fbpx

Bokhandel räddad genom crowdfunding

En liten bokhandel. Foto: iStock.

När Borderlands Books i San Francisco hotades av nedläggning gick kunderna in för att sponsra bokhandelns fortsatta överlevnad.

Den fristående bokhandeln Borderlands Books har en profil som liknar SF-bokhandelns och säljer böcker inom genrerna science fiction, mystik och skräck. I början av 2015 meddelade ägaren Alan Beatts att han skulle tvingas stänga butiken, som ligger centralt i San Francisco i området Valencia.

Detta orsakade en massiv reaktion hos kunderna, skriver Mission Local, och tillsammans startade de ett initiativ för att rädda bokhandeln och communityt däromkring. Hundratals kunder valde att stödja sin favoritbokhandel med ekonomiska medel i ett sponsorprogram för att täcka butikens underskott.

ANNONS

Alan Beatts, stärkt av det massiva stöd han fick av sina kunder, har nu bestämt sig för att satsa ännu högre. Han vill köpa en byggnad för att trygga bokhandelns framtid, och för att finansiera det behöver han låna nästan 2 miljoner dollar från sina kunder – på 21 dagar.

– Om inte något väldigt förvånande och kanske nästan bibliskt händer i San Francisco, så kommer vi inte kunna betala hyran, ska Alan Beatts ha sagt till sina stödjare.

Banken var inte beredd att låna honom de pengar som behövs för att köpa den byggnad han hade sett ut, och därför har han nu vänt sig till sina trogna kunder. Flera av dem har redan erbjudit lån på hundratusentals dollar.

– Jag gör allt det här eftersom jag vill driva min bokhandel, säger Beatts. När man säljer böcker, precis som när man skriver dem, är vinsten att kunna fortsätta göra det och inte behöva byta sysselsättning.

Köpa en egen byggnad med hjälp av finansiering via crowdfunding – kan det vara en lösning även för svenska bokhandlar som riskerar att gå under på grund av skyhöga hyror
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny