ANNONS

Sylvia Plaths kärleksbrev till maken Ted Hughes inbringade stora summor på auktion. Pressbild: Sotheby’s.

Sylvia Plaths kärleksbrev såldes på auktion för 9,5 miljoner kr

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Sylvia Plaths efterlämnade brev till maken Ted Hughes och makarnas vigselringar inbringade motsvarande 9,5 miljoner kronor på auktion.

Samlingen lämnades in på Sotheby’s i London av parets dotter Frieda Hughes och innehöll totalt 55 objekt, bland dem en tarotkortlek och ett privat fotoalbum med 192 bilder.

Breven härstammar mestadels från 1956, samma år som paret gifte sig och är kärleksbrev med många innerliga formuleringar.

”Mitt kött är kallare än vått gräs. Vet du om att du har den mest utsökta egendomliga underbara mun och dina ögon böjer sig och du är alldeles varm och mjuk och elegant muskulös och tar långsträckta steg och min Gud jag blir galen när jag låter mig själv tänka på dig”, står att läsa i ett av breven.

Enligt dottern är breven ett bevis på stark passion.

”Den här samlingen är från den lyckligaste delen av mina föräldrars förhållande, när de jobbade som bäst tillsammans och var djupt förälskade och stöttade varandra”, säger hon och fortsätter:

”Jag är inte säker på att alla får uppleva en sådan kärlek under sin livstid”.

Sylvia Plath begick självmord i London 1963. Hon har skrivit flera verk, däribland den omhuldade ”Ariel”, som gavs ut två år efter hennes död.

Ted Hughes dog 1998.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

Drakar, magi och uråldriga hemligheter i ny fantasybok

”Tänk om allt vi någonsin trott på var lögn, tänk om all kunskap vi tror oss ha är baserat på lögner. Tänk om allt vi någonsin tränats för, fostrats för, var lögn.
Skulle du vilja veta det då?”

Drakfödd utspelar sig i det fiktiva Kammanthea där Kejsaren styr den kända världen med järnhand. Till sin hjälp har han sin onda tjänare och en mystisk mörk makt. Rebeller försöker stoppa dem, men de har inte en chans emot det mäktiga Imperiet. Tills en dag en radh’riam återvänder, tillsammans med en drake och uråldriga hemligheter.

Med fantastiska miljöbeskrivningar och karaktärer som nästan går att ta på tar Annie Erixon med oss på en episk resa i en magisk värld. Läs, bara läs.

(...) Läs hela artikeln »