ANNONS

Dagens boktips med mera – 8 september 2019

Det är en bedrift att ha bidragit till att 55 miljoner böcker sålts och att 80 av dem hon valt ut blivit bästsäljare i USA. Oprah Winfreys program var power, på riktigt.

Idag är det 33 år sedan Oprah Winfreys show började. Det sändes mellan 1986 och 2011.

En stor bokälskare hade premiär den här dagen 1986

Idag är Oprah Winfrey mer eller mindre att betrakta som en av världens mest kända personer. Men så har det inte alltid varit. Född 1954 i Mississippi, dotter till en ensamstående ung kvinna. Fadern gruvarbetare, som sedan blev frisör och statsråd. Oprahs uppväxt var fattig, vilket lade grunden för en målmedveten ung tjej, som kämpade sig uppåt. Vid några tillfällen fick hon som barn klä sig i kläder gjorda av potatissäckar, något som satte djupa spår hos henne.

Och, Oprah tog sig verkligen framåt. Kunde läsa redan som treåring, och lärde sig väldigt långa verser ur Bibeln utantill, något som gav henne smeknamnet predikanten. Hennes läshuvud har sedan tagit henne långa kliv uppåt i livet, och på meritlistan står udda saker som Miss Black Tennessee och nyhetsuppläsare på lokalradion. På det sättet kom hon också in i lokal media, därifrån vidare mot stjärnorna. Och hennes egen tv-show fick alltså premiär den här dagen, den 8 september 1986. Showen hade en oerhörd effekt på försäljningen av de böcker som hon tog upp i sin bokklubb. Några exempel är Min historia, av Michelle Obama, och Vild : hur jag gick vilse och hittade mig själv av Cheryl Strayed.

Inte imponerad? Fler än 48 miljoner tittare såg hennes program varje vecka. Hon har enligt en professor vid Forham universitet bidragit till försäljningen av minst 55 miljoner böcker, en rent hisnande summa. Av de sjuttio böckerna hon valde ut i bokklubben blev också 59 etta på USA Today:s lista.

Hennes egen senaste bok heter The Path Made Clear.

Nya böcker som släpps idag

Till och med på en söndag kommer det nya böcker! Två stycken – håll till godo …

Denna dag i Boktuggs historia – 8 september

Boktugg har nu ett par år på nacken, här några av de senaste tre årens toppnyheter från just det här datumet:

2017 var en av rubrikerna Magnus Utvik: ”Mitt program blir bättre än Gomorron Sverige!”, en annan att Jenny Franke blir redaktör på Opal och hoppas kunna bidra med nya idéer. Dessutom tog vi med läsarna På biblioteksbesök mitt i Sverige.

2016 rapporterade vi att Akademibokhandeln låter läsarna utse pristagare i Läsarnas val – öppnar för röstfiske och röstfusk.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se