Sylvia Plaths kärleksbrev såldes på auktion för 9,5 miljoner kr

Sylvia Plaths kärleksbrev till maken Ted Hughes inbringade stora summor på auktion. Pressbild: Sotheby’s.

Sylvia Plaths efterlämnade brev till maken Ted Hughes och makarnas vigselringar inbringade motsvarande 9,5 miljoner kronor på auktion.

Samlingen lämnades in på Sotheby’s i London av parets dotter Frieda Hughes och innehöll totalt 55 objekt, bland dem en tarotkortlek och ett privat fotoalbum med 192 bilder.

Breven härstammar mestadels från 1956, samma år som paret gifte sig och är kärleksbrev med många innerliga formuleringar.

”Mitt kött är kallare än vått gräs. Vet du om att du har den mest utsökta egendomliga underbara mun och dina ögon böjer sig och du är alldeles varm och mjuk och elegant muskulös och tar långsträckta steg och min Gud jag blir galen när jag låter mig själv tänka på dig”, står att läsa i ett av breven.

Enligt dottern är breven ett bevis på stark passion.

”Den här samlingen är från den lyckligaste delen av mina föräldrars förhållande, när de jobbade som bäst tillsammans och var djupt förälskade och stöttade varandra”, säger hon och fortsätter:

”Jag är inte säker på att alla får uppleva en sådan kärlek under sin livstid”.

Sylvia Plath begick självmord i London 1963. Hon har skrivit flera verk, däribland den omhuldade ”Ariel”, som gavs ut två år efter hennes död.

Ted Hughes dog 1998.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL