ANNONS

Isländsk kritikerfavorit vann Nordiska rådets litteraturpris 2018

Isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir fick Nordiska rådets litteraturpris 2018. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Det blev inget pris till någon svensk författare när Nordiska rådet delade ut sina kulturpris ikväll. Litteraturpriset gick till den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir för romanen Ör (sv: Ärr).

– För ett verk som är fyllt av underfundig humor och fyllt av liv, sade norska kronprinsessan Mette-Marit, som delade ut priset vid ceremonin.

Romanen är utgiven på svenska av Weyler förlag med titeln Ärr, en bok som släpptes i pocket i augusti vilket får anses vara bra timing.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Det är en väldigt fysisk roman, säger pristagaren till TT efter utdelningen och berättar att romanen handlar om en medelålders, lite vilsen, man.

– Det är en hantverkare, vilket är den isländska arketypen för maskulinitet. Det är någon som klarar av att fixa och reparera allt utom sig själv, säger hon.

I romanen låter Auður Ava Ólafsdóttir denna sargade man ta sig in i ett krigshärjat land med en verktygslåda, där han långsamt börjar se sitt lidande i ett nytt ljus och börjar hjälpa kvinnorna i det krigshärjade landet att bygga upp det förstörda. Författaren beskriver romanen som ett sätt att organisera kaoset omkring oss och ge det en mening.

– Det är också ett sätt att få in lite ljus i vår mörka värld och ställa frågan om hur viktigt det är att göra något gott med sitt liv. Det är en väldigt fysisk roman. Det är mycket om människokroppen, ärr och tatueringar, skinn, beröring och känslor, säger Auður Ava Ólafsdóttir.

ANNONS

Nordiska rådet delar varje år ut litteratur-, musik- och filmpris. Flera kandidater från varje nordiskt land nomineras och sedan utser en internationell jury pristagarna.

Trots relativt tunga nomineringar för Sverige, med Gunnar D Hanssons diktsamling Tapeshavet och Agneta Pleijels självbiografiska roman Doften av en man, blev Sverige utan pris i någon kategori.

Från Sverige hade två författare nominerats i kategorin Barn- och ungdomslitteratur: Sara Lundberg för sin bilderbok Fågeln i mig flyger vart den vill och Sara Bergmark Elfgren för sin ungdomsroman Norra Latin. Men priset gick istället till Træið (Trädet) av Barður Oskarsson, en färöisk barnboksförfattare, bildkonstnär och illustratör.

I år hölls ceremonin i Oslo, där fem priser delades ut. Filmpriset gick till filmen ”Kona fer í stríð ” (Kvinna i krig) av regissören, manusförfattaren och producenten Benedikt Erlingsson och musikpriset till norska kompositören och organisten Nils Henrik Asheim för verket Muotha.

Prissummorna uppgår till 350 000 danska kronor, motsvarande runt 485 000 svenska kronor. 2017 var det den danska författaren Kirsten Thorup som fick ta emot priset, medan den framlidne svenske författaren Ulf Stark fick priset i barn- och ungdomskategorin postumt.

Text: Ann Edliden/TT och Joakim Goksör/TT samt Boktuggs redaktion.

Fakta: Nordiska rådets kulturprisvinnare 2018

Film: ”Kona fer í stríð” (”Kvinna i krig”) av regissören, manusförfattaren och producenten Benedikt Erlingsson, manusförfattaren Ólafur Egill Egilsson och producenterna Marianne Slot och Carine Leblanc.
Musik: Nils Henrik Asheim för verket ”Muotha”.
Miljö: Naturresursrådet i Attu från grönländska västkusten.
Barn- och ungdomslitteratur: ”Træið” (”Trädet”) av Barður Oskarsson.
Litteratur: Auður Ava Ólafsdóttir för romanen ”Ör” (sv: Ärr).


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se