ANNONS

Dagens boktips med mera – 27 oktober 2019

Att skriva sig ur mörkret, går det? Nog har många försökt, också dagens födelsedagsbarn Sylvia Plath. Bland hennes sista dikter finns några av hennes bästa, som än idag är flitigt lästa.

Många författare lever med depressioner och kämpar mot dem hela livet. Så var det som sagt också för Sylvia Plath, som försökte hitta fram till texterna också i sina svartaste stunder.

En stor författare förlorade kampen mot sig själv

En av de riktigt stora poeterna föddes just idag 1932, nämligen Sylvia Plath. Hennes liv var färgat av en kamp mot livets svårigheter, men hon var förhållandevis produktiv även under dessa perioderna, både som författare och novellist. Hon var dessutom gift med en annan poet, välkände Ted Hughes.

Få människor vet att Sylvias pappa var en duktig expert på bi, och att hon inspirerades av honom och hans arbete när hon skrev en del av sitt material. Ännu färre vet att hon faktiskt fick sin första dikt publicerad redan som åttaåring, i Boston Herald.

”Hear the crickets chirping
In the dewy grass.
Bright little fireflies
Twinkle as they pass.”

Tragiskt nog blev hon bara trettio år gammal. Hon och maken hade separerat och hon hade de två barnen ensam hemma, och kunde bara skriva under tidiga vintermorgnar. Samtidigt var hon drabbad av en svår depression, som gjorde att hon tyvärr tog livet av sig. Bland de sista verken fanns de starka dikterna Lady Lazarus och Daddy, som till slut befäste hennes position som en ikon. Ur dikten Daddy:

If I’ve killed one man, I’ve killed two——
The vampire who said he was you   
And drank my blood for a year,
Seven years, if you want to know.
Daddy, you can lie back now.

Nya böcker som släpps idag

Just idag släpps det inga nya böcker i Sverige.

Denna dag i Boktuggs historia – 27 oktober

2018 var rubriken Som pesten av Hanne-Vibeke Holst kan bli tv-serie.

2017 kunde ni läsa om Bokhandel räddad genom crowdfunding och Sara Bergmark Elfgren: ”Jag blir lite besatt när jag sätter igång”.

2016 var det senaste att Adlibris ligger nere – tekniska problem under hela dagen och Postnord slarvade bort förlagets pall från Bokmässan.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se