra något gott med sitt liv. Det är en väldigt fysisk roman. Det är mycket om människokroppen, ärr och tatueringar, skinn, beröring och känslor, säger Auður Ava Ólafsdóttir.

Nordiska rådet delar varje år ut litteratur-, musik- och filmpris. Flera kandidater från varje nordiskt land nomineras och sedan utser en internationell jury pristagarna.

Trots relativt tunga nomineringar för Sverige, med Gunnar D Hanssons diktsamling Tapeshavet och Agneta Pleijels självbiografiska roman Doften av en man, blev Sverige utan pris i någon kategori.

Från Sverige hade två författare nominerats i kategorin Barn- och ungdomslitteratur: Sara Lundberg för sin bilderbok Fågeln i mig flyger vart den vill och Sara Bergmark Elfgren för sin ungdomsroman Norra Latin. Men priset gick istället till Træið (Trädet) av Barður Oskarsson, en färöisk barnboksförfattare, bildkonstnär och illustratör.

I år hölls ceremonin i Oslo, där fem priser delades ut. Filmpriset gick till filmen ”Kona fer í stríð ” (Kvinna i krig) av regissören, manusförfattaren och producenten Benedikt Erlingsson och musikpriset till norska kompositören och organisten Nils Henrik Asheim för verket Muotha.

Prissummorna uppgår till 350 000 danska kronor, motsvarande runt 485 000 svenska kronor. 2017 var det den danska författaren Kirsten Thorup som fick ta emot priset, medan den framlidne svenske författaren Ulf Stark fick priset i barn- och ungdomskategorin postumt.

Text: Ann Edliden/TT och Joakim Goksör/TT samt Boktuggs redaktion.

Fakta: Nordiska rådets kulturprisvinnare 2018

Film: ”Kona fer í stríð” (”Kvinna i krig”) av regissören, manusförfattaren och producenten Benedikt Erlingsson, manusförfattaren Ólafur Egill Egilsson och producenterna Marianne Slot och Carine Leblanc.
Musik: Nils Henrik Asheim för verket ”Muotha”.
Miljö: Naturresursrådet i Attu från grönländska västkusten.
Barn- och ungdomslitteratur: ”Træið” (”Trädet”) av Barður Oskarsson.
Litteratur: Auður Ava Ólafsdóttir för romanen ”Ör” (sv: Ärr).
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

Stäng meny